Skocz do zawartości

koszt repliki mausera

mkduch

Rekomendowane odpowiedzi

Czolem koledzy,

przepraszam za offtopic ale czy mogl by ktorys z Was polecic mi zabiegi jakie sprowadza mausa boyi do ormalnego" wygladu? Ze stopki pozbyc sie lakieru to wiem, faktcznie wyglada on zenujaca. Zalezy mi szczegolnie na tym jaki kolor jak rozumiem farby olejnej do drewna wybrac? Co jeszcze?

Są dwie możliwości - kupić kolbę oryginalna i tam zainstalować mausera asg
lub - dokładnie oskrobać i oszlifowac z tego czegoś czym jest pokryta kolbę z zestawu -zabejcować - poczekać aż wyschnie- podszlifować miejsca niedokładnie oskrobane gdzie został ten chiński lak i doszlifowane- ponownie zabejcować - poczekać aż wyschnie i zaolejować kolbę(to tak w skrócie na szybkiego)

• 1 month later...
Uwierz mi, że i w praktyce to zrealizowano.
Liczba KB na to pozwalała..

Nawet w większości BON było mniej więcej po połowie KB z KBK i bardzo wiele tych oddziałów uzbrojono w Mausery...

Nawet kolejowe PW ma na fotografiach z końca lat `30 KB Mausera.

Karabinka używano przede wszystkim w artylerii, kawalerii, wszystkim co jeździło, oddziałach taborowych, kompaniach asystencyjnych i sztabowych, często także w jednostkach kolarskich..

Absolutnie nie uwierzę:) właśnie liczba kb nie wystarczyła aby mówić o jakimkolwiek standardzie.

Obecność kb w formacjach typu PW,BON itp nie jest wyznacznikiem nadmiaru kb,tylko wycofywaniem ich z WP w czasie istnienia trendu przezbrajania w KBK.

Pozdro.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 20:44 21-11-2011

Fotografia z 1938 - 39 r. wykonana w warunkach garnizonowych, poligonowych, manewrowych itp. (sukienne mundury wz. 36, łapki na kołnierzach)

Nie chodziło mi o nadmiar jeśli chodzi o BON, PW, PWKol itp.
Chodziło mi raczej o to, że PRLowskie źródła najlepiej wszystkim wręczyły by Lebele albo inny przestarzały badziew :-)

Na stopie pokojowej Karabiny wz. 98/98a starczyły na pokrycie etatów w jednostkach piechoty i dokonano tego po 1935 r.
Było ich około 306 tys. sztuk..
Od liczby utrzymywanych jednostek na stopie pokojowej odlicz kawalerię, artylerię, jednostki zmotoryzowane, transportowe, sanitarne, lotnicze, marynarkę i skonfrontuj liczbę jaką stanowiła piechota z 306 tys szt. wz. 98/98a..
Nie starczy?

Karabinki niemal funkel nówka" piechota dostawała kiedy zwiększano stany jednostek podczas mobilizacji marcowej i sierpniowo-wrześniowej"..

Od 1935 r. do marca/września 1939 r. standardem jest KB wz. 98/98a, i choć karabinek błędem nie jest - pasuje bardziej na sam epizod Kampanii Jesiennej 1939 r. tak samo jak sukienne mundury wz. 36..

pozdro.

Bardziej rozchodziło mi się o całkowite zapotrzebowanie na wypadek wojny.
Na stopie pokojowej rzeczywiście już dużo bliżej do tego standardu.Trzeba jednak pamiętać,że te ok 306 tyś sztuk to zestawienie z września 39,a ich ilość i produkcja nowych kb98a była różna w poprzednich latach.Pewna część też musiała trafić do magazynów mobilizacyjnych.

W wyniku powyższych ujednolicanie kb w poszczególnych jednostkach/latach wypadało bardzo różnie i w praktyce często stosowano jeszcze obok siebie kb i kbk,widać to nawet na niektórych fotach z epoki.

PRLowskie źródła najlepiej wszystkim wręczyły by Lebele albo inny przestarzały badziew"

Racja,ale te pruskie I wojenne flinty to też raczej nie powód do dumy:)

Być może na niemieckie mausery kb98 i kbk98A(az) nie narzekano,ale w latach 30-tych była to z reguły mocno już zużyta leciwa broń.Zmęczenie materiału powodowało choćby większa awaryjność,a rozkalibrowane lufy wpływały na celność/donośność.

Co do BON-u,to z założenia miało być to właśnie coś gorszego" od jednostek WP.Stworzone były do krótkotrwałych działań obronnych w korzystnych warunkach terenowych i tylko przy wsparciu WP,nie przewidywano samodzielnych działań taktycznych.

Witaj Arturze.
Odnośnie BON miałem na myśli np. cytat z książki p. Drzewienieckiego o tym jak rozbitkowie z KON Krzepice" w.g. oficera z IV/84PP wycofują się w kierunku stanowisk batalionu z starymi francuskimi karabinami, w sfatygowanych mundurach"..

PS. Vis - zapamiętaj iż ON nie była jednolita zarówno jeśli chodzi o rodzaj batalionów oraz ich uzbrojenie..
Wcale z tą krótkotrwałą obroną i czymś gorszym niż WP bym się nie rozpędzał, co pokazują np. oddziały, stworzone w znacznej mierze z ON, jak choćby 55 DPRez., która biła się dzielnie i do końca bark w bark z dywizjami starymi".

pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie