Skocz do zawartości

Gdynia '70-Za chleb i wolność, i nową Polskę

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 18 grudnia 2010 roku o 13.30 na terenie Węzła Ofiar Grudnia 70'oraz przy stacji SKM Gdynia Stocznia odbędzie się inscenizacja Masakry Grudniowej, która jest przygotowywana przez
Fundację Pomorska Inicjatywa Historyczna i Urząd Miasta Gdyni z okazji 40. rocznicy tych wydarzeń.

Poszukujemy chętnych rekonstruktorów do odtworzenia żołnierzy 32 pułku zmechanizowanego, który blokował stoczniowcom dojście do pracy 17 grudnia 1970 roku.

Wymagania mundurowe:
-hełm wz.67 bez siatki lub hełmofon
-kurtka echatka" w kamuflażu mora" dla wojsk lądowych LWP
-spodnie w kamuflażu mora" dla wojsk lądowych LWP, tzw. urki"
-buty opinacze, brązowe
-pas skórzany, brązowy
-ładownica do AK-47
-maska p-gaz w torbie
Karabiny zapewnia organizator.
Jeśli zgłoszą się osoby szczupłe o wzroście do 175cm, to jest szansa na wykorzystanie wypożyczonych mundurów.
Poszukujemy także osoby, które wcielą się w role stoczniowców.
Absolutne pierwszeństwo w udziale mają osoby z różnych GRH, posiadające doświadczenie przy różnych inscenizacjach, przy użyciu pirotechniki i sprzętu ciężkiego.
Proszę o jak najszybsze zgłoszenia na mail lepige@op.pl

W celu przybliżenia historii, jak to wtedy wyglądało, jakie były noszone mundury oraz jak byli ubrani cywile, zamieszczam kilka linków do filmów dokumentalnych.

http://www.youtube.com/watch?v=0kkLQf7Vbz4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=rUn4XY6vrzM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=SSH59cdlqgc&feature=related

• 3 weeks later...
Najwięcej aktualnych informacji o widowisku znajdziecie na stronie Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna.
http://www.fundacja-pih.pl/home/content/72/0

W związku z problemami z większymi rozmiarami mundurów LWP mamy wolne etaty, ale dla osób które mają pełne oporządzenie i umundurowanie LWP na rok 1970.
Mała korekta wytycznych dot. umundurowania i oporządzenia.

Wymagania mundurowe:
-hełm wz.50 lub 67 bez siatki, rogatywka polowa lub hełmofon
-kurtka echatka" w
kamuflażu mora" lub deszczyk" dla wojsk lądowych LWP
-spodnie w kamuflażu mora" lub deszczyk"
dla wojsk lądowych LWP, tzw. urki"
-buty opinacze, brązowe
-pas skórzany, brązowy
-ładownica do AK-47
-maska p-gaz w torbie
Zapewniamy atrakcyjne wynagrodzenie dla osób z pełnym zestawem. Szczegóły prześlę na e-mail.

a wolność, chleb, nową Polskę". Jak zwykle budowanie legendy kolejnego powstania narodowego.

W tym tytule to raczej mógłby pozostać chleb, a brakuje za podwyżki".

Videofact ? A myślałem że IPN jest wpółorganizatorem...

Przywykłem, że odtwarza się działania zbrojne o dramatycznym przebiegu. Tu się jednak myliłem. Ktoś chce wpoić młodemu pokoleniu przeswiadczenie, że pomiędzy Akcją pod arsenałem" a obrzucaniem kamieniami zomowców nie ma żadnej różnicy.
To troszkę smutne, bo wyolbrzymiając zamieszki uliczne np. roku 70, umniejsza się daninę krwi prawdziwych bohaterów, którzy na szalę kładli życie własne, swych rodzin i przyjaciół aby wywalczyć wolność- tę prawdziwą a nie wymusić wycofanie się rządu z podwyżek cen mięsa.

Ale tak najwyraźniej musi już być...

No i tytuł trochę na wyrost. Zamieszki w 1970 były wywołane tylko i wyłączne podwyżką cen artykułów spożywczych z 12.12 1970. Postulaty protestujących ograniczały się do cofnięcia podwyżek i spłaszczenia wynagrodzeń ( zmniejszenia różnic np. między robotnikiem a kierownikiem ). O wolności (obalaniu ustroju) i nowej Polsce nikt nie wspominał.

Zgadzam się z kolegą Wilusiem. Moi rodzice mieszkali w 1970 r. w Szczecinie (tam się zresztą wtedy urodziłem) i byli świadkami tamtych wydarzeń. Było podobnie jak w Gdyni i na całym Wybrzeżu, nikt nie żądał obalania ustroju...

LEWY

cyt.(Zamieszki w 1970 były wywołane tylko i wyłączne podwyżką cen artykułów spożywczych z 12.12 1970. Postulaty protestujących ograniczały się do cofnięcia podwyżek i spłaszczenia wynagrodzeń ( zmniejszenia różnic np. między robotnikiem a kierownikiem ). O wolności (obalaniu ustroju) i nowej Polsce nikt nie wspominał.)
(Ktoś chce wpoić młodemu pokoleniu przeswiadczenie, że pomiędzy Akcją pod arsenałem" a obrzucaniem kamieniami zomowców nie ma żadnej różnicy.
To troszkę smutne, bo wyolbrzymiając zamieszki uliczne np. roku 70, umniejsza się daninę krwi prawdziwych bohaterów, którzy na szalę kładli życie własne, swych rodzin i przyjaciół aby wywalczyć wolność- tę prawdziwą a nie wymusić wycofanie się rządu z podwyżek cen mięsa.)

Ja osobiscie był bym bardzo ostrozny w formułowaniu takich wypowiedzi - bo w 70 roku spora częśc społeczeństwa pamiętała Powstanie Węgierskie i to jak sie skonczylo, stacjonowania radzieckich wojsk w naszym kraju też bylo faktem niezaprzeczalnym i nie były to małe zgrupowania wojskowe- chyba tylko szaleniec zarządał by wtedy zmiany ustroju- i wypadało by spytac żyjących swiadkow i uczestników wydazeń jak to wtedy postrzegali a nie wypowiadac się za nich
To samo moge powiedzieć o decydowaniu kto był prawdziwyjm bohaterem
,a kto nim nie był - mamy już przykłady jak takie oficjalne twierdzenia sie zmieniaja
wcześniej bohaterami byli zołnierze I i II Armi WP no i partyzanci BCH i AL - ci od Maczka i Andersa razem z tymi z AK Nie
Teraz jest sytuacja odwrotna bohaterami są własnie Ci od Maczka - Andersa i z AK - a takie szufladkowanie ludzi którzy nie mieli czasami innego wyjscia i wolnego wyboru gdzie chcą walczyć (a walczyć z okupantem chcieli i mieli w nosie pod jakim sztandarem bo nie to było wtedy najwazniejsze ) to zwykłe s......o polityczne i gra nastrojami społecznymi wystarczy samych czesto jeszcze zyjacych żołnierzy zapytać jak trafili do danej jednostki i jaka mieli mozliwosc wyboru i tyle na temat

wcześniej bohaterami byli zołnierze I i II Armi WP no i partyzanci BCH i AL - ci od Maczka i Andersa razem z tymi z AK Nie"

Nie wiem kiedy się urodziłeś, ale ja dobrze pamiętam poprzedni ustrój i mogę Tobie powiedzieć, że ci z AK (jak na przykłąd mój dziadek) mieli takie same książeczki ZBOWID-u jak ci AL.

Ale tak poza tym, co to ma wspólnego z rokiem 70?

NIC

Duże NIC, bo:

ci z AK czy z AL walczyli z jawnie wrogim wszelkim przejawom Polskości okupantem, który nie cofał się przed najokrutniejszymi metodami aby eksterminować Naród Polski.
Ich śmierć była ofiarą złożoną po to, aby nasz naród mógł dalej istnieć.

W grudniu 70 doszło do sporych zamieszek związanych z podwyżkami cen. Zginęli ludzie. Zginęli za tańszą pasztetową- ich śmierć była tragedią, zupełnie niepotrzebną tragedią. Wynikającą z brutalności ówczesnych władz, ale także z niespotykanej agresywności protestujących

Nie porównujmy tych śmierci- pierwsza była czystym przejawem patriotyzmu, druga niepotrzebną tragedią

cyt(Nie wiem kiedy się urodziłeś, ale ja dobrze pamiętam poprzedni ustrój i mogę Tobie powiedzieć, że ci z AK (jak na przykłąd mój dziadek) mieli takie same książeczki ZBOWID-u jak ci AL.)
Urodziłem sie na tyle dawno żeby pamietać poprzedni ustrój
i zdaje sie ,że żołnierze AK nie od poczatku mieli takie same legitymacje Zbowidu - wystarczy pokopać i wyskoczą informacje ,że byli długo traktowani jako element niepewny przez Władze Ludową ,aż do tzw odwilży kiedy w końcu władza ludowa przestała się na nich krzywić A pozbawienie obywatelstwa polskich generałów i prześladowania wracających z zachodu zołnierzy chyba też nie są bajkami na dobranoc.
A co to ma do rzeczy - ma do rzeczy tyle ,że jeżeli nie brało sie udziału w jakichs wydarzeniach nie należy formułować opinii co powodowało wtedy uczestnikami tych wydażeń -moze to była tylko za droga pasztetowa (bo zdawali sobie sprawę ,że jeżeli zarządają czegos więcej to ich rozjadą czołgami)

A powracając do żołnierzy AK juz teraz są opinie ,że ich smierć ,a w szczególności wybuch Powstania Warszawskiego to tez niepotrzebna bezsensowna tragedia ( w tym przypadku tez takie wypowiedzi padaja z ust ludzi którzy nawet nie zadali sobie trudu żeby porozmawiaz z żyjącymi Powstańcami)
A może warto poczekać i niech Historia sama osądzi czy cos było potrzebne czy bezsensowne.

Historia już osądziła. W zależności od punktu widzenia historyka i potrzeb gawiedzi rzecz jasna;). I nie zbaczajmy na Powstanie Warszawskie, bo jak pragnę zdrowia, nie chce mi się użerać z pseudohistorykami podszczutymi przez niejakiego Daviesa.

No więc właśnie nie lepiej zostawic ten temat w spokoju bo jest bardziej złożony niż stwierdzenia ,że była to zadyma z powodu pasztetowej -Tutaj też interpretuje sie te wydarzenia (w zaleznosci od punktu widzenia historyka i potrzeb gawiedzi) ilu Polaków tyle zdań na ten temat
Jak zresztą z kazdym wydażeniem w naszym kraju.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 08:28 14-12-2010

Szanowni użytkownicy!
Wiele razy pisałem na tym forum, że nic nie zwalnia od pisania po polsku czyli zgodnie z zasadami ortografii (między innymi), języka ojczystego i argument, że chodzi o treśc, a nie pisownię" to andron to n-tej potęgi.
Druga sprawa to kłótnie pomiędzy uczestnikami forum, proszę na platformie prywatnej, takie wpisy jak powyżej tylko biją pianę i nie wnoszą niczego do tematu wątku, dawno nie byłem zmuszony do stosowania kolorowych kartoników, ale to nie oznacza, że nie zawaham się ich użyc ;)
Proszę o powściągnięcie emocji i rzeczową dyskusję.
Za ortografię, u mnie akurat, też można ponieśc konsekwencje.

Powstrzymam się od dyskusji z przedmówcami, bo i tak mają swoje zdanie.
Frekwencja nam dopisuje, w sumie spodziewamy się około 300 uczestników. Oby tylko pogoda dopisała.
Prosze się ciepło ubrać, wziąć termos z herbatą (najlepiej chiński z lat 70), bo serdecznie zapraszamy.

R51 napisałeś ze to forum dyskusyjne.Ja widzę że dla niektórych jet to forum dorabiania ideologii.Jak można napia ze w 70 roku walczono" o wolnośc i nową polskę?Czy rozbijanie sklepów (częśc na bank zainspirowana przez SB) też było formą walki o wolnośc?Nie róbmy ze zwykłych zamieszek Wydarzeń Niepodległościowych.Walka z komuną w 70 roku?Ciekawe.Po tych wydarzeniach tow Edward Gierek był w stoczni i powiedział : pomożecie?A stoczniowcy : Pomożemy.Więc gdzie ta walka o niepodległośc?O wolną polskę?
Nie róbmy tym co tamtych wydarzeń nie pamiętają wody z mózgu.To nie forum IPN gdzie siedzą ludzie co łykają każdą ewelację".Mój Ojciec uczestniczył w tych zamieszkach i co nieco opowiadał.A dorabianie ideologii do bandytki jest nie na miejscu.I dla tego zaproponowałem rekonstrukcję promocji.

życzę Wam wszystkim w te Święta żeby Wam tej 'pasztetowej' nigdy nie zabrakło i żeby nigdy nie wróciły tamte Święta, gdzie po bochenek stało się kilka godzin..

O schabie na zwykłym stole to sobie mogłeś jeden z drugim pomarzyć... chyba, że 'za firankami'.

PS: o 'zamieszkach inspirowanych przez agentów' już czytałem, ostatnio w 1980/81 i 1989... obie relacje użyłem w odpowiedni sposób - bo przypominam, ze wtedy toaletowy to też był towar luksusowy... aha- nie przypominam bo nie macie o tym zielonego pojęcia - opowiadam jakieś bajki. Na szczęście dzisiaj to już tylko bajki...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie