kordelek Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 Właśnie wafka jest dla mnie zbyt wyraźna-jakby świeżo bita. Cały karabin pokryty jest małymi wżerkami jakby po piaskowaniu, a miejsce łączenia jest gladziutkie-zeszlifowane? Może to złudzenie wynikające z niedoskonałości zdjęcia, ale wydaje mi się nawet że połączenie niezbyt trzyma poziom. Z tego co napisał własciciel SS miałoby oznaczać Schwere Spitzgeschoss" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 ylko z czego musiałby być ten odlew, żeby można się było nabrać? Z metali czy stopów nieżelaznych to nawet dziecko z podstawówki nie dałoby się nabrać, a żeliwo czy staliwo, to już chyba o wiele łatwiej wykonać to obróbką skrawaniem?"Powszechnie wiadomo,że każda potwora znajdzie swojego amatora,a co komu łatwiej było by wykonać to zależy od posiadanych możliwości.Z takimi pytaniami najlepiej do wykonawcy.Spójrz na jakość rygli i zauważone nie trzymanie poziomu.Co do fosforanowania to też miałem wątpliwości na rzecz szkiełkowania itp,więc możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 Możliwe że masz rację, nie chcę się upierać. Zresztą tak jak wspomniałeś, bez trzymania tego w ręce ciężko orzec coś w 100 % z nienajlepszej jakości zdjęć. Ewidentnie coś jest kombinowane w łączeniu lufy z elementem ryglującym, co widać po tym chamskim szlifie. Co do reszty - sam zaczynam mieć wątpliwości. Jedyne co mi się tu nasuwa na obronę oryginału, to taka ewentualność, że rygle to jakiś wykopek, lufa zaś inny i całość stanowi swoisty składak. Ale może być też odlew jak mówisz, choć tworzenie kokili dla jednej czy kilku sztuk... no nawet głupiego żeliwa się tak w domu nie odlewa, a jak ktoś już ma dostęp do odlewni, to raczej i znajomego tokarza / frezera by miał, a to zdecydowanie taniej, prościej i szybciej wychodzi. Chociaż racja, różnie to bywa, bo i nie znamy skali procederu (może chodzić o bardziej masową" produkcję). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 a jak ktoś już ma dostęp do odlewni, to raczej i znajomego tokarza / frezera by miał, a to zdecydowanie taniej, prościej i szybciej wychodzi"Mając dostęp do odlewni wystarczy dołożyć taką pierdolę oczkiem" do formy i zalać razem z resztą - mamy ubocznie pikny odlew w sposób jakiego taniej i szybciej się nie osiągnie - sprawdzone osobiście za czasów gdy mój ojciec pracował a chucie"Przydało by się,aby kolega greku zrobił foty swojej lufy(rygle i okolice) do porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siwy_x Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 Ewidentnie coś jest kombinowane w łączeniu lufy z elementem ryglującym, co widać po tym chamskim szlifie."nie wiem czy to o to łączenie chodzi ale wydaje mi się że owa kombinacja" związana może być z tym że ktoś po swojemu dekował ową lufę i w tym miejscu jest wspawany kołek" który zdaje się widać, po czym spaw został zeszlifowany, stąd różnica w powierzchni, przy okazji mógł pociągnąć niechcący po wafie bo blisko była... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf171 Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 panowie spokojnie to jest deko z Egunu aukcja konczy sie jutro wieczorem ,jest jeszcz tanijak wygracie to odbior we Wiedniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 Mniemam iż aukcja się skończyła,wiec prosiłbym o linka do niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordelek Napisano 29 Styczeń 2012 Share Napisano 29 Styczeń 2012 http://www.egun.de/market/item.php?id=3655675Oto link do aukcji. Chyba kupujący tez mieli wątpliwości co do oryginalności bo cena nie jest jakaś powalająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 9 Październik 2014 Autor Share Napisano 9 Październik 2014 witam, proszę o pomoc w id lufy, oczywiście tej obok 42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 9 Październik 2014 Autor Share Napisano 9 Październik 2014 sorki za słabe foty ale padł aparat i robiłem jakimś gratem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 9 Październik 2014 Autor Share Napisano 9 Październik 2014 niestety środek nie czyszczony i nie wiem co tam by weszło, wylot jakby mniejszy niż standardowy mauser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 9 Październik 2014 Autor Share Napisano 9 Październik 2014 długość 53, przy kołnierzu" jakby uszczelka skórzana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 13 Listopad 2014 Autor Share Napisano 13 Listopad 2014 witam, przewód trochę podczyściłem, pasuje typowy mauser, fotki nie powalają ale noże coś pomogą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 13 Listopad 2014 Autor Share Napisano 13 Listopad 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 13 Listopad 2014 Autor Share Napisano 13 Listopad 2014 na końcówce, wokół ścięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 13 Listopad 2014 Autor Share Napisano 13 Listopad 2014 może ktoś pomoże :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 13 Listopad 2014 Share Napisano 13 Listopad 2014 Schwarzlose ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 13 Listopad 2014 Share Napisano 13 Listopad 2014 Tak jak huk napisał ostatnio też taką znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 13 Listopad 2014 Autor Share Napisano 13 Listopad 2014 duże podziękowania Panowie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 13 Listopad 2014 Autor Share Napisano 13 Listopad 2014 a jak myślicie, skoro pasuje nabój mausera to chyba została przekalibrowana" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 13 Listopad 2014 Autor Share Napisano 13 Listopad 2014 coś znalazłem, będzie to chyba wersja czechosłowacka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fullriede Napisano 16 Listopad 2014 Share Napisano 16 Listopad 2014 Nie, no ten wątek wraca i wraca jak bumerang...... Istnieje instrukcja z epoki o znakowaniu tak przerobionej broni - zawarta w Heerestechnische Verordnungsblatt z roku 1944, nakazująca znakowanie takich egzemplarzy literami SS . Poza tym w zbiorach Wehrtechnische Studiensammlung Koblenz są dwa takie egzemplarze.A skan instrukcji i szczegółowe zdjęcia tych DP - znajdziecie tutaj: http://www.vffwts.de/de/artikel/57-artikel/144-mg120dp28.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 17 Listopad 2014 Autor Share Napisano 17 Listopad 2014 hej, nie malutkie te ss, zaraz zaczną kombinatorzy frezować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losot Napisano 6 Luty 2015 Share Napisano 6 Luty 2015 7,92 mm leMG 120(r)http://www.vffwts.de/de/artikel/57-artikel/144-mg120dp28.htmlhttp://forum.guns.ru/forummessage/36/230886-8.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losot Napisano 6 Luty 2015 Share Napisano 6 Luty 2015 7,92mm leMg120(r) nie tylko we Wrocławiuhttps://www.facebook.com/media/set/?set=a.586525598045535.1073741844.152430678121698&type=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.