Skocz do zawartości

Kolejna zagadka morska

mac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak mówiłem jest kolejna zagadka. Naprawdę prosta. Co to za pogromca mórz i oceanów ?
pozdrawiam
mac

• Odpowiedzi 295
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Pierwszy powojenny patrolowiec. Najpierw Hel", w końcu KP-1.
Znany też jako Batory", który wyrwał do Szwecji w 1939.

pozdr,M

PS> Nie zabijaj mnie :)
Napisano

Skoro tamto było proste to proszę mi odpowiedzieć co dokładnie przedstawia to zdjęcie, tylko nie tak że jest to jakiś samolot na jakiejś katapulcie :)))
Pozdrawiam
mac

Napisano
No co jest panowie ?? Jak nie za łatwe to za trudne ? Podpowiem, działo jest 6-cio calowe.
pozdrawiam
mac
Napisano
Nie wiem, nie wiem :))) Dobra zagadka!
O.p. to na pewno nie jest - z takimi windami kotwicznymi. Posiada natomiast charakterystyczny gruby i wyniosły maszt w stylu jednostek fińskich. Hmmmm.
Napisano
Ja bym stawiał na brytyjski krążownik w okresie międzywojennym ale chwilowo nie mam dostępu do literatury bo dzieciak tam śpi.
Napisano
fakt nie doczytałem kalibru, myślałem że 127mm, mylące to zdjęcie, chyba bym szukał w krążownikach z dwudziestolecia międzywojennego, z tych zdjęć z 2 wojny co pamiętam raczej wszystkie miały po 2 lub 3 armaty w wieży a ten ma jedną...
jak dla mnie cecha charakterystyczna ale też nie mam pod ręką literatury, i szczerze mówiąc nie mam za bardzo czasu szukaćale z chęcią poznam odpowidź
pozdr
Napisano
Tak przy okazji chciałem sie zapytać, czy nie ma ktoś fotek włoskich lekkich jednostek pływających(MAS, CB, SLC itp.)lub marynarzy?
Dzięki
Napisano
Krążowniki :Dragon: i Conrad" miały po 1 armacie w wieży.

pzdr

bjar_1

P.S. To którys z tych...? Albo jakiś z ich klasy??
Napisano
Poprzednia zagadka była związana z naszą marynarką, sądzę że ta też, artyleria wskazuje na krążownik, maszt jest brytyjski, samolot prawdopodobnie też, pojedyńcze wieże wskazują na okres międzywojenny, jakby usunąć 2 wieżę i zrobić katapultę to by pasowało ale nie mam jak sprawdzić.
Czy ja dobrze kojarzę że widzę bojową banderę Royal Navy ?
Napisano
Znalazłem :
1918
16 sierpnia Przekazanie HMS Dragon" Royal Navy. Wszedł on w skład 5 Eskadry Lekkich Krążowników stacjonującej w Harwich. Dragon w odróżnieniu od pozostałych okrętów tego typu posiadał hangar pod pomostem dowodzenia i bom do załadunku samolotu.

Czy odrobiłem lekcję ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie