pezos_ Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 Kol. Pezos, chyba Twoja kolej na odpowiedź, bo Ty się w "Żabojadach specjalizujesz:]"Kol.Balans, to tylko resztki szczątkowej pamięci, specem w tej dziedzinie nie jastem, CAMS 110 Francuz:)Pozd.
balans Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 Świetna zagadka - brawo! I jeszcze do tego ta szachownica na Brytyjczyku...
wiluś Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 Jakaś wersja Kestrela/Harriera, ale o odkurzaczach nie mam pojęcia . Pass
coe Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Skoro pass…A zagadka nie była trudna, bo choć samolot mniej znany, to wystarczyło na Wikipedii (tej angielskojęzycznej) na haśle Harrier przejrzeć Comparable aircraft". :)Jest to niemiecki VFW/Fokker VAK-191B.Podobny do Harriera? Silnik główny w swojej konstrukcji jest podobny ale nie ten sam . Dodatkowo samolot miał dwa silniki zamontowane pionowo w kadłubie, co upodabniało go do rosyjskiego Jaka-38.
balans Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Cessna C-106 Loadmaster, czas się zrehabilitować za tego Brytyjczyka" :[[[
coe Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Gratulacje !Tym bardziej, że to bardzo rzadki ptaszek…Cessna P260 Loadmaster (oznaczenie wojskowe C-106) powstała jedynie w dwóch egzemplarzach. Zamówienie na 500 sztuk anulowano z powodu kłopotów z dostawami sklejki, z której samolot był zbudowany.A teraz ciekawostka…Pierwotnie planowałem dać jako zagadkę zdjęcie, które zamieszczam obok. Uznałem jednak, że będzie ona zbyt trudna.Przed zbudowaniem P260 Cessna opracowała jego latający model" w skali 1/2. P250 Cloudmaster (oznaczenie wojskowe XC-106) powstał z wykorzystaniem elementów AT-8 Bobcat. Pozytywne oceny jakie zebrał skłoniły USAF do złożenia zamówienia na większego C-106.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.