niechludow Napisano 23 Grudzień 2010 Autor Napisano 23 Grudzień 2010 Nie mogę go teraz dokładnie zmierzyć ale średnica 8-9 cm, długość około 30cm, sugeruję się płytką podłogową pod przedmiotem. Myślałem że rosyjski 82 ale nie pasuje do zdjęć. Może ktoś rozpozna.
morfeusz27 Napisano 24 Grudzień 2010 Napisano 24 Grudzień 2010 zapomniałem dodać, na zdjęciu wyraźnie widać wkładkę i w głębi zapalnik, poszukaj i poczytaj wikihttp://pl.wikipedia.org/wiki/Pocisk_kumulacyjny#Schemat_i_zasada_dzia.C5.82ania
niechludow Napisano 24 Grudzień 2010 Autor Napisano 24 Grudzień 2010 Jeśli jeszcze będę miał okazję obejrzeć ten przedmiot to popatrzę biorąc pod uwagę wasze sugestie. Na tę chwilę z żadną z nich się nie zgadzam. Zdjęcie wnętrza rzeczywiście może sugerować wkładkę kumulacyjną ale jest mylące. Wkładka powinna być z innego ( miękkiego) metalu, przynajmniej na moim kursie tak uczono, a to jest kawał litego żelaza dzwoniącego przy stuknięciu. Raczej granat był nośnikiem innej treści niż wybuchowej. Jeśli nie mam racji to najwyżej go nie kupię. Mała strata.
niechludow Napisano 23 Grudzień 2010 Autor Napisano 23 Grudzień 2010 Nie mogę go teraz dokładnie zmierzyć ale średnica 8-9 cm, długość około 30cm, sugeruję się płytką podłogową pod przedmiotem. Myślałem że rosyjski 82 ale nie pasuje do zdjęć. Może ktoś rozpozna.
niechludow Napisano 23 Grudzień 2010 Autor Napisano 23 Grudzień 2010 dodaję, iż brak zapłonnika więc nie można posiłkować się sygnaturami
pawel888 Napisano 23 Grudzień 2010 Napisano 23 Grudzień 2010 Mi się wydaje że jest to 1/3 pocisku moździerzowego kal.122mm.
mikomak Napisano 23 Grudzień 2010 Napisano 23 Grudzień 2010 Urwij lotki i bedziesz miał tłuczek do miesa pozdrawiam Wesołych :)
niechludow Napisano 23 Grudzień 2010 Autor Napisano 23 Grudzień 2010 to jest na pewno mniejsze niż 122
pawel888 Napisano 23 Grudzień 2010 Napisano 23 Grudzień 2010 A długość samej lotki mógłby kolega podać?
abcd Napisano 23 Grudzień 2010 Napisano 23 Grudzień 2010 Gdzieś wyczytałem że Niemcy lub Sowieci robili doświadczenia nad pociskami moździeżowymi z wkładką kumulacyjną,w każdym razie należy bardzo uważać bo w takiej skorupie nie wiadomo od czego może się kryć coś paskudnego.
abcd Napisano 23 Grudzień 2010 Napisano 23 Grudzień 2010 Nie wiadomo co kryje się pomiędzy wkładką o skorupą.
podziemny Napisano 23 Grudzień 2010 Napisano 23 Grudzień 2010 niechludow daj zdjięcie ogona jak mozma prosić żeby nie było zamieszania
niechludow Napisano 23 Grudzień 2010 Autor Napisano 23 Grudzień 2010 nie ma żadnego podziału na wkładkę i skorupę. Jest lita stal.zapewniam
abcd Napisano 23 Grudzień 2010 Napisano 23 Grudzień 2010 Możliwe,ale póki ci jakiś znawca tematu w 100 proc. nie zidentyfikuje to w tym ¨oczku¨ wewnątrz raczej nie dłub.
8total4 Napisano 26 Grudzień 2010 Napisano 26 Grudzień 2010 Panowie, radzę się opamiętać zanim stanie się tragedia.Niejeden już przez moździerzowe ustrojstwo wylądował na cmentarzu.Forum nie jest poradnią saperską, wszelkie posty dotyczące rozbrajania urwiłap będą kasowane a autorzy nagradzani.Od tego typu spraw jest Patrol Saperski, a kiedy się nie wie co się ma w ręku to się tym nie bawi.Jeszcze raz upraszam o zdrowy rozsądek i dojrzałe postępowanie.Tyle razy już się o tym mówiło..
ZUBIKED Napisano 24 Grudzień 2010 Napisano 24 Grudzień 2010 Abcd może mieć racje. nie widziałem takiego granatu ale widziałem pociski kumulacyjne i wyglada to na właśnie to.
vis1939 Napisano 24 Grudzień 2010 Napisano 24 Grudzień 2010 Ciekawy przypadek,też nie kojarzę takiego wynalazku ale zalatuje mi trochę kumulacyjnym nadkalibrowym granatem nasadkowym,coś ala jak do PAK-a 36.
ZUBIKED Napisano 26 Grudzień 2010 Napisano 26 Grudzień 2010 Na tę chwilę z żadną z nich się nie zgadzam " Możesz sie nie zgadzać. To już nie pierwszy twój popis tego typu.Coś mowisz o kursie wydaję sie że psu na budę... Prosze bardzo http://amunicja.nazwa.pl/Clipboard01hnh.jpgDzięki uprzejmości Przemka
ZUBIKED Napisano 24 Grudzień 2010 Napisano 24 Grudzień 2010 Tu nie ma co gdybać.Wg mnie jest to granat moździeżowy ( nieznany mi ) kumulayjny.zaraz pod tam lejkiem jest MWI wlaśnie dlatego między innymi zdarzają sie wypadki przy urwilapkach z braku wiedzy i głupoty . Widzę ładnie oczyszczony i pomalowany. Zapewne elektroliza i szczotka. A jak sie niemyliny to wewnątrz jest detonator.Idź ty kolego lepiej w totka zagraj boś szczęściażI trochę poczytaj zanim zaczniesz czyścić.Wesołych Świąt
ZUBIKED Napisano 26 Grudzień 2010 Napisano 26 Grudzień 2010 Wiem że to nie ten model ale tu chodzi o to że niechludow nie zgadza sie z naszą diagnozą " więc mu chcę udowodnić że to jednak wkładka kumulacyjna.
Pytanie
niechludow
Nie mogę go teraz dokładnie zmierzyć ale średnica 8-9 cm, długość około 30cm, sugeruję się płytką podłogową pod przedmiotem. Myślałem że rosyjski 82 ale nie pasuje do zdjęć. Może ktoś rozpozna.
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.