PawelFB Napisano 19 Październik 2010 Autor Napisano 19 Październik 2010 Witam, moje pytanie brzmi czy jest to skrzynka do MG czy do Browling wz. 30 czy może I-sza wojna ?Pzdr, Paweł
zbyniek Napisano 19 Październik 2010 Napisano 19 Październik 2010 Ależ oczywiście, nie mam zamiaru się spierac, tylko chodzi mi o pewną kwestię, a mianowicie zamknięcia, (w linku są te graty)http://wehrmachtskrzynki.hostzi.com/Metalowe/Skrzynki%20amunicyjne.htmTotal, ja wiem, że używali Mg 08 tak samo jak wiem że Polacy Schwarzlose M7/12, ale to nic nie znaczy :)
8total4 Napisano 19 Październik 2010 Napisano 19 Październik 2010 Powiedziałem, że to polski ponieważ uznałem, iż jest to fant II wojenny, Niemcy nie używali tych skrzynek w latach 39-45 w MG. Mieli swój wzór już od 34 roku i te głownie były na wyposażeniu."Zbyniu, po pierwsze musisz pamiętać iż w `39 r. Niemcy używali jeszcze normalnie MG 08/15, po drugie kto znajdzie 10 różnic między Patronenkasten 15 a Patronenkasten 34 - stawiam flaszkę dobrej okowity ;-)Mnie się zdawało zawsze iż Patronenkasten 34, to nazwana tak po wprowadzeniu MG-34 skrzynka do starszych niemieckich MG, a jedyna różnica poza malowaniem jaką wychwyciłem to fakt iż PK 34 produkowano czasem z alu.Patronenkasten 41, to już inna sprawa, ale w tym plebiscycie nie bierze udziału.Mogę się mylić, w związku z tym iż specem od niemczyzny nie jestem.ps. lina_90: możesz sprecyzować ten ogólny wygląd", który pozwala to określić ?Tak zasadniczo, to sygnatury na polskich skrzynkach były CHYBA umieszczane nie tylko na wieku, bo zdaje się że i na boku. ;-)Jeżeli ktoś udowodni że Patronenkasten 15, 34 (stalowa) i Polskie różnią się czymś innym niż tylko sygnatury - wezmę mocno do serca i rzucę czapkę pod nogi z szacunku i uznania dla wiedzy.Farby pod uwagę nie bierzemy.pozdro.
PawelFB Napisano 19 Październik 2010 Autor Napisano 19 Październik 2010 Może taki wniosek nasuwać się po kolorze ale raczka wskazywała by na Polską lub I-szo wojenną. Może zdobyczna i przemalowana przez Niemców ?
lina_90 Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 Kolejne różnice w ściankach bocznych, tzn ich zagięciu i w ,,oczku'' polskie jest bardziej owalne. Ktoś nam chyba kolego PawełFB wisi flaszkę? :)
PawelFB Napisano 20 Październik 2010 Autor Napisano 20 Październik 2010 Moim zdaniem trzeba by porobić dobre zdjęcia pewnego towaru z opisami i wrzucić do Galerii i wtedy kolejne dyskusję się skończą a tym czasem trzeba wyjaśnić ten wątek.
vis1939 Napisano 20 Październik 2010 Napisano 20 Październik 2010 Faku zgadza się,określona norma i warunki techniczne być musiały i nikt nie mógł sobie robić skrzynki dłuższej czy krótszej.Ale takie detale jak drobne różnice w np kształcie zatrzasku rączki,uchwytu czy sposobu zgrzewania/nitowania były i widać je w gratach tego samego wzoru każdego państwa.Sprawdź czy nie ma bić w zaznaczonym miejscu,tak nawiasem to stawiam flaszkę jeśli skrzynka nie jest niemiecka:)
lina_90 Napisano 19 Październik 2010 Napisano 19 Październik 2010 Mówiąc o wyglądzie ogólnym miałem na myśli już nie tylko skrzynki a wygląd ogólny np: hełmu M35 i M42. Tak jak skrzynki patronenkasten 41 różnią się ogólnym wyglądem od patr. 15. ściślej, zamknięciem, kształtem pokrywy itd itd. Co do tego gdzie na polskich skrzynkach umieszczane były sygnatury: najczęściej jednak występowały w miejscu którym zaznaczyłem koledze PawłowiFB rzadziej (przynajmniej ja) miałem do czynienia z sygnaturami z boku. Owa skrzynka sama w sobie jest ciekawa ze względu na zestawienie koloru farby i modelu skrzynki. Pewne jest ,że została położona na nią kolejna warstwa farby. Bez lepszych fotek nic nie uradzimy. Dalej obstawiam przy niemieckiej jednak :) Swoją drogą ciekawa dyskusja się nam tu nawiązała.
zbyniek Napisano 19 Październik 2010 Napisano 19 Październik 2010 Jest to polska skrzynka do Browninga wz 1910/28. pozdr
PawelFB Napisano 21 Październik 2010 Autor Napisano 21 Październik 2010 Aj tam aj tam ;) Dzięki za pomoc i fajną dyskusję. Teraz prośba do Administratora o utworzenia galerii ze skrzyneczkami i porównaniami tak aby już te tematy się nie powtarzały.Pozdrawiam, Paweł
Faku Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 Duuuża butelcyna:-) wiec chyba najłatwiejszym rozpoznaniem będą podgięcia bocznych uchwytów... Ps. No chyba że ma ktoś takiego niemca z podgiętymi ...i jeszcze małe pytanko:-) czy ma ktoś polską z niepogiętymi uchwytami??
PawelFB Napisano 19 Październik 2010 Autor Napisano 19 Październik 2010 Zdjęcia musiałem dać tu ponieważ na serwer odkrywcy nie da się wsadzić dobrych zdjęć. http://picasaweb.google.com/112410425995310629136/Skrzynka?authkey=Gv1sRgCJmT-Znx762mag# Niebieska farba to pozostałości po wesołej twórczości (cała była niebieska) ale udało się to w jakimś stopniu usunąć. Sygnatura jest na wieku koło zatrzasku. Faktycznie dyskusja bardzo ciekawa czekam na rozwój.
Pytanie
PawelFB
Witam, moje pytanie brzmi czy jest to skrzynka do MG czy do Browling wz. 30 czy może I-sza wojna ?
Pzdr, Paweł
45 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.