Skocz do zawartości
  • 0

Granat moździerzowy

niechludow

Pytanie

Napisano

Nie mogę go teraz dokładnie zmierzyć ale średnica 8-9 cm, długość około 30cm, sugeruję się płytką podłogową pod przedmiotem. Myślałem że rosyjski 82 ale nie pasuje do zdjęć. Może ktoś rozpozna.

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zapomniałem dodać, na zdjęciu wyraźnie widać wkładkę i w głębi zapalnik, poszukaj i poczytaj wiki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pocisk_kumulacyjny#Schemat_i_zasada_dzia.C5.82ania
Napisano
Jeśli jeszcze będę miał okazję obejrzeć ten przedmiot to popatrzę biorąc pod uwagę wasze sugestie. Na tę chwilę z żadną z nich się nie zgadzam. Zdjęcie wnętrza rzeczywiście może sugerować wkładkę kumulacyjną ale jest mylące. Wkładka powinna być z innego ( miękkiego) metalu, przynajmniej na moim kursie tak uczono, a to jest kawał litego żelaza dzwoniącego przy stuknięciu. Raczej granat był nośnikiem innej treści niż wybuchowej. Jeśli nie mam racji to najwyżej go nie kupię. Mała strata.
Napisano

Nie mogę go teraz dokładnie zmierzyć ale średnica 8-9 cm, długość około 30cm, sugeruję się płytką podłogową pod przedmiotem. Myślałem że rosyjski 82 ale nie pasuje do zdjęć. Może ktoś rozpozna.

Napisano
Gdzieś wyczytałem że Niemcy lub Sowieci robili doświadczenia nad pociskami moździeżowymi z wkładką kumulacyjną,w każdym razie należy bardzo uważać bo w takiej skorupie nie wiadomo od czego może się kryć coś paskudnego.
Napisano
Panowie, radzę się opamiętać zanim stanie się tragedia.
Niejeden już przez moździerzowe ustrojstwo wylądował na cmentarzu.

Forum nie jest poradnią saperską, wszelkie posty dotyczące rozbrajania urwiłap będą kasowane a autorzy nagradzani.

Od tego typu spraw jest Patrol Saperski, a kiedy się nie wie co się ma w ręku to się tym nie bawi.

Jeszcze raz upraszam o zdrowy rozsądek i dojrzałe postępowanie.
Tyle razy już się o tym mówiło..
Napisano
Na tę chwilę z żadną z nich się nie zgadzam " Możesz sie nie zgadzać. To już nie pierwszy twój popis tego typu.
Coś mowisz o kursie wydaję sie że psu na budę...

Prosze bardzo

http://amunicja.nazwa.pl/Clipboard01hnh.jpg

Dzięki uprzejmości Przemka
Napisano
Tu nie ma co gdybać.
Wg mnie jest to granat moździeżowy ( nieznany mi ) kumulayjny.zaraz pod tam lejkiem jest MW
I wlaśnie dlatego między innymi zdarzają sie wypadki przy urwilapkach z braku wiedzy i głupoty . Widzę ładnie oczyszczony i pomalowany. Zapewne elektroliza i szczotka. A jak sie niemyliny to wewnątrz jest detonator.
Idź ty kolego lepiej w totka zagraj boś szczęściaż

I trochę poczytaj zanim zaczniesz czyścić.

Wesołych Świąt
Napisano
Wiem że to nie ten model ale tu chodzi o to że niechludow nie zgadza sie z naszą diagnozą " więc mu chcę udowodnić że to jednak wkładka kumulacyjna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie