kicereb Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Ale się ubawiłem .A ja Wam powiem że w Poznaniu bardzo blisko siebie jest i Pantera i stug III.Po wyzwoleniu zasypane w stanowiskach.
fuks_ag Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 ta lufa to niby w tym zakonie??To wal śmiało do konserwatora zawiadom go oficjalnie i pochwal sie o odkryciu (dostaniesz znaleźne ewentualnie spec nagrodę i dzięki twojej informacji to coś nie zostanie wygnane za granicę).Ps We Włoszech będąc w okolicach Treno widziałem wyeksponowany pocisk duzego kalibru wystajacy z budynku. Ciekawa inscenizacja.
draco Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 W Poznaniu to są szczątki Tygrysa (wysadzony przez Rosjan po wojnie), ale to z drugiej strony Cytadeli.We Wrocławiu ma być zasypany StuG III (user Akagi kiedyś pisał).W Trójmieście ponoć są zasypane pancerne stwory, a w Warszawie w podziemiach to pływa złota kaczka. :]
matp7mef Napisano 9 Listopad 2010 Napisano 9 Listopad 2010 To jest ta pantera czy chociaż działo tam czy nie?Nie ma nikogo z poznania żeby sprawdził ten mit. Bo ta lufa niewątpliwie pochodzi od tego panterki.
draco Napisano 9 Listopad 2010 Napisano 9 Listopad 2010 Matp. Jeśli chodzi o lufę ze zdjęcia kolegi les to jest ona w Truskawiu pod Warszawą. Jeśli chodzi o Panterę z Poznania to owszem była, ale jedna. Dostała od IS-a i po wojnie ją zezłomowano. Zdjęcia są znane.Reszta to opowieści dziwnej treści. Ileż to już Tygrysów, Panter się przewinęło przez fora?Fabryki tyle nie wyprodukowały czołgów co jest opowieści.Skład sił pancernych w Poznaniu jest znany. Zachęcam do lektury książek p. Kalarusa ze stowarzyszenia Pomost.
kicereb Napisano 9 Listopad 2010 Napisano 9 Listopad 2010 Skoro skład sił pancernych w Poznaniu jest znany to Panie Draco jak wyjaśnisz tego Jagdpanzera?Dowieziony do zakopania?
draco Napisano 9 Listopad 2010 Napisano 9 Listopad 2010 Kic. O wraku w tamtym miejscu mówiło się od ładnych x lat. Jedni mówili, że to Rusek", inni, że Niemiaszek". Wyszło na to drugie. Na terenie Cytadeli i w koło niej było trochę panzerów (IV/III), w tym dział samobieżnych.P.S. Co do Panter to się rąbnąłem! :]>>Poznań, styczeń 1945 r. Niemcy mieli tylko kilka pojazdów pancernych: jedno działo samobieżne typu Hetzer, jedną haubicę samobieżną nieznanego typu, jeden czołg średni PzKpfw IV, dwa czołgi Pantera oraz jednego tygrysa, którego remont skończył się akurat w zakładach naprawczych we Wrześni. Do tego dochodziło około 20 dział szturmowych StuG III (SturmGeschutz). A że brakowało paliwa, część z nich miała napęd zasilany... gazem z węgla drzewnego. Wśród nich był zatrzymany przez dowództwo twierdzy transport ośmiu nowiutkich dział StuH III (SturmHaubitze) z haubicami 105 mm, który skierowany był do elitarnej dywizji Grossdeutschland", przesuwanej właśnie z Prus Wschodnich w stronę Łodzi.<<Cytat za: http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36024,2989201.html
Trooper85 Napisano 9 Listopad 2010 Napisano 9 Listopad 2010 Jeśli chodzi o Panterę z Poznania to owszem była, ale jedna. Dostała od IS-a i po wojnie ją zezłomowano. Zdjęcia są znane"DwieTyle, że jeszcze nikt nie trafił na zdjęcia tej drugiejSkoro skład sił pancernych w Poznaniu jest znany to Panie Draco jak wyjaśnisz tego Jagdpanzera?Dowieziony do zakopania?"Tygrysów w Festung Posen oficjalnie też nie było. A mimo to jest nawet zdjęcie poznańskiego Tygrysa :)
sil3nt Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 draco/wars98:O wraku w tamtym miejscu mówiło się od ładnych x lat" - jedyna, która wiedziała o tym wraku Pani Izabela nikomu wcześniej nie wspomniała. Major Ogrodniczuk jako pierwszy się o tym dowiedział i to na kilka dni przed wydobyciem - więc nie wypisuj głupot.Trooper85:Tygrysów w Festung Posen oficjalnie też nie było" - co do obecności Tygrysa w P-niu nigdy nie było wątpliwości ( np.wspomnienia Richard'a Siegert' ), natomiast całkiem niedawno Maciej Karalus odnalazł zdjęcia/kadry z kroniki z Tygrysem jozfig:ostawcie w spokoju tego Ogrodniczuka, gdzie on biedny pomieści te wszystkie tanki." - spokojna Twoja rozczochrana, da radę :)
YARD Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 Fotka wykonana [na 99,9%] na Górczynie, po wojnie.I na 99% jest to Pantira z Rynku Wildeckiego.Więcej fotek tu : http://odkrywca.pl/-quot-festung-posen-1945-quot-pancerne-wraki-,138797.html#138797
kicereb Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 Draco.Ucz się , bracie , ucz.Wiedza to do potęgi klucz.Jeszcze wielu rzeczy nie wiesz.A panterki w Poznaniu tak łatwo nie znajdziesz choć jej lokalizacja jest dla wtajemniczonych znana z dokładnością do ok 20 metrów.
draco Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 Troop, przecież się poprawiłem, że dwie Pantery. Sil, gdzie wątek o czołgach to widzisz jakiegoś wars98. Daj sobie siana. To raz, a dwa, że o wraku (lub wrakach) w okolicach Cytadeli mówiło się na długo przed Ogrodniczukiem i za nim ty na świecie się pojawiłeś.Kic. Jak chcesz, to obok Pantery pokażę tobie jeszcze kilka innych czołgów - z dokładnością co do metra - ale jeden, jedyny warunek - kładziesz na stół kasę na ich wydobycie i remont oraz organizujesz wszystko od A do Z, tak, że trafiają one na własność do polskiego prywatnego kolekcjonera.
PATRON Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 uprzedzam :rozpoczynam intensywną obserwację wątku, prywatne zatargi wywalę i nagrodzę waflem, dla co poniektórych kolejnym .Pozdrawiam PATRON - moderator
Trooper85 Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 @draco, wiem, zauważyłem, pisałem swój post w tym samym czasie co ty
acer Napisano 11 Listopad 2010 Napisano 11 Listopad 2010 Wraca stare forum ? Hehehehehe :)Co ? napływ nagłych nadziei nastąpił ?Nic z tego Panowie (i Panie :]) nie będzie. Skończyło się !Parówkowo-Panterowym" skrytożercom mówimy nie !
kopijnik2 Napisano 11 Listopad 2010 Napisano 11 Listopad 2010 ja sem myslim:ne - to ne je konec...- to je caly...vselky duch!!!:)))
Rujewit Napisano 11 Listopad 2010 Napisano 11 Listopad 2010 Ech.. widzę, że już znawcy militarnej pancerki się odezwali...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.