Skocz do zawartości

Co mogą martwi jeńcy"

jacenty2004

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W TVP 1 w nocy z 16/17 IX o godz. 0.50 pokażą film dokumentalny pt. Co mogą martwi jeńcy " o tysiącach jeńców sowieckich z 1920 roku , którzy według Putina zostali wymordowani przez Polaków w polskich obozach koncentracyjnych... Ciekawe co powiecie po obejżeniu tego filmu ?
Napisano
Pewnie niewiele, bo o tej porze normalni ludzie, którzy w piątek idą do pracy, śpią. A w porach przyzwoitej oglądalności puszczą kolejny idiotyczny serial lub jakiś show dla gawiedzi. A historia jeńców sowieckich i spór, który od kilku lat jest kontrargumentem Putina na mord katyński - kogo to interesuje?
Napisano
Oglądnijcie koniecznie! Film podobno niezły. A propos postu powyżej - ja już dawno właśnie z tego powodu mam nagrywarkę.
Pozdrawiam
Napisano
Oglądałem ten program pomimo późnej godziny nadawania a rano o 7 trzeba wstać, to było warto. Mam nadzieję, że powtórzą go kiedyś o bardziej ludzkiej godzinie.
Po obejrzeniu tego programu nasuwa mi się taka myśl, dlaczego jeszcze nikt w Polsce nie zrobił strony internetowej opisująca cała prawdę o tym temacie w języku angielskim i rosyjskim wraz ze skanami oryginalnych dokumentów aby ukrócić kłamstwa i nadużycia Putina.
Napisano
Film na ważny emitujemy w nocy w porze dla nietoperzy; patronować produkcji miały: prezydenckie Biuro Bezpieczeństwa Narodowego, Instytut Adama Mickiewicza i IPN... jak tylko samolot łopnuł" pod Smoleńskiem wszystkie te szacowne instytucje wycofały się, na dodatek zabierając dofinansowanie...
Napisano
Program miał być początkowo emitowany poprzednią niedzielę około godziny 14 , ale ...ale jak to bywa komuś się zrobiło chyba ciepło w gaciach i nie wiadomo było czy i kiedy go pokażą , a w dodatku pani dyrektor dokumentu w TVP nie lubi historii i dokumentów na temat historii... co innego dokument o dzieciach i gospodyniach domowych za to nikt z góry nigdy nie ma pretensji. Film i tak jest wyjątkowo delikatny i stonowany , ale biorąc pod uwagę ,że gdyby pokazać ostrzejsze wypowiedzi na ten temat to znowu by się okazało ,że jakiś rosyjski dziennikarz , albo historyk strzelił sobie trzy razy w potylicę i od tego zmarł na atak serca.
Napisano
Choć żaden z kolegów wyżej nie pisze jak w końcu było z tymi jeńcami, domyślam się że niczego nowego nie powiedziano ponad ogólnie znane fakty o głównie obiektywnych przyczynach śmierci jeńców. W odniesieniu do kolegi @grba o wycofaniu dotacji. Oby to nie był zły prognostyk na przyszłość. Czy czeka nas lansowanie w mediach i polityce okrągłej", ogólnie przyjętej i nie zadrażniającej stosunków z sąsiadami jedynej prawdy historycznej? No i porównania w rodzaju:
Katyń=jeńcy sowieccy
Wołyń=Akcja Wisła
II WŚ=wypędzenia
itd itp
Napisano
Od lat twierdzę, że nasi historycy skrewili, że wśród nich za dużo jest leni... Ten wywiad tylko mnie w moim przekonaniu umocnił.
-------------------------

W Rosji taki film nie mógłby powstać - z Anną Ferens rozmawia Robert Mróz

Prześledziłam mnóstwo danych, tekstów z rosyjskich mediów i okazało się, że prezentują one wizerunek naszego kraju oparty na fałszu. - 16 września TVP pokazazała nowy film Anny Ferens: Co mogą martwi jeńcy. A w Teologii Politycznej rozmowa z autorką

- Rober Mróz (Teologia Polityczna): Od dawna nosiła się Pani z zamiarem zrobienia filmu Co mogą martwi jeńcy?

Anna Ferens: Pomysł urodził się w ubiegłym roku, rozmawiałam o nim z producentem Robertem Kaczmarkiem. Chcieliśmy dołożyć do dyskusji o wojnie polsko-bolszewickiej coś nowego, mało znanego, ale bardzo ważnego. Po pierwsze, sprawa sowieckich jeńców w Polsce to część naszej historii, a po drugie – jej podjęcie jest ważne dla wizerunku Polski na świecie, w tym wypadku w Rosji. Przez ostatnie 20 lat rosyjskie media używały tej sprawy jako argumentu mającego jakby zrównoważyć mord naszych oficerów w Katyniu. Chodzi zresztą nie tylko o media – w wytycznych do podręczników do historii w Rosji zalecane jest łączenie zbrodni katyńskiej z losami sowieckich jeńców w Polsce w roku 1920.

Prześledziłam mnóstwo danych, tekstów z rosyjskich mediów i okazało się, że prezentują one wizerunek naszego kraju oparty na fałszu. W takim wypadku trzeba zareagować, a z niewiadomych powodów polskie władze nie reagowały na te kompletne bzdury. Okazało się np., że żaden z autorów tego typu artykułów nie badał polskich archiwów. Skoro jesteśmy opisywani jako mordercy niewinnych jeńców, to cierpi na tym nasz międzynarodowy wizerunek.

Na pojawiające się w zagranicznej prasie sformułowania typu „polskie obozy zagłady” zawsze jest jakaś reakcja, np. ze strony ambasady w danym kraju. W tej sprawie natomiast nie było żadnych działań.

Nie chciałam natomiast pokazać tylko polskiego i rosyjskiego punktu widzenia. By tego uniknąć zaprosiłam do udziału w filmie np. Brytyjczyków, jako osoby niezaangażowane emocjonalnie w całą sprawę. Myślę, że taki głos z zewnątrz jest również bardzo ważny.

- W wywiadzie dla portalu Kresy.pl mówiła Pani o tym, że w swoim filmie chciała prześledzić, jak sprawa sowieckich jeńców wojny 1920 roku jest wykorzystywana w rosyjskiej propagandzie. Czy w związku z tym nie spotkała się Pani z jakimiś – powiedzmy zapobiegawczymi – reakcjami ze strony tamtejszych mediów?

Wydaje mi się, że ich to tak naprawdę w ogóle nie obchodzi. Nie udało mi się np. umówić z nikim z Niezawisimej Gaziety, która regularnie publikowała tego typu teksty. Ja opierałam się na danych dostępnych dla wszystkich i na rozmowach z historykami, co do których miałam pewność, że dokładnie prześledzili takie dane. Jeżeli opiera się na faktach, to wydaje mi się, że zagłębianie się w rozmowy z tymi, którzy drukują po prostu fałsz, jest bezcelowe. Oczywiście, niech wysuwają swoje argumenty, ale nie, kiedy nie są one oparte na żadnych źródłach. Z jednego tekstu dowiedziałam się chociażby, że „wymordowaliśmy 130 tys. jeńców”. Ani nie wymordowaliśmy, ani nie 130 tys. Historycy zajmujący się sprawą podają dane 16-18 tys. lub 25 tys. jeńców, którzy zmarli z powodu panujących wtedy epidemii.

- Ale z pewnością jest też tak, że w Rosji mamy do czynienia z pewnym rozłamem – są ludzie, np. politycy czy dziennikarze, którzy lansują jedną wersję historii, a z drugiej strony ci, którzy nie obawiają się dyskusji na drażliwe tematy. Na pewno udało się Pani dotrzeć i do takich osób. Czy w związku z tym Co mogą martwi jeńcy ma może szansę na pokazy w Rosji, tak jak Katyń Wajdy?

Oczywiście bardzo bym chciała takiego pokazu. Jest w Rosji grupa historyków czy dziennikarzy, która chce rozmawiać na takie tematy. Jeden z młodych tamtejszych dziennikarzy wprost powiedział, że takie fałszujące przeszłość publikacje uważa za przypadki psychiatryczne – dokładnie tak się wyraził.

W ubiegłym tygodniu była w Polsce ekipa rosyjskiej telewizji, robią właśnie film o Polsce. Zaprosiłam ich na pokaz i po projekcji byli bardzo wzruszeni, powiedzieli: „Taki film nie mógłby u nas powstać, u nas zmarli nikogo nie interesują”. Dziennikarka z tej ekipy sama zaczęła się zastanawiać, czy jest w Rosji jakiś kanał, który pokazałby mój film. Powiedziała, że po powrocie spróbuje się zorientować, czy może jakaś niezależna stacja nie zechciałaby tego filmu pokazać. Nawet jeśli nic z tego nie wyjdzie, to powiedziała, że w swoim filmie chciałaby umieścić fragmenty mojego, więc zawsze jakaś część ma szansę się do Rosji przedostać.

- A gdzie znalazła Pani materiały do filmu, czy było trudno je zdobyć?

Jeśli chodzi o część historyczną, to najwięcej materiałów jest oczywiście w Polsce, czyli tu, gdzie byli jeńcy. Ponadto znalazłam materiały w Rosyjskim Państwowym Archiwum Wojskowym, gdzie były częścią tzw. zdobycznego archiwum, która to nazwa sama w sobie wiele mówi. Chciałam też mieć dodatkowe źródła spoza Polski i Rosji, udałam się więc do siedziby organizacji bezstronnej – Międzynarodowego Czerwonego Krzyża w Genewie. W tamtejszym archiwum powiedziano mi, że jestem pierwszą osobą, która ogląda materiały dotyczące tej sprawy. Nie zainteresowali się nimi ani historycy polscy, ani rosyjscy, ani dziennikarze, ani tym bardziej nikt inny.

-Film taki jak ten ma odkrywać przed widzem prawdę, uświadamiać go. Jednak ze względu na porę emisji [00:50 – przyp. RM] liczba odbiorców została drastycznie ograniczona. Mniejsza już o politykę TVP, ale czy planuje Pani jakieś dodatkowe pokazy w Polsce?

Na porę emisji nie mam żadnego wpływu, o to, dlaczego jest taka, a nie inna, należałoby pytać ludzi z telewizji. Mam oczywiście nadzieję, że film będzie miał życie poza anteną. Firma producencka Film Open Group ma do filmu takie same prawa jak TVP, więc będziemy się starać o kolejne pokazy.

-Ma już Pani pomysł na następny film?

Tak, zbieram materiały do dokumentu o losach polskich jeńców w 1920 roku, sądzę, że jest to bardzo ciekawy temat. W pewien sposób równoważy sprawę sowieckich jeńców w Polsce, bo przecież nie równoważy jej Katyń, jak co i rusz donoszą rosyjskie media.

-Dziękuję za rozmowę.

http://www.teologiapolityczna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3280&Itemid=125
Napisano
I o to jak zwykle chodzi :) Coś powiedzieli ,ale my wszystko wiemy ...chociaż tak do końca to nie wiemy , a to co wiemy to od tych co tak do końca nie wiedzą , bo tego nie widzieli . I tu jest jak dla mnie pies pogrzebany :) Fachowcy mistrzowie świata,doktory, profesory i co ? I piszą książki i uczą studentów i uczestniczą w międzynarodowych komisjach i co ? I nagle się okazuje ,że pierwszą osobą która wyciąga tomy materiałów na ten temat z Genewy KTÓRYCH NIKT NIGDY NIE OGLĄDAŁ (dlaczego ?)...jest dziewczyna reżyserująca ten film . Dla niej i ekipy pełen szacun , a za całą resztą jakiś jednak smrodek się ciągnie jak zwykle .
Napisano
Jest na polsim rynku taka nasza ksiazka o jencach z tamtego okresu i obozach dla nich. Ja sie specjalnie nie dziwie ze nikt z naszych naukowcow sie tym nie interesuje i nawet nie chce zabrac za ten temat.
Napisano
Jaka książka ? I dlaczego nikt nie chce zabierać się za ten temat ? To nie jest jakiś nasz problem i jakieś nasze ludobójstwo co próbuje nam władować nasz sąsiad z za Buga Po pierwsze trzeba zobaczyć ten film , ma coś około godziny , a powinien mieć kilka takich odcinków żeby chociaż w części pokazać co na ten temat wiadomo materiały są ale żadna telewizja tego nie pokaże ,bo naród pragnie randki w ciemno i tańca z gwiazdami :) I taki ps. Ta produkcja powstała tak prawdę mówiąc za prywatną kasę tak jak większość projektów pokazywanych w odkrywcy z odnawianymi czołgami , transporterami , ciągnikami itp. Ja tam ich podziwiam i tych od czołgów i tych od filmu ... oj długo się ten wkład nie zwróci :)
Napisano
http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/polska/sondaz--przeprosic-rosjan-za-smierc-jencow,56057,1

Ksiazka :

http://www.odk.pl/jency-i-internowani-rosyjscy-i-ukrainscy-na-terenie-polski-w-latach-1918-1924,2745.html

A to tylko lista zmarlych w jednym szpitalu w Tucholi :

Wykaz zmarłych jeńcow od 1 grudnia 1920 r. do 28 lutego 1921 r. w szpitalu Obozu Jeńców nr 7 w Tucholi.
http://www.irekw.internetdsl.pl/cmentarz_tuchola/wykazzmarlychjencow.html
Napisano
No cóz my tu mamy: naszego profesora Zbyszka Karpusa puszcznego samotrzeć ze Stanisławem Alexandrowiczem i Waldemarem Rezmerem, zbiór dokumentów w nakładzie tauzen egzemplarzy wydanych chochocho 2004 r., an co rosyjskie echo odpowiedziało mat`" i film zrobiony bez wsparcia i rzucony naszemu ludowi na ekran nocą.
Napisano
Lud może dowiedzieć się od czasu do czasu co w trawie piszczy . Film puścili już od tego czasu ze dwa razy na innych kanałach o normalnej godzinie i jeszcze będzie w TVP historia.Tylko co to da ,że paru z ludu dowie się o tym ,że ruskie jak zwykle robią nas w trąbę . Czy to jeszcze może kogoś zdziwić ?
Napisano
Ciekaw jestem co w sondażach powiedział by nasz światły naród na pytanie: Czy powinniśmy, przepraszać, że żyjemy?" ???? wyszło by chyba podobnie...
Napisano
Przeprosiny przeprosinami , ale zaraz się okaże ,że będziemy jeszcze płacić za tego ruskiego Jaka którego nasi rozbili pod Smoleńskiem ... i władza bez mrugnięcia okiem zrobi to w naszym imieniu i za nasze pieniądze :)
  • 2 weeks later...
Napisano
Patrzę w program i co widzę . tym razem puszczą film w poniedziałek w TVP INFO godzina jak zwykle 15 minut przed północą ...dla bezrobotnych i nocnych marków ...ale chociaż zawsze ktoś nowy go zobaczy .
  • 5 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie