Skocz do zawartości

Sprzęt dla początkującego.

jacko33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Jestem zainteresowany kupnem pierwszego w życiu wykrywacza metali w przedziale cenowym 600-1000zł ale z powodu b.dużej liczby przeróżnych informacji handlowych na temat sprzętu po prostu nie wiem, któremu ze sprzedawców, producentów ufać, które z założenia odłożyć jako bajki. Interesuje mnie sprzęt do wykrywania militariów ale nie pogardził bym takim, który nie ominie monety czy tym podobnych rzeczy. Dodam, że Państwa opinie będą dla mnie wytycznymi co do wyboru sprzętu gdyż jesteście Państwo na bieżąco z wszelkimi modelami i ich wadami i zaletami. Z góry dziękuję za opinie. Pozdrawiam.J"
Napisano
Jak kanarek na militarkę, to mi kaktus na głowie wyrośnie. :D

Jacko na militarkę musi być wykrywacz statyczny, najważniejsze, by miał dyskryminację. Bartek niezły jest.
Napisano
Ja może ze względu na brak doświadczenia trochę źle się wyraziłem w moich planach poszukiwawczych. Pisząc o militariach nie chodziło mi o wykopanie pocisku o długości 1 metra czy wieżyczki czołgowej. Chodziło mi raczej o drobniejsze przedmioty typu bagnet, hełm, itp wielkości. Jeśli wprowadziłem kogoś w błąd to sorry-błąd pierwszego posta.
Napisano
cyt. : Jak kanarek na militarkę, to mi kaktus na głowie wyrośnie."

pewnie tak - wszystko jednak zależy od warunków : głębokości zalegania przedmiotu, odowiedniego przyłożenia cewki i szczęścia - a ACE 250 da radę coś z militarki wyciągnąć.
Napisano
@tyfus

Wiem, że do militarki płytko zalegającej, typu odznaki, bagnety, nawet broń, itp. każdy wykrywacz spełni swoje zadanie.

Ace nie ma płynnie regulowanej dyskryminacji, więc to też pewien ug".

Pisząc militarka" ma się na myśli także okopy, a tu fanty wyciąga się często ponad metra. A zasięg Ace to max. 60 cm na dużej cewce. (testowałem na samochodzie).

Na pin-poincie jeszcze mniej.

Ace jest w szczególności polecany do monetek, niż do głęboko zalewgających obiektów żelaznych.

Pozdrawiam!
Napisano
Witam. Pewnie moje poniższe pytanie będzie zbyt ogólne ale może ... Czy są jakieś wykrywacze (do 1000)na drobnicę, które nieźle spisują się w poszukiwaniu trochę głębiej. Lub odwrotnie do sprzęt do militarki, który przy okazji jest dobry do szukania drobnicy. Z góry sorry jeśli pytanie jest bez sensu. Dzięki.
Napisano
Kup ACE 250 będziesz zadowolony ( tani i dobry ), warto też pomyśleć nad dobrymi butami co by szybko uciekać, niestety to hobby nie do końca jest legalne w naszej polsce, nie to co w UK:(, kiedy się doczekamy lepszych czasów???
P.S. Lub dozbieraj kilka stów i kup MXT używkę ja jestem zadowolony, a miałem sporo sprzętów.
Napisano
Enders w ostateczności Hs-3?
W zupełności się nie zgodzę z Twoim zdaniem. Jeżeli kolega chce poszukiwać militarki i przy tym nie omijać kolorków to HS-3 jest najlepszym wyjściem.
Zaś jeżeli kolega chce szukać kolorków a omijać militarkę to polecam Proxime. Tu już kolega sam wybierze.

Prawdą jest że żaden sprzęt nie jest uniwersalny tak więc najlepszym wyjściem jest kupno dwóch wykrywaczy. Dobrego statyka i dokładnego(może troszkę za płytkiego) dynamika.
Ja ten problem rozwiązałem właśnie w ten sposób. Mam HS-3 i ACE 250.
Zestaw bardzo uniwersalny.
<pozdro
Napisano
Marek_wawa Rozumiem, że pomimo, że smętek jest typowym sprzętem na militarkę to raczej nie omija się drobnych skarbów" typu, moneta, medal, guzik. Mam pytanie a na jakiej cewce znajdujesz tą drobnicę? Bo z tego co czytam ma to chyba dość duże znaczenie. Używasz tylko jednej czy zmieniasz na różne w zależności od miejsca, podłoża (las, pole) czy ewentualnych przewidywanych odkryć - inna na mniejsze, inna na większe? Będę wdzięczny za odp. Pozdro.
Napisano
pawel888 ja znowu nie zgodzę się ze stwierdzeniem szukać kolorków a omijać militarkę to polecam Proximę".Już gdzieś pisałem komuś żeby najpierw sprawdził a potem oceniał.Bez urazy ale z Twoich wypowiedzi wynika że nie masz bladego pojęcia o Proximie.Pozdrawiam brodkasz.
Napisano

Witam
Sprzęt naprawdę uniwersalny do poszukiwań militarii i drobnicy , to DIOGENIT firmy DEMET.
Trochę informacji o tym wykrywaczu.
WYKRYWACZ METALI
STATYCZNY I DYNAMICZNY
DWA W JEDNYM ! DO POSZUKIWAŃ MONET I MILITARII

DANE TECHNICZNE :

- WYKRYWACZ DYNAMICZNY I STATYCZNY.

- CZĘSTOTLIWOŚĆ NADAJNIKA F= 5,2 KHz .ODBIORNIKA F= 5,5KHz.

- WSKAŹNIK ANALOGOWY

- PIN-POINT

- SONDA PIERŚCIENIOWA, SYMETRYCZNA, ŚREDNICA 24 cm.

SONDA JEST HERMETYCZNA, WODO I PYŁO SZCZELNA.

REGULOWANY KĄT POŁOŻENIA SONDY WZGLĘDEM GRUNTU.

- ZASILANIE SYMETRYCZNE 2 X 9 VOLT. POJEMNIK BATERII W PODŁOKIETNIKU.
ZAŁĄCZANIE WYŁĄCZNIK. DŹWIGNIOWYM ZAŁ/WYL.

- STELAŻ ALUMINIOWY. REGULOWANY WYSIĘGNIK W ZALEŻNOŚCI OD POTRZEB.
STELAŻ W TRZECH WERSJACH: 2,3,4-CZĘŚCIOWY

Więcej na stronie DEMET.
ALL.

Napisano
Mam pojęcie co do Proximy z punktu widzenia obserwatora jak i pojęcie pod względem testów które niegdyś robiłem. Nikt mnie nie przekona że posiada ona dobry,głęboki tryb statyczny bo to zwykłe bajki.

Jacko33
Marek_Wawa ma HS-3 od niedawna. Posiada najbardziej uniwersalną cewkę 30cm i jej nie zamienia.
Co do Smętka" i jego możliwości jest poświęcony cały temat:

http://www.odkrywca.pl/wszystko-o-hs-3-smetek,673251.html#673251
<pozdro
Napisano
To nie jest krzyk , nie lubię krzyczeć na nikogo .Jestem nie spotykanie spokojny człowiek :))
Po prostu przekopiowalem opis ze strony demet i tak wyszło.
Pozdrawiam
ALL.
Napisano
Witam. Jestem już chyba coraz bliżej podjęcia decyzji, ale jeszcze kilka kwestii. Co do Rutusa Proximy to przeczytałem na forum, że
...Odpuść sobie kolego Proxime bo zamiast kopania będziesz musiał się cały czas gapić na wyświetlacz. Ona nie ma dzwiękowej dyskryminacji na pracy statycznej, czyli w poszukiwaniu militarki jest beznadziejna. Wyje na każdy drobny złom."
Jak waszym zdaniem jest z poszukiwaniem militarki. Przypomnę, że chciałbym coś na monety, i drobną kolorową militarkę(medale,bagnet, maska, hełm). Z góry dzięki za odp.Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie