Skocz do zawartości
  • 0

RADOM,

korki09

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Zamieszczam zdjecia bagnetu RADOM.

Prosiłbym o pomoc jeżeli to możliwe w dokładnej identyfikacji bagnetu odnośnie modelu. Na zdjeciu zaznaczyłem czerwonym okręgiem , cyfry 14 F, chciałbym sie dowiedziec co dokłądnie to oznacza.
Prosze takze o ID okładzin oraz pochwy, czy jest oryginalna, jesli tak to bardzo fajnie:), jesli nie to do jakiego modelu bagnetu nalezy.

Zdjecia staralem sie zrobic dokladne, jezeli potrzeba bedzie, wrzuce jeszcze wiecej.

Życzę Wszystkim Wesołych Świat. Pozdrawiam!

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Zamieszczam zdjecia bagnetu RADOM.

Prosiłbym o pomoc jeżeli to możliwe w dokładnej identyfikacji bagnetu odnośnie modelu. Na zdjeciu zaznaczyłem czerwonym okręgiem , cyfry 14 F, chciałbym sie dowiedziec co dokłądnie to oznacza.
Prosze takze o ID okładzin oraz pochwy, czy jest oryginalna, jesli tak to bardzo fajnie:), jesli nie to do jakiego modelu bagnetu nalezy.

Zdjecia staralem sie zrobic dokladne, jezeli potrzeba bedzie, wrzuce jeszcze wiecej.

Życzę Wszystkim Wesołych Świat. Pozdrawiam!

Napisano
korki09 - przeczytaj proszę - ze szczególnym uwzględnieniem punktu 2 :

http://www.odkrywca.pl/regulamin-przeczytaj-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705
Napisano
vis1939 - dziekuje za link. znalazłem te strone wczesniej, Chodzi mi dokładnie o te cyfry co znaczą, co ciekawe też na tej stronie na zdjeciu jest bagnet z cyfra 13 F, a ja mam 14F:) , co bardziej mnie ciekawi.

Rozumiem ze jest to bagnet wz.28 z osłoną , tak?

Pozdrawiam

P.S jesli mozliwe prosze o info na temat pochwy i okładzin.
Napisano
Kroki, proszę bardzo, nie ma sprawy :)

John fajnie przedstawił Ci klucz jakiego potrzebujesz. Jeżeli nie chcesz niszczyć jakiegoś śrubokrętu, możesz sobie z odpowiedniego kawałka płaskiej blachy (na tyle cienkiej aby mieściła się w wycięciach nałebkach śrubek) wyciąć sobie literę U". Ja takiego właśnie klucza" używam.
Jeśli chodzi o konserwację to w zasadzie jest tyle sposobów ilu kolekcjonerów zbierajacych bagnety ;] jedni smarują eksponaty wazeliną kosmetyczną (bezkwasową!), oliwką, różnymi olejami typu PKB, Balistol, bardzo popularny jest też specyfik Paraloid b44. Odsyłam Cię do działu --> konserwacja. Tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.

Również życzę Wesołych Świąt :)
Napisano
Och, Radomiaki, moje ulubione bagnety :)
Bardzo ładny egzemplarz, gratuluję!
A więc po kolei - 14F oznacza że jest to 15 (tak, piętnasty) bagnet z serii F" (pierwszy miał 0, ostatni numer 9999 a to dlatego żeby w 4 cyfrach zmieścić całą serię 10 tysięcy sztuk). Pochwalę się że ja mam 1 t :)
Jest to bagnet wz.29 (gdzie Ty masz tam osłonę? on jej nigdy nie miał).
Pochwa jest niemiecka od zwyklego niemieckiego drugowojennego bagnetu 84/98/34.
Nie chcę Cię martwić, ale okładki wyglądają mi na kopie. Śrubki są OK, ale zostały przełożone na odwrót.
Bagnet naostrzony, ale jest to tzw. szlif mobilizacyjny z epoki.
Pozdrawiam!
:)
Napisano
Co do klucza do odkręcania śrubek to możeszgo zrobić ze starego śrubokrętu, należy dopasować go odpowiednio do rozmiaru nakrętki, oraz zrobić odpowiednie nacięcie w kształcie odwróconej litery Utak aby zmieściła się w nim śrubka.Widzę że bagnet jest w ładnym stanie i nie ma żadnej korozji, dla zabezpieczenia potraktowałbym go jakimś środkiem do konserwacji broni (PKB, Brunox, Balistol lub coś w tym stylu).
Napisano
JohnLJA - dziękuje bardzo za pomoc, postaram sie taki kupic, jeszcze nie wiem gdzie, ewentualnie sam cos pokombinuje i zrobię taki.

Pozdrawiam i zycze Wesołych i Spokojnych Świat:)
Napisano
Kupić chyba będzie ciężko, raczej będziesz musiał się twórczo wykazać.
Dzięki za życzenia.
Ja też, życzę wszystkiego najlepszego :o)

Mam nadzieję że Moderator wybaczy oftopa w końcu są Święta.
Napisano
por.pil.020 - dziekuje Panu bardzo za odpowiedz na moj post.

Praktycznie to dowiedziałem sie wszystkiego o co pytałem.
Odnosnie okładek i pochwy to domyślałem sie ze nie sa od Radomiaka ale chciałem sie upewnic i tak tez jest. Mysle ze nie bede go ruszał, tzn pochwe wraz z żabką sobie dokupie, a tę pochwę dam do 84/98/34 bo posiadam Mundlosa w bardzo ładnym stanie a bez pochwy no i ten model wiec akurat bardzo fajnie sie złożyło:). Do tych srobek to jakis klucz specjalny musze miec?

a i jeszcze przy okazji. Jak najlepiej i najbardziej skutecznie zabezpieczyc bagnet przed korozja?

Jeszcze raz dziekuje za pomoc i Pozdrawiam! Jakub.
Napisano
por.pil.020 - dzieki wielkie za pomoc:) postaram sie cos takiego zrobic, mysle ze z wymienionych nazw zakupie tez ten Paraloid b44 :), mam jeszcze kilka pytan odnosnie RADOMIAKOW, napisze na priv:) pozdrawiam!
Napisano
To sa końcówki do śrubokrętów z wymiennymi końcówkami import chiński . Tylko że ktoś wyciął w płaskich śruboktętach różnej szerokości szczeliny ;) .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie