Skocz do zawartości
  • -1

Skrzynka amunicyjna

PawelFB

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ależ oczywiście, nie mam zamiaru się spierac, tylko chodzi mi o pewną kwestię, a mianowicie zamknięcia, (w linku są te graty)http://wehrmachtskrzynki.hostzi.com/Metalowe/Skrzynki%20amunicyjne.htm

Total, ja wiem, że używali Mg 08 tak samo jak wiem że Polacy Schwarzlose M7/12, ale to nic nie znaczy :)
Napisano
Powiedziałem, że to polski ponieważ uznałem, iż jest to fant II wojenny, Niemcy nie używali tych skrzynek w latach 39-45 w MG. Mieli swój wzór już od 34 roku i te głownie były na wyposażeniu."

Zbyniu, po pierwsze musisz pamiętać iż w `39 r. Niemcy używali jeszcze normalnie MG 08/15, po drugie kto znajdzie 10 różnic między Patronenkasten 15 a Patronenkasten 34 - stawiam flaszkę dobrej okowity ;-)
Mnie się zdawało zawsze iż Patronenkasten 34, to nazwana tak po wprowadzeniu MG-34 skrzynka do starszych niemieckich MG, a jedyna różnica poza malowaniem jaką wychwyciłem to fakt iż PK 34 produkowano czasem z alu.

Patronenkasten 41, to już inna sprawa, ale w tym plebiscycie nie bierze udziału.

Mogę się mylić, w związku z tym iż specem od niemczyzny nie jestem.

ps. lina_90: możesz sprecyzować ten ogólny wygląd", który pozwala to określić ?

Tak zasadniczo, to sygnatury na polskich skrzynkach były CHYBA umieszczane nie tylko na wieku, bo zdaje się że i na boku. ;-)

Jeżeli ktoś udowodni że Patronenkasten 15, 34 (stalowa) i Polskie różnią się czymś innym niż tylko sygnatury - wezmę mocno do serca i rzucę czapkę pod nogi z szacunku i uznania dla wiedzy.

Farby pod uwagę nie bierzemy.

pozdro.
Napisano
Może taki wniosek nasuwać się po kolorze ale raczka wskazywała by na Polską lub I-szo wojenną. Może zdobyczna i przemalowana przez Niemców ?
Napisano
Moim zdaniem trzeba by porobić dobre zdjęcia pewnego towaru z opisami i wrzucić do Galerii i wtedy kolejne dyskusję się skończą a tym czasem trzeba wyjaśnić ten wątek.
Napisano

Faku zgadza się,określona norma i warunki techniczne być musiały i nikt nie mógł sobie robić skrzynki dłuższej czy krótszej.Ale takie detale jak drobne różnice w np kształcie zatrzasku rączki,uchwytu czy sposobu zgrzewania/nitowania były i widać je w gratach tego samego wzoru każdego państwa.

Sprawdź czy nie ma bić w zaznaczonym miejscu,tak nawiasem to stawiam flaszkę jeśli skrzynka nie jest niemiecka:)

Napisano
Mówiąc o wyglądzie ogólnym miałem na myśli już nie tylko skrzynki a wygląd ogólny np: hełmu M35 i M42. Tak jak skrzynki patronenkasten 41 różnią się ogólnym wyglądem od patr. 15. ściślej, zamknięciem, kształtem pokrywy itd itd. Co do tego gdzie na polskich skrzynkach umieszczane były sygnatury: najczęściej jednak występowały w miejscu którym zaznaczyłem koledze PawłowiFB rzadziej (przynajmniej ja) miałem do czynienia z sygnaturami z boku. Owa skrzynka sama w sobie jest ciekawa ze względu na zestawienie koloru farby i modelu skrzynki. Pewne jest ,że została położona na nią kolejna warstwa farby. Bez lepszych fotek nic nie uradzimy. Dalej obstawiam przy niemieckiej jednak :) Swoją drogą ciekawa dyskusja się nam tu nawiązała.
Napisano
Aj tam aj tam ;) Dzięki za pomoc i fajną dyskusję.

Teraz prośba do Administratora o utworzenia galerii ze skrzyneczkami i porównaniami tak aby już te tematy się nie powtarzały.

Pozdrawiam,

Paweł
Napisano
Duuuża butelcyna:-)
wiec chyba najłatwiejszym rozpoznaniem będą podgięcia bocznych uchwytów...
Ps. No chyba że ma ktoś takiego niemca z podgiętymi ...
i jeszcze małe pytanko:-) czy ma ktoś polską z niepogiętymi uchwytami??
Napisano
Zdjęcia musiałem dać tu ponieważ na serwer odkrywcy nie da się wsadzić dobrych zdjęć.
http://picasaweb.google.com/112410425995310629136/Skrzynka?authkey=Gv1sRgCJmT-Znx762mag#

Niebieska farba to pozostałości po wesołej twórczości (cała była niebieska) ale udało się to w jakimś stopniu usunąć.

Sygnatura jest na wieku koło zatrzasku.

Faktycznie dyskusja bardzo ciekawa czekam na rozwój.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie