Skocz do zawartości

XP Deus - odpowiem na pytania.

Raned

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Raned jak jeszcze możesz mi podpowiedzieć jak ominąć te sreberka starego typu mleko, śmietana tu deus daje ładny sygnał i tu mam problem.
  • Odpowiedzi 242
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
szymi napisz jak wysoko ustawiasz dyskryminację, na początku radziłbym np. 39, nie powinieneś pominąć niczego dobrego. W miarę doświadczenia można schodzć niżej, ostatnio na czystych polach używam 32 - 35. Trzeba trochę czasu na osłuchanie, ale pewne problemy są nie do przeskoczenia, tak jak w innych wykrywaczych.
Czy sprawdziłeś i wyłączyłeś podświetlenie?
Napisano
Szymi, Twoje spostrzeżenia są jak najbardziej słuszne. Ale nie pytaj SAM WIESZ KOGO bo On wprawdzie Kopiec Kościuszki przekopał ale na temat tego co robi wykrywacz z prądem w środku JEGO wiedza się od tego nic a nic nie powiększyła :)))
Na 4 kHz wykrywacz będzie żarł baterie dużo szybciej niż na 8 czy więcej kHz ponieważ w uzwojenie nadawcze sondy wpływa wtedy dużo więcej prądu. Zresztą prawdopodobnie dlatego producent Deusa postanowił ustalić najniższą możliwą częstotliwość na 4kHz. Niższa byłaby lepsza dla poszukiwacza, ale niestety nie dla tej bateryjki wklejonej w sondę. Wykrywacz który ma baterie wymienne - wiadomo wymieniasz i jedziesz dalej. A w Deusie 2 godzinki z hakiem ładowania w perspektywie... W warunkach polowych raczej nie do przyjęcia. Dlatego zamiast 3, 2,5 czy 2 kHz jest 4. Przy 4kHz prawdopodobnie prądu starczy akurat na dzień poszukiwań, stąd ten wybór.
Ale jeśli nie stanowi to dla Ciebie kłopotu, to używaj właśnie tej częstotliwości. Szczególnie na obiekty z krańca skali (większe, masywniejsze). Na cienkie srebrne drobiazgi, musisz się liczyć z tym co SAM WIESZ KTO usiłuje Ci zakomunikować, niezbyt wprost, żeby nie wystraszyć potencjalnych amatorów czarodziejskiej różdżki. A więc zapomnij o skutecznym rozróżnianiu. Żaden wykrywacz tego nie potrafi, NAWET Deus:) Chcesz cienkie sreberka, musisz się kapsli od mleka i Actimeli nakopać (jeśli występują razem).
Napisano
szymi z mojego doświadczenia nie potrzeby używać dyskryminacji tak wysoko, w ten sposób sam prosisz się o sygnalizowanie cieńkiej folii, sprawdź na najgorzej sygnalizujących monetach. np. na miejskich szelągach, nawet one sygnalizują powyżej 40.
Jeżeli chodzi o zasięg na monety to sprawdź , że największy uzyskujesz w programie Relic, który pracuje na 8 kHz. Podciągnij jeszcze czułość w tym programie. W praktyce jednak najczęściej używam GMP na 18k.
Napisano
Od dzisiaj jest dostępne nowe oprogramowanie 2.0 na stronie XP do pobrania oraz zaktualizowana instrukcja obsługi.
Napisano
U mnie w Deusie just jest nowe oprogramowanie, tak jak pisałem wcześniej oprócz statycznego pinpointu są jeszcze 3 tryby statyczne w tym 2 z dyskryminacją, ciekawy identyfikator w kształcie podkowy pokazujący zawartość metalu kolorowego, ferromagnetycznego i głębokość działający w trybie dynamicznym, wskaźnik mineralizacji gruntu, zmieniony program Wet Beach i program All Metal został zastąpiony przez program Dry Beach (sucha plaża), bo są przecież tryby statyczne. Dzisiaj będzie trochę prób na sucho a jutro w terenie.
Napisano
Tak, po włączeniu pojawia się 2.0 i słuchawki są konieczne do aktualizacji. Wracając do naszej wcześniejszej rozmowy to wydaje mi się, że kupując tylko słuchawki bezprzewodowe i cewkę nie da się stworzyć odrębnego wykrywacza metali. Aby mieć dwa wykrywacze z jednego trzeba mieć zdalne sterowanie.
Napisano
Trochę dziwne te 3 tryby statyczne... Tryb statyczny, to tryb statyczny. Jak zrobić z czegoś co jest pojedynczym faktem - trzy??? Chyba że chodzi o trzy różne sposoby UDAWANIA wykrywacza statycznego. Bo nie sądzę że Deus ma w środku podwójną elektronikę - jedną dynamiczną (jak dotychczas) i druga statyczną, aktywowaną w nowej wersji oprogramowania a dotychczas uśpioną.
Napisano
Raned , a może tak wrzuciłbyś tutaj jakieś zdjęcia panelu sterowania Deusa żeby widzieć o czym mówisz ??? Pewnie dało by to lepsze wyobrażenie o tym wykrywaczu.
Powiem że bardzo mnie zainteresował ten wykrywacz po tym co naczytałem się na angielskich forach dyskusyjnych . Anglicy pieją" z zachwytu wiec coś w nim musi tkwić , jakaś ... ukryta moc" :))
Napisano
pytajnick wejdź na stronę www.xpmetaldetectors.com wybierz Deusa otwórz Instructions manual i będziesz miał bardzo dużo obrazków. Nie ma tam co prawda wyglądu displayu trybów statycznych, ale i tak da Ci to jakieś pojęcie.
Napisano
pytajnick - nie do końca jest tak jak piszesz. Wielu Brytyjczyków jest zadowolonych, ale sporo zauważa też różne problemy, takie jak pękające śruby dociskowe cewki, zbyt luźne słuchawki przez które słychać za dużo ła" (sporo poszukiwaczy płaci za przerobienie swoich słuchawek na bezprzewodowe lub kupuje inny model), nie zabezpieczone pudełko z elektroniką czy wreszcie usterki cewek. Wydaje się, że producent ma dobrą wole i stopniowo będzie starał się korygować niedociagnięcia, ale głosy są podzielone. Widać też, że nie jest to żaden przełom jeśli chodzi o zasięg czy czułość i większość nowych posiadaczy jest na tyle uczciwa by to przyznać, choć oczywiście jak zwykle są też ci, którzy muszą sobie jakoś uzasadnić ten spory wydatek i faktycznie pieją z zachwytu:)) Widac też, że nie jest to wykrywacz mogący zastąpić różne inne, choćby na wysoko zmineralizowany grunt czy mokre plaże. Wydaje się, że główną zaletą i siłą Deusa jest jego ergonomia i bezprzewodowość i niewykluczone, że właśnie w tę stronę pójdą inni producenci.

Pozdrawiam

VW
Napisano
VanWorden ja nie wytykam wad reklamowynych przez Ciebie Minelabów, jak brak serwisu i dostępu do części, pękające uszy cewek, zacinające się klawiatury foliowe i wiele innych. Nie zabieraj głosu w sprawach, które znasz tylko ze słyszenia, trzymanie Deusa przez parę godzin w ręku nie upoważnia Cię do wydawania osądów. Wypisuj sobie na swoim forum wszystko co Ci się żywnie podoba, narzucaj swój ieomylny" punkt widzenia i tak już niewiele osób tam zagląda.
Napisano
A tak w ogóle to Twój samochód to złom, Twój pies jest głupi i śmierdzi, masz krzywe zęby i nikt Ciebie nie lubi.
:))))
Panie Raned, jesteś Pan PRZEZABAWNY w swojej walce o przetrwanie! :))) Trochę się Pan nie wstrzelił w rynek. W Polsce nie ma zbyt wielu amatorów na sprzęt w cenie wyssanej z palca ze złotym sygnetem.

P.S.
Skoro sam autor wątku odbiega od tematu, mam pytanie.
Kto teraz serwisuje Tesoro w Polsce po tym jak Mrand dał sobie z tym spokój? Pytam, bo mam jeden wykrywacz na gwarancji podpisanej przez Pana, i gdyby się zepsuł chciałbym wiedzieć, gdzie wysłać.
Napisano
XP Deus - odpowiem na pytania.
jest wątkiem - szczególnym - i jako taki musi być - merytoryczny - na tyle ile jest to możliwe.

Celem jest - jak zwykle - przepływ informacji,
ale w temacie XP Deus - odpowiem na pytania.

Zlewy i tematy poboczne - w innym miejscu...

bez słowa proszę"...
Napisano
zaintrygowała mnie sprawa trybu statycznego.
Czy deus ma pełny tryb statyczny, czy jest to jakiś pseudo/para/niby statyk?
Napisano
Starcie Gigantów,jak to wszystko przeczytałem to na razie nie chcę Deusa-poczekam.Przypomina to mi dyskusję jak wchodził na rynek MinEx,tez mialo byc tak pięknie jak w IKEI.Sądze ze wiosną będzie wysyp nowych modeli wszystkich producentow,bo kleją juz po 15 lat te same modele z nowymi liftingami
K.z K.
Napisano
Brzęczyszczykiewicz, ja się do twojego poziomu" nie będę zniżał.
Co do gwarancji wykrywacza Vaquero, o którym mowa to wykrywacz ten nie podlega już gwarancji, ponieważ nastąpiło naruszenie warunków gwarancyjnych, patrz wątek Wykrywacz z punktu widzenia dystrybutora" wpis Brzęczyszczykiewicz z 8.02. 2011 godz 14:46:58 i zamieszczone zdjęcie obudowy w/w. wykrywacza.

sza.man deus ver.2.0 ma 4 prawdziwe tryby statyczne, tzn. dźwięk nie zanika po czasie i będzie trwał tak długo jak metal jest w zasięgu cewki:
Pinpount
Non Motion Disc
Non Motion Audio Disc
Non Motion AM
Napisano
Też się przymierzałem, ale jakoś chyba jeszcze to przemyślę.

Panie Andrzeju, proszę przekonać zarówno mnie, jak i innych potencjalnych nabywców do tego, że wydamy te pieniądze nie tylko po to by je wydać, ale mieć przeświadczenie, że pieniądze nie poszły w błoto i zrobiliśmy super interes.

Proszę tego nie traktować w żaden sposób jako złośliwość, to nie jest moim zamiarem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie