Skocz do zawartości
  • 0

Narzędzia??

major02

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zestaw wyposażenia wojownika, przedmiot na samej górze to imacz tarczy, następnie grot włóczni lub oszczepu, nożyk, nożyce, daj lepsze zdjęcie przedmiotu który zaznaczyłem czerwonym kolorem - wygląda na okucie końca pasa lub ewentualnie krzesiwo, dobrze by było jakbyś dał dobre zdjęcie przedmiotu zaznaczonego na zielono i najlepiej ze skalą.
Bardzo ciekawe znalezisko, polecam zgłosić służbom konserwatorskim.

Napisano

Fajnie wiedzieć bo do domu wźołem tylko te 3 rzeczy. Było tego tam troszkę więcej, na szczęście wiem w którym miejscu to było, jutro po to się przejdę, były chyba jeszcze jakieś gliniane garnki, a głębiej już nie chciało mi się kopać bo mokry byłem jakby wiadro wody na mnie wylał:))

Napisano
ehhh no nic nie mam wyboru, jutro to zgłoszę, a miała być militarka:(( a tu co kłopoty:(( ale czy na ten okres to nie zachowało się zbyt dobrze?? może to wyrób współczesny?? :))
Napisano
no dam, ale mi się zdaje że to wyrób współczesny:))) no ale te garnki gliniane mi tu nie pasują, co prawda w kiepskim stanie ale były.
Napisano
To co znalazłeś to wyposażenie grobu przeworskiego wojownika.
Gliniane garnki to urna/urny. Stan metali jest taki dobry bo wszystkie przedmioty są przepalone i pokryte tak zawaną patyną ogniową. Jeśli szybko nie trafią do profesjonalnej konserwacji to mają sporą szansę rozpaść się. Na 99% trafiłeś na przeworskie cmentarzysko. Moja sugestia jest taka: nie kop więcej, wrzuć to wszystko do wora z wilgotną ziemią, postaraj się nawiązać kontakt z muzeum lub WKZ. Przekaż zabytki i podaj lokalizację.
Pozdrawiam, mab1978.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie