Skocz do zawartości

Maska GM - 38

ktos451

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Posiadam maskę p. gaz. GM-38. Maska nie ma jednego okulara, widzę że okulary można kupić na allegro, alej co z metalową ramką która go przytrzymuje. I jeszcze czy można do niej niej kupić filtr, i gdzie?
Napisano
Kolego wrzuć jedną fotkę. Jak kupisz jakiegoś trupa maski z allegro to dostaniesz i okular i metalową ramkę do niego. Pochłaniacz też z allezło zakup, trafiają się.
Napisano

To ta maska, mam jeszcze pytania po co jest ten kawałek gumy zaznaczony na zdjęciu i co znaczy skrót bmw ( na części do której mocuje się filtr) i skrót bwz wytłoczony w gumie między okularami od wewnątrz.

Napisano
http://www.mp44.nl/equipment/gas_mask_2.htm

Skróty" na elementach maski to kody producentów:

bmw - Aluminiumwerke Nuernberg GmbH, Nuernberg,często mylony ze znakiem towarowym BMW" - Bayerische Motoren Werke.

bwz - Auer-Gesellschaft AG, Werk Oranienburg.

Kawałek gumy zaznaczony na zdjęciu pomagał odpowiednio umiejscawiać maskę na aryjskim łbie:)
Tak jak Ci radzili,kup trupa na części a jeszcze coś z niej będzie.
Napisano
Ewentualnie pobaw się talkiem. W każdym razie paski raczej są do wymiany, dorobienie od nowa. Widziałem na allezło tasiemki parciane myślę ,że byłby dobry zamiennik. Z tych pasków zostało niedużo.
Napisano
Umyj całość wodą z mydłem,a po wysuszeniu przejedz środkiem do konserwacji gumowych uszczelek samochodowych.Odzyska kolor i przestanie pękać.

Co do używania masek pgaz przez różne formacje to zasadniczo był to ten sam typ,jedynie w cywil bandach jak luftschutz różniły się puszką itp.
Jeśli chodzi o niebieski kolor to jeszcze nikt nie doszedł na 100% czy oznaczał on przynależność do jakieś konkretnej formacji,czy element zrobiony z materiału niemagnetycznego.
Napisano

Przy specjalistycznych środkach do konserwacji wszystkie babcine metody wymiękają.
Specjalnie zrobiłem porównanie na moim szrocie GM38,jasne talk itp metody a ciemniejsze środek do konserwacji uszczelek.
Pozdro.

Napisano
Szukaj na necie. Jeśli nie znajdziesz przejedź się po sklepach z artykułami hydraulicznymi, ewentualnie z częściami samochodowymi albo sklepy chemiczne :)
  • 2 months later...
Napisano
Z tego co kojarzę to słoń ma gumę jak na hmmm gumkach" ;) niemalże cieniutka, germańskie były z grubszej ale też się deformowały w celu zaradzenia stosowano takie coś:

http://www.militaria-datenbank.com/showthread.php?p=923234

(czasem sie trafiają na all co ciekawe są też powojenne)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie