Skocz do zawartości

Kolejna zagadka morska

mac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No panowie, z powodu braku odpowiedzi zmuszony jestem dać podpowiedź, która jak myślę rozwiąże tą prostą zagadkę :)
pozdrawiam
mac

• Odpowiedzi 295
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Miałem kiedyś Rodneya" sklejonego ze starego MM" - niestety nie ostał się moim niszczącym rączkom (za małolata to było - teraz nie niszczę...) :)

pozdrawiam

bjar_1
Napisano
Cześć
Co do zagadki związanej z Ferruccio" fotka pochodzi z wizyty w porcie Gdynia towarzyszył mu krążownik Pisa" .Wizyta miała miejsce w sierpniu 1928r
poz Slaw
Napisano

może dla rozluźnienia taka fotka. Przedstawia trzy piękności. Proszę podać od prawej nazwy, miejsce, w przybliżeniu czas oraz co je połączyło.
pozdrawiam
mac

Napisano
Nowy Jork, molo 88-90

od prawej:
Queen Elisabeth"
Queen Mary"
Normandie"
z tyłu Mauretania"

Okres: od marca 1940 do gdzieś 1941
Przebudowa na transportowce wojska.
Napisano
Uściślam czas:
od 07.03.1940. (przybycie QE)
do 20.03.1940. (wyjście Mauretanii, nast. dnia QM - do innych portów na konwersję)
Zostały QE i Normandie, ta druga 2 lata później spłonęła.

pozdr,M
Napisano
Można tylko dodać że jest to jedyny przypadek w historii gdy te trzy transatlantyki spotkały się w jednym porcie na sąsiednich pirsach.
pozdrawiam
mac
  • 2 weeks later...
Napisano

Cześć
Dawno nie było zagadki morskiej dlatego pozwoliłem sobie na powrót do tematu.Okręty na fotce wizytowały port Gdynia w latach 30.Co to za okręty?
poz slaw

Napisano
A moze to Japonskie niszczyciele lub torpedowce goscily w naszej Gdyni w latach trzydziestych
Napisano
A nie są to rosyjskie nisczczuciele typu typu NOWIK, lub niemieckie typu WOLFGANG ZENKER
Pozdrawiam
mac
Napisano
Cześć
Japonczyków w Gdyni nie było w okresie IIRP, podejrzenia maca" że to okręty ZSSR są trafne .Jako podpowiedż podam że te dwa niszczyciele zawitały do Gdyni razem z Maratem".(3-8.09.1934)
poz slaw

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie