kindzal Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 Wiecej zdjec tutaj: http://www.legnica.policja.gov.pl/www/index.cgi?strona=10-08-27&numer=43I takie cos:PRZYPOMNIJMY!!! W świetle ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami oraz kodeksu karnego, nielegalne jest prowadzenie prac wykopaliskowych bez pozwolenia właściwego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków lub prowadzenie ich wbrew warunkom pozwolenia, także przy użyciu urządzenia do wykrywania metali lub innych urządzeń umożliwiających poszukiwanie zabytków. Nielegalne jest także zabieranie ze sobą w celu przywłaszczenia, pozyskanych przedmiotów zabytkowych, które w myśl przepisów prawa są własnością Skarbu Państwa oraz handel nimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 prawo prawem,a czy to jest zdrowe,myślę że szkodliwe dla naszego społeczeństwa.prawo działa na szkodę państwa polskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pfedersheim Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 Czy mam prawo w Polsce kupować i kolekcjonować antyczne monety i artefakty?wydaje mi się że tak.Czy mam prawo sprzedać monety duble lub stanu który przed zakupem na zdjęciu wydawał się lepszy?wydaje mi się że tak.Czy prowadząc prace budowlane mogę posiadać wykrywacz metali,w celu uniknięcia niespodzianek typu:prąd,gaz i.t.d?**************************************************************************teraz myślę że mi się wydawało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dkvadim11o Napisano 29 Sierpień 2010 Share Napisano 29 Sierpień 2010 Tak się akurat składa że znam bardzo dobrze tego kolekcjonera i aby rozwiać Co nie którym głupie stwierdzenia,to uprzejmie informuje że 3/4 przedmiotów znalezionych w mieszkaniu kolekcjonera ( nie szabrownika i hieny cmentarnej] ZOSTAŁY ZAKUPIONE NA ,,EBAY',a reszta przedmiotów pochodzi z naszego Allegro,również zakupione od innych kolekcjonerów.Co niektórym Panom radził bym pohamować osądy i bardziej etycznie dobierać słownictwo.Wszystkich kolekcjonerów ,oraz eksploratorów serdecznie Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 29 Sierpień 2010 Share Napisano 29 Sierpień 2010 To chyba ten chlop:http://allegro.pl/rzym-fibula-i1192650613.htmlWszystcy kontrahenci z jego listy moga sie spodziwac odwiedzin... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAGIL Napisano 29 Sierpień 2010 Share Napisano 29 Sierpień 2010 jest takie stowarzyszenie warminsko mazurskie ktore przegladza rozne fora i portale aukcyjne i jak zobacza jakas fibule lub rzymki to kapuja do niejakiego Macieja Grabowskiego w Warszawie a ten ma gotowy formularz i wali do KGP i oskarzenie gotowe ----w moim przypadku dokladnie tak bylo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 30 Sierpień 2010 Share Napisano 30 Sierpień 2010 Niestety nasze państwo jest na tyle cieniutkie, że nie stać go na ustanowienie właściwego prawa. Wiązało by się to z ewentualną koniecznością wykupu po cenach rynkowych artefaktów wypłukanych np przez powódź, a znalezionych przez np przypadkowego grzybiarza czy rolnika. Lepiej zapłacić emeryturki SB'kom :) niż inwestować w yle co", skoro i tak się to yle co" należy za free :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 31 Sierpień 2010 Share Napisano 31 Sierpień 2010 kindzał jaki z tego morał nie kupować i sprzedawać,tylko sobie wykopać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 31 Sierpień 2010 Share Napisano 31 Sierpień 2010 stg, Ty chyba nie pojmujesz najprostszych zasad i nigdy nie czytałeś żadnego paragrafu..Co niby złego jest w handlu przedmiotami, których pochodzenie nie jest nielegalne ??Jeżeli ktoś ma antyczne czy pradziejowe znaleziska i na to dokumenty poswiadczające legalne nabycie i wywóz z innego kraju + przywóz do RP, to czemu niby ma nie mieć możliwości sprzedania ich ?Jest gdzieś ustawa, która mówi o tym że nie wolno w Polsce handlować przedmiotami starszymi niż x" lat, które nie pochodzą z nielegalnych źródeł.. ?Domy aukcyjne i numizmatyczne jakoś normalnie handlują rzymskimi, bizantyjskimi, greckimi, wczesnośredniowiecznymi monetami i nikt z tego nie robi żadnego halo.. Co złego jest w gromadzeniu przez handel czy wymianę kolekcji przedmiotów czy archiwaliów, które mają ze sobą jakiś logiczny związek? Rząd powinien jeszcze nagradzać ludzi, którzy za własny pieniądz i na własną rękę gromadzą jednostki archiwalne i tworzą z nich niepowtarzalne kolekcje tematyczne, które zaprzeczają ciemnym magazynom i zbiorowisku fantów wrzuconych pod klucz na kilkadziesiąt lat..Zasada jest prosta - nie masz kwitów - nie handluj, bo wtedy jesteś paserem.Dura Lex - Sed Lex. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 31 Sierpień 2010 Share Napisano 31 Sierpień 2010 wydaje mi się że policja i prokuratura powinna udowodnić nielegalne pochodzenie danych przedmiotów,a nie on swoją niewinność.rachunki i inne dowody zakupu trzyma się do 5 lat.chyba ze mamy do czynienia z nieruchomościami,księgi wieczyste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 31 Sierpień 2010 Share Napisano 31 Sierpień 2010 Na stare spierdziane 30 letnie galoty tez mam trzymac rachunki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drops072 Napisano 31 Sierpień 2010 Share Napisano 31 Sierpień 2010 zajmują się kolekcjonerami nie mając dowodów ze wykopał na gorącym uczynku nie złapali a to ze handel na allegro czy na giełdach jest to ich o paserstwo nie oskarżają mało antyków czy monet sprzedają na giełdach jeszcze trochę i dojdzie do tego ze telewizor po dziadku lampowy powiedzą ze wykopałeś zapakowany z adresem muzeum niech się zajmą pralniami pieniędzy a nie osobami którzy kolekcjonują sami nie szukają jestem światkiem jak niszczyli w Świdnicy okopy bo drogę budują archeologów niema i nie będzie lepiej zniszczyć ktoś zinach wykopie a potem jarają taka jest prawda na giełdach nie dają paragonów a ile razy starą monetę ktoś znalazł na polu jak szedł z pieskiem na spacer i nie była w ziemi tylko na ziemi to jest moja wypowiedz mogę się mylić ale damnie tak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturborat Napisano 31 Sierpień 2010 Share Napisano 31 Sierpień 2010 @ FAGIL: Jest takie stowarzyszenie warminsko mazurskie ktore przegladza rozne fora i portale aukcyjne i jak zobacza jakas fibule lub rzymki to kapuja do niejakiego Macieja Grabowskiego w Warszawie a ten ma gotowy formularz i wali do KGP i oskarzenie gotowe ----w moim przypadku dokladnie tak bylo"?????? Czy chodzi o stowarzyszenie zrzeszające poszukiwaczy czy jakąś grupkę kapusiów z innej branży? Mam co prawda pewne podejrzenia, ale nie chciałbym narazić na szwank niczyjego dobrego imienia. Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 31 Sierpień 2010 Share Napisano 31 Sierpień 2010 Fagil-Artur, zakładam, że zanim pojawią się dokładne dane, przejrzycie jeszcze raz ( Artur sam to zaznaczył ) dowody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drops072 Napisano 31 Sierpień 2010 Share Napisano 31 Sierpień 2010 http://allegro.pl/zlota-moneta-rzymska-leo-i-457-474-oryginal-4-5-i1209611291.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 31 Sierpień 2010 Share Napisano 31 Sierpień 2010 LOKAZLIZACJA: Loecknitz, Germany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAGIL Napisano 31 Sierpień 2010 Share Napisano 31 Sierpień 2010 borat chodzi o poszukiwaczy koles przedstawil sie dokladnie i dodal ze namierzyli to na all. koledzy z Olsztyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 1 Wrzesień 2010 Share Napisano 1 Wrzesień 2010 a ja tam mówię. żadne tam zabytki. co za różnica czy coś ma 1000 lat czy 10. Wszystko posiada wartość względną. Ot jeden chce mieć to inny tamto. Z tymi zabytkami " to jest coś jak z dragami czy bronią. Pan[stwo] chce mieć monopol na pewne rzeczy, z naciskiem na te, które przynoszą lepszy zysk. Tu nie ma miejsca na jakieś sentymenty, tu nie chodzi o miłość do staroci. Zwyczajne spekulacje i walka z konkurencją :Dpozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 2 Wrzesień 2010 Share Napisano 2 Wrzesień 2010 judasz nadal aktywny.brak honoru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.