Skocz do zawartości

Petycja-Polskie obozy koncentracyjne"

maciek_zagroba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Celem inicjatywy jest doprowadzenie do tego, by największe amerykańskie redakcje - takie jak New York Times", Wall Street Journal", Washington Post" czy Associated Press - wprowadziły do tzw. stylebooków (dziennikarskich podręczników, które określają, jak należy i jak nie należy pisać) zapis o tym, że nie wolno używać terminu polski obóz koncentracyjny". Zamiast tego powinno się używać oficjalnie zaakceptowanej przez UNESCO nazwy obozu Auschwitz-Birkenau, a więc iemiecki, nazistowski obóz koncentracyjny i zagłady".

http://www.thekf.org/events/news/petition/

Inicjatywa warta poparcia!
  • Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nie jestem pewien czy brak namiarów na termin Auschwitz-Birkenau w amerykańskim podręczniku dla dziennikarzy jest powodem używania nazwy polski obóz koncentracyjny" w gazetach typu Dziennik Nowojorskiem", Gazeta Ulicy Sciany", czy też Głos Waszyngtonu", ale protestować napewno trzeba więc już się podpisałem.
Napisano
Czemu tu jeszcze nie ma naszych Modów, których każdy wpis podnosi frekwencję czytelniczą postów;)Napędźcie panowie trochę tą oglądalność...
Napisano
Podpisałem ja i podpisze cała rodzina. To jest skandal aby nas jako naród utożsamiano z tą zbrodnią. Skoro Amerykanie tak ważą się pisać o nas to może niech ktoś napisze o amerykańskich obozach pracy zlokalizowanych na południu USA.
Napisano
A czy czasem ten apel nie jest musztardą po obiedzie "? O ile się nie mylę, to pare dni temu czytałem na Telegazecie TVP, że już ten zapis wprowadzono do stylebook'ów...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie