Skocz do zawartości
  • 0

czaszka ss i klamerka

HASAG40

Pytanie

Napisano

witam co to za czaszka czyzby to ss wczesnego wzoru?czy moze innej formacji np.ss totenkopf?jest dosc duza i wykonana z alpaki srebrzonej trafiona w miejscu potyczki ss heimwehr danzig nie wiem czy dobrze napisalem nazwe:-)z gory dzieki za info.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oczywiście takich czaszek na czapkach garnizonowych przez krótki okres póki nie wprowadzono standardowego wzoru używało SS,ale dużo wcześniej i przez dłuższy okres używali ich http://www.danzig-online.pl/husaren/leibhusar.html jeżeli odnalazłeś w okolicach Gdańska statystycznie są większe szanse że należała do huzara niż SSowca.
Napisano
Zapewne ci sami wytwórcy co tłoczyli czachy przed 1918 r. dla Leibhuzarów w połowie lat 30tych na tych samych matrycach produkowali je dla SS więc nie różnią się niczym.
Napisano
Podobne lecz różniące się szczegółami i wykonane zwykle z blachy cynkowej nosili na garnizonówkach żołnierze niektórych pododziałów 5 Pułku Kawalerii WH.Ten egzemplarz się do nich raczej nie zalicza.
Napisano
Czaszki Pruskie i z okresu 3 rzeszy stanowczo się różniły, oczy, nos , kolor...
Ta czaszka jest pruską czaszką należącą zapewne do jakiegos Leibhusara.
Pozdrawiam
Napisano

dzieki za info.zeby nie zakladac nowego watku to jeszcze wrzucilem taki guzik od plaszcza marynarski ale nie wiem co to jak widac na fotce kotwica na tle jakiejs odznaki przypominajacej krzyz zelazny pierwszy raz spotkalem sie z taka odmiana guzika marynarki

Napisano
Klamerka Marynarki Cesarskiej mogła być przeznaczona dla wąskiego skórzanego lub bawełnianego paska używanego przy szortach do tropikalnego oficerskiego uniformu.
Napisano

witam co to za czaszka czyzby to ss wczesnego wzoru?czy moze innej formacji np.ss totenkopf?jest dosc duza i wykonana z alpaki srebrzonej trafiona w miejscu potyczki ss heimwehr danzig nie wiem czy dobrze napisalem nazwe:-)z gory dzieki za info.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie