Skocz do zawartości

Deutsche Luftfahrt Sammlung

s_boj

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 542
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

O ile publikowane rysunki Ho II i Go 147 są jako tako zgodne z rzeczywistością, to na mój gust to skrzydło nie należy do żadnego z nich.
Obrysem w zasadzie mogłoby odpowiadać Go 147, ale ma za małą rozpiętość, odmiennej konstrukcji klapy i sterolotki oraz wyraźnie mniejszy skos.
Do Ho II pasuje skosem, położeniem dźwigara i proporcjami, ale ma z kolei znacznie za za małą zbieżność.

Przede wszystkim jestem pod wrażeniem pracy jaką wykonał Grzesio i trudno się tu z tym nie zgodzić. Informacja, że jest to skrzydło od Go-147 pochodzi z katalogu zbiorów muzeum wydanym przez MLP ze str. 235 w rozdziale Lista zbiorów nieprezentowanych - skrzydła samolotu GOTHA GO 147" (czyżby był komplet?) Mi też nie pasowało to, że krawędź natarcia i dźwigary nie zbiegają się tak jak w skrzydle Hortena, poza tym powinno mieć ono wówczas u nasady bardzo gruby profil. Jeśli istnieją spisy zbiorów DLS to może należy poszukać innego kandydata? Myślę, że czymś charakterystycznym może być to łukowate przejście między sklejkowym (jak mi sie wydaje) pokryciem przedniej części płata a tylnym płóciennym, które się nie zachowało. Tego owalu nie widać też na rysunkach skrzydła Gothy.
Teoria o skrzydle Horten Ho II znalazła swój poczatek zapewne w książce Mariana Krzyżana Samoloty w muzeach polskich" WKiŁ W-wa, 1983r.

Na secretprojects wpadli na jeszcze jeden dobry pomysł - myślę, że warto przyjrzeć się uważniej konstrukcjom Lippischa.
Np. Storch I - wprawdzie sklejkowe pokrycie się różni obszarem, ale konstrukcja skrzydła ze skośnymi stężeniami wzmocnionymi trójkątnymi nakładkami jest uderzająco podobna do krakowskiego eksponatu:
http://www.nurflugel.com/Nurflugel/Lippisch_Nurflugels/Storch_I/lippisch_stork_i.jpg