wachmistrz Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Do Zeliga:Ano tło fotki mnie zainteresowało, a poza tym zawsze to jakaś nieznane mi zdjęcie, szukam ciekawych szczegółów. No i rysownikowi się może przyda (mam obiecane skany kadrów na jutro, więc może będę miał okazję zaprezentować fragmenty komiksu). Pozdav! wachmistrz
wachmistrz Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 DoDuncama:Jak masz może taką możliwość to może mi podeślij coś a propos jednostki lotniczej, która też mogła brać udział w nalocie. Dla mnie też tam nadal jest sporo niejasności.Goebbelsowi coś się z miłości do fuhrera poplątało, bo Poczta poddała się 1-ego :)Przypadek Krzaka jest nietypowy. Nie wiadomo nic bliżej o jego przydziale, każdy mówi co innego. Jak już wcześniej pisałem nadal nieznany jest los 7 żołnierzy WST. Nie wiadomo, czy zginęli na W-tte, dostali się do niewoli etc.?
wachmistrz Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Witaj Onezero. Dobrze, że mi przypomniałeś o tej imprezie" harcerskiej w rocznice 1-ego Września. Sam byłeś, widziałeś. W razie czego dodaj coś do tego co ja napisałem. Pójdę trochę na łatwiznę, bo zacytuję samego siebie z dyskusji na trojmiasto.pl a propos ustanowienia z pólwyspu Westerplatte Pomnika Historii. Dodalem tylko pare uzupelnien, tresc jest wiec jak najbardziej żywa" bo spisana niemal zaraz po Rocznicy Wrzesniowej w ub. r.Wielki historyk" Westerplatte, Pastusiak Longin nie omieszkał w swojej mowie podczas uroczystości pod pomnikiem popełnić rażących błędów: Polacy odparli nie trzynaście szturmów tylko trzy; zginęło nie 16 obrońców, ale oficjalnie 15-tu (nieoficjalnie więcej), nie było ciągłego bombardowania z powietrza tylko jedno; sprawa dowodzenia obroną przez Sucharskiego jest co najmniej wątpliwa; atak nie zaczął się o godz. 04.45 tylko 3 minuty później, a od dwóch godzin Polacy walczyli z Niemcami daleko od Westerplatte (ale to już inna historia, o której pewnie Longin P. nie wie). Longin P. poświęcił bardzo wiele zdań w swojej mowie na temat własnej osoby i zasług w ustanowieniu Pomnika Historii na W-tte. Apelu poległych Westerplatczyków nie było (!), nudna „impreza” została zdominowana przez ponad setkę niezdyscyplinowanych harcerzy, którzy urządzili tu swój apel poległych harcerzy (żaden harcerz rzecz jasna tu nie zginął, więc po co ich tak liczna obecność?). Delegacja żołnierzy Marynarki Wojennej również bardzo liczna jest chyba pomyłką, bo powinni się tu znaleźć żołnierze wojsk lądowych (na conajmniej 219 Polaków na Westerplatte było tylko 3 marynarzy z MW). I co istotne: żołnierzy do służby na Westerplatte dobierano pod kątem ich politycznej orientacji, nie mogli to być ani socjaliści, ani komuniści (po wojnie komuchy masowo prześladowali Westerplatczyków, kilku zginęło z rąk ubeków). Ciekawe czy wielki historyk Westerplatte Longin P. o tym wie? Miller, który też tam był, na pewno o tym nie wie, bo przyjechał tam tylko zapunktować u harcerzy pod pomnikiem Obrońców Westerplatte, który z obroną Westerplatte w ’39 roku nie ma wiele wspólnego. Mazurek Dąbrowskiego został odegrany tylko w j e d n e j zwrotce z refrenem co samo w sobie jest skandalem. Oczywiście nikt nie śpiewał (bo po co, nie?). I to tyle w skrócie o żałosnych uroczystościach na Westerplatte.
wachmistrz Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Acha, no i jeszcze harcerze jakieś smuty na gitarce z skamleniem odgrywali pod pomnikiem. Od słuchania tego można było sobie żyły podciąć.
Chudzin Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Przyglądam z uwagą się tej dyskusji, i oprócz powyższych kwestii coś mnie jeszcze zastanawia. Może to błachostka, ale niech mi ktoś to wytłumaczy.Sucharski poszedł kapitulować tak jak stał, brudny, bez czapki, prawda. Nie poszedł sam. Po drodze do jego orszaku" dołączyli jeszcze żołnierze z ruin II-ki. Jest takie zdjęcie w książce Flisowskiego major na czele żołnierzy". Fakt - mundur polowy, z gołą głową. Fakt dostarczenia mu czapki (i to nie polówki ale garnizonówki) jest wiadomy. Ale musiał on się i przebrać, bo na zdjęciach wśród niemieckich oficjeli jest w galowym mundurze, z patkami, baretkami itd. Mundur tez mu doniesionio? Ktoś wspomina o tym ż on się przebierał, czy mi się coś pokręciło?
beaviso Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Tu są suche dane nt. składu i dyslokacji TrGr 186:http://www.ww2.dk/air/seefl/trgr186.htmWg tego zestawienia, wzmiankowana 4. Staffel (Stuka) nie stacjonowała nigdy w Stolp-West. 02.09.39. była w Brüsterort (m-ć Majak w dzisiejszym Obw. Kalinigradzkim).Natomiast I. Gruppe (czyli 1., 2., 3. Staffeln - wszystkie na Ju-87B) stacjonowała w Stolp-West do 02.09., kiedy to nastąpiła dyslokacja do Brüsterort.Teraz StG 2.http://www.ww2.dk/air/attack/stg2.htmII. Gruppe stacjonowała w Stolp, ale nie Zachód, tylko Redzikowie.III. Gruppe trafiła z wybuchem wojny do Stolp-West, ale prawdopodobnie nie wszystkie 3 Staffeln. Jakaś część została w Annafeld (Annopole k/Piły).pozdr,M
onezero Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Widziałem i się przestraszyłem. Setka harcerzy to tam była ale chyba tylko samych zuchów (tak to sie nazywa?).Wogule smiac sie chce odnosnie faceta z psem, ktory widocznie mial za zadanie przeszukac teren.. ehh szkoda gadac.Najsmieszniejszy moment tamtego poranka to był jak ludzie z flagami podjechali i ze im sie rozwieszac to krzykneli panowie, wiezcie przymocujcie te sztormówki" :)To bylo zalosne jak I historyk PRL.. znaczy sie RP mowil o swoich zaslugach.. to juz chyba Miller lepiej wyszedl.Wiesz dobrze z czym mi sie kojarzy pomnik WST. Mysle, ze to wspaniale miejsce dla harcerii i lewicowych politykierów.No i ten napis po węgiersku NIGOY WIECEJ WOJNY" - jakby to mialo co wspolnego z tym miejscem. Wedlug takiej filozofii w 1939 nie byloby żołnierzy na WST ale dom publiczny ;)A na ten rok Przyjacielu Wachmistrz to ja już mam wizję odnosnie Westerplatte.. ja już mam wizję.
Duncam Napisano 19 Marzec 2004 Napisano 19 Marzec 2004 Jak widać nalot na WST staje się coraz bardziej kontrowersyjny. Nawet o lotniska można się sprzeczać...Mówiąc o nalocie błędu nie popełni tylko ten, kto powie, że dokonały go samoloty Ju 87 z Samodzielnej Jednostki Samolotów Nurkujących przy 1. Dywizji Lotniczej. Cała reszta jest dość dziwna.Część źródeł wymienia tylko St.G 2 (II. i III).Inne obok St.G 2 mówią o 4.(St.)/TrGr 186.Niemniej np. Murawski wymienia IV.(St.)/LG 1 i wspomniany Tr.Gr. 186, ale bez St.G 2!Zatem kto i jaką siłą wykonał atak na WST? Wszystkie trzy jednostki wchodziły w skład wspomnianej Samodzielnej Jednostki" i bazowały na lotniskach Stolp-West, Stolp-Reizt, Annafeld-Flatow i Grieslienen.Wspomnienia o nalocie znajdują się w relacjach ze St.G 2 i TrGr 186. Razem te dwie formacje miały 1 IX aż 75 sprawnych Ju 87B (plus kilka C w TrGr). Jest pewne, że jeśli atakowały razem, to nie całą swą siłą.Niemniej IV.(St.)/LG 1 walczył nad morzem już od 1 IX, zatem i jego udział w nalocie byłby całkowicie możliwy.Nie znalazłem (słabo szukałem?) w dziennym meldunku OKW na 2 IX info o ataku na WST, ale jest Morskie eskadry lotnicze bombardowały kilkakrotnie port wojenny w Gdyni". A to sugeruje TrGr 186.Mój typ: II. i III St.G 2 (tylko część) plus TrGr 186.Oczywiście to tylko jedna z możliwych wersji...pzdr
zelig Napisano 19 Marzec 2004 Napisano 19 Marzec 2004 Tylko na chwileczkę poza West.:To jest chyba najpopularniejsze miejsce w Gdyni. Najpierw te kosy, teraz miejsce spotkań miejscowej V kolumny (ci z opaskami chyba?), potem śluby...Polepiłem z kilku kadrów - stąd ten dziwaczny efekt.(czasoprzestrzeń by me) (< to uwaga do Beaviso)pozdr. K.Abt.
wachmistrz Napisano 19 Marzec 2004 Napisano 19 Marzec 2004 Do Chudzina:Sucharski pod eskortą mógł pójść do willi ofcierskiej i przebrać się w galowy mundur. Niemcy chcieli po prostu, by w kronikach filmowych akt kapitulacji wyszedł bardziej okazale, niż miałby go jakiś brudny żołnierzyna metr pięćdziesiąt w rogatywce podpisywać, a tak to by wyglądało. Szkoda, że Sucharski nie myślał o tym, by godnie przed Niemcami wypaść, kiedy do nich poszedł. Ciekawa jest też sprawa, że poza Piotrowskim nikt nie chciał iść z komendantem...A Piotrowski to już osobny wątek.
wachmistrz Napisano 19 Marzec 2004 Napisano 19 Marzec 2004 Odnośnie nalotu:Herr Emmerling wspomina w swojej książce Luftwaffe nad Polską 1939 cz.1" także o 4.(St)/186(T) jako o jednostce, której miała zostać zapewniona osłona myśliwska z II.(J)/186(T). Jednostka ta miała też zaplanowane ataki myśliwskie na W-tte, ale odwołano je ze względu na gęstą poranną mgłę.Później wspomina, że jednostka ta [II.(J)/186(T)] 2 września o godz. 1717 wystartowała z zadaniem ochrony samolotów z StG 2, które miały zaatakować W-tte. U Emmerlinga to wszystko co można znaleźć odnośnie nalotu na W-tte m.in. dlatego, że ta część książki opisuje tylko działania myśliwców. Nie wiem, czy już wyszła kolejna, tak jak i chyba nadal nie ma II części Uwaga Stukas!" Mikulca. Temat nalotu nadal więc otwarty.
wachmistrz Napisano 19 Marzec 2004 Napisano 19 Marzec 2004 Obiecałem na dziś premierę kilku kadrów z powstającego komiksu Westerplatte". Oto i jeden z kadrów, jeszcze nie do końca obrobiony", ale oddaje mam najdzieję, charakter komiksu.Pozostałe kadry powklejam do osobnego tematu na Głównym, żeby tutaj nie mącić ciekawych wątków.
beaviso Napisano 19 Marzec 2004 Napisano 19 Marzec 2004 Podoba mi się :))) Choć żołnierz akurat leworęczny się trafił ;)Pewnie niektóre rysunki były robione tak, aby odwzorować zdjęcia? Ciekawi mnie zawsze, co też przekazał słuchaczom ten typek z mikrofonem radiowym widoczny na jednej z przedszturmowych fotek...pozdr,M
wachmistrz Napisano 19 Marzec 2004 Napisano 19 Marzec 2004 Cieszę się, że zaakceptowałeś" próbkę komiksu :)Cytuję sprawozdawcę: Nasi nieustraszeni chłopcy z kompanii szturmowej rozgniotą zaraz nędznych Polaków na placek". Może nie do końca to prawda historyczna, ale zakładam, że jest to bardzo wiarygodne ;)Pozdrav! wachmistrz
beaviso Napisano 19 Marzec 2004 Napisano 19 Marzec 2004 No, to też się domyślam, że coś w stylu Schelswig Holstein's Brocken bracht' den Polack auf die Socken" ;-)Ale co powiedział ok. 05:00, hehe?????? To mnie interesuje!! um Teufel, diese verfluchte Banditen!" albo coś w tym stylu...
mce Napisano 20 Marzec 2004 Napisano 20 Marzec 2004 Oto co powiedział wtedy sprawozdawca (jeden z kilku zresztą), w oryginale:Rundfunkreportage von der Beschießung der Danziger Westerplatte durch das deutsche Linienschiff Schleswig-Holstein" am 1.9.1939 Niemand weiß von den Danzigern, was um diese Stunde geschieht" / In aller Stille soll Danzig nun endgültig deutsch werden" / Polen hat sich nicht bereit erklärt, die Vorschläge des Führes" zu Verhandlungen anzunehmen; es sollen die Waffen sprechen / Das Linienschiff ‚Schleswig-Holstein' wird in wenigen Sekunden den Feuerkampf auf die Westerplatte eröffnen. Noch ist alles still. Nur wir wissen um das, was in wenigen Augenblicken geschehen soll" / Wir sehen die schweren Einschläge der Schleswig-Holstein" / Der Feuerkampf ist eröffnet" / Die deutschen Waffen sprechen jetzt vor Danzig ***Mam to w MP3. Pomiędzy szczekaniem Niemca słychać kanonadę artylerii. Ale czy to naprawdę Schleswig to sami Niemcy piszą tak:(ob diese Rundfunkreportage authentisch ist, konnte nicht zweifelsfrei geklärt werden) Uprzedzam ewentualne pytania: 1,5MB, dość słaba jakość, znalezione gdzieś w czeluściach netu.
wachmistrz Napisano 20 Marzec 2004 Napisano 20 Marzec 2004 Na tej fotce zrobionej już w kilka (kilkanaście?) minut od chwili, kiedy Sucharski został zatrzymany przez Niemców widać, że już nie ma płaszcza z białą opaską, jest jakby czystszy na twarzy, włosów już nie ma zmierzwionych. Widać za to, że ma przekrzywiony pas.Beaviso, jak masz taką możliwość to pokaż może tę fotkę z albumu Wojna zaczęła...", gdzie widać właśnie Sucharskiego w płaszczu i z lekka przestraszonego, z rękami w górze. O to zdjęcie miał największe pretensje Dąbrowski, że publikuje się zdjęcie oficera, który właśnie tak wygląda i tak się zachowuje (ta reakcja Kuby dotyczyła zachowania dobrego imienia Sucharskiego).
Chudzin Napisano 20 Marzec 2004 Napisano 20 Marzec 2004 O to zdjęcie mi chodziło. Na pewno nie jest to ten sam mundur w którym Sucharski jest później. Więc widać nie tylko czapkę mu przynieśli. A zdjęcia majora z rękami w górze to chyba nie widziałem... pokażcie :-)
wachmistrz Napisano 21 Marzec 2004 Napisano 21 Marzec 2004 Tak jak wcześniej pisałem, Sucharski pod eskortą udał się później do willi oficerskiej, gdzie przebrał się w mundur wyjściowy. Na zdjęciu już po wręczeniu mu szabli (szabli Dąbrowskiego).Może Beavis poratuje tym zdjęciem o które go proszę, bo akurat ten album mam pożyczony.
beaviso Napisano 21 Marzec 2004 Napisano 21 Marzec 2004 Niestety - nie dysponuję skanerem.Powiem Wam, że album ten mam gdzieś od 1989 r., czyli od 12. roku życia. Jednakże dopieri jakiś czas temu skojarzyłem, że ten człowiek to Sucharski. Przedtem myślałem, nigdy nie poświęcając tej fotce zbytniej uwagi, że to strz. Dobies! Twarz jest młoda i z nieco cierpniętniczym wyrazem, nie pasowały mi więc obie rzeczy do Majora.Mam wrażenie, że na fotce Sucharski patrzy się w stronę Niemców, być może właśnie im coś odpowiada, zaś Piotrowski patrzy w jego stronę, aby za chwilę przetłumaczyć na mowę warkliwą i szczekliwą".
zelig Napisano 22 Marzec 2004 Napisano 22 Marzec 2004 Jeszcze dwie okolicznościowe pocztówki z W.(a może to Gdynia?)
wachmistrz Napisano 22 Marzec 2004 Napisano 22 Marzec 2004 Hmm, na temat załączonych wyżej fotek (Zeliga) to się nie wypowiadam, bo nie potrafię jednoznacznie określić w jakim miejscu zostały wykonane.A to mało chwalebne zdjęcie Sucharskiego powinienem mieć jutro od Onezero, chyba że on sam zamieści je w tym wątku.A na załączonej widokówce jest nabrzeże Westerplatte, dokładnie przystań promowa uzdrowiska i kąpieliska Westerplatte ok. 1910 roku. Prom łączący W-tte z Nowym Prtem kursował tu do 1939 roku, chociaż zdaje się, że i jeszcze Niemcy w 1940 przewozili w tym miejscu więźniów na W-tte.Od tej przystani promowej wzięła nazwę placówka Prom", która znajdowała się mnie więcej w odległości 40-75 metrów od nabrzeża, które widać na fotce.
wachmistrz Napisano 22 Marzec 2004 Napisano 22 Marzec 2004 Na tej zaś fotce jest miejsce, gdzie była kiedyś placówka Prom" (to ten asfalt na zdjęciu).Fotkę zrobiłem od od strony placówki Wał" (dobrze ją widać z tego miejsca, kiedy nie ma zieleni), w kierunku zachodnim.
Gość Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Jeżeli masz jeszcze jakieś zdjęcia przedstawiające obecny stan innych punktów oporu, prośba o zamieszczenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.