mkduch Napisano 11 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2010 witam ile wynosil by koszt zlozenia mausera (odlew alu)+kolba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Koło 450 - 500zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Lepiej srobić z chińskiego Boyi to wtedy jeszcze zamek się rusza i mozżna postrzelać z kulek. Koszt niewiele większy. A markowanie przeładowania bezcenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Sugerował bym jeszcze wloznie tego asg w oryginalną kolbe (cena takiej kolby w zalezności od stanu zachowania zaczyna sie od 250 w gorę) po kilku przerobkach prezentuje sie bardzo fajniePs, Ten temat dotyczcy dostępnych replik mausera 98K juz istnieje na forum jest tam wiecej informacji na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Radek mam nadzieję że mówiąc o przeróbkach masz na myśli przeróbki odlewu bo ja osobiście nie śmiałbym tknąć oryginalnego drewienka żeby zmieścić tam jakiś szit (dla mnie odlewy alu to badziewie) ;)mkduch, ja zapytałbym Pana Leszka Foksa, on zajmuje się takimi rzeczami jednak podejrzewam że koszt mógłby być sporo większy niż te 5 stów no ale to już zależy od tego czy chcesz mieć naprawdę ładną replikę czy (nie urażając tu nikogo) jakiś badziew w oryginalnej kolbie. Niestety jakość musi kosztować. Aha i to nie jest reklama ;)pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Osobiście odradzam jakiekolwiek obcowanie z mauserami asg, bo są beznadziejne i szybko się psują. Później będzie problem, bo zapłaciłeś kilka stów za ten karabin, a po paru miesiącach będziesz go sklejał, żeby się dalej nie rozleciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekOdkrywca Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Oto mój mauser Boyi. Kolba drewniana. Nic nie przerabiałem , tylko pomalowałem kolbe i ze stopki zdrapałem farbę a i dodany pasek. Prezentuje sie bardzo ładnie. Polecam. Jedynym minusem jest materiał z jakich są wykonane łuski do których wkłada sie kulki i strzela , mianowicie są one wykonane z jakiegoś miekkiego metali i szybko sie wyginają i kulki nie wchodzą lub wypadają . Komplet łusek kosztuje 40 zł ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekOdkrywca Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekOdkrywca Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Poszukajcie na forum tematu o replikach Mausrów (juz istnieje) bo w kółko wałkujecie tą samą dyskusje . Zwolennicy odlewów doradzaja (zakup) odlewu ,zwolennicy asg (zakup asg) zaraz jeszcze ktoś dopisze ,że tylko deko bo i odlew i asg to szmelc -i tak co poł roku wyskakuje ten sam temat1- nie da sie wstawić asg w oryginalna kolbę bez podpiłowania kolby (bo asg rózni sie nieco od oryginału)2-nie wszystkie asg- szybko się psuja (znam kilka osob którym od 2-3 lat czyli od (pojawienia sie w sprzedazy)jakos nie chcą sie zepsuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekOdkrywca Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Jest jeszcze opcja kupic orginał zadekowany , ale to juz są koszta :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Przede wszystkim ZDECYDOWANIE ODRADZAM zakup mausera ASG firmy Boyi. Jest to drogie i szybko psujące się badziewie. Da się go wyszlifować żeby wszedł do oryginalnej kolby, ale szkoda na to czasu i nerwów. Lepszym rozwiązaniem jest zakup odlewu lub legalnego deka tyle że koszt takiej zabawki to ok 2000zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puszka Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Nie przesadzajmy, ja od 2 lat mam Mausera Boyi i NIC się w nim nie zepsuło/ułamało/oderwało. Ostatnio w ramach podniesienia walorów tego karabinku wyjąłem sprężynę wraz z całym mechanizmem blokującym zamek. Dzięki temu chodzi swobodnie, jak oryginał. Mając trochę cierpliwości nie trzeba inwestować w oryginalną kolbę, ja postąpiłem jak część kolegów i zeszlifowałem ten paskudny lakier i położyłem bejcę. Moim zdaniem opłaca się to bardziej niż odlew, no ale jak to tam woli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ataka Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Radek.s - otóż da sie wstawić asg w oryginalna kolbę bez podpiłowania kolby. Pilowac należy replikę - sam poswięciłem na to kilka godzin ale po schowaniu w kolbę niema śladu po zabiegu, a samego drewna nie ubyło ani milimetra..A co do spręzyny w zamku to i ja sprobuje tak jak kol. Puszka radzi - bo już niedługo w moim potrzeba bedzie ze dwóch chłopa żeby zamek domknąć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekOdkrywca Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Wydaje mi się ,że wstawianie asg do org. kolby jest bez sensu w wypadku ,gdy karabin ma byc używany w rekonstrukcji,gdyż moze sie zniszczyć lub cos w tym stylu :). Kolbe Boyi idzie doprowadzic do wyglądu orginału. Wystarczy poświęcić troszke czasu .Mi nie zależy na sygnowaniach itp . :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkduch Napisano 12 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2010 w jakiej kolbie mozna to umiescic?nie bedzie on urzywany do rekonstrukcji,ma to byc swojego rodzaju eksponat na sciane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 13 Sierpień 2010 Share Napisano 13 Sierpień 2010 Jak na ścianę, to wsadź w oryginalną kolbę od niemieckiego K98k. Przy czym oczywiście najpierw trochę będziesz musiał nad samym odlewem popracować, żeby nadać mu właściwy kształt i kolor.Parę lat temu w tym wątku wrzucałem efekt moich prac nad takim odlewem wsadzonym w oryginalną kolbę:http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=62&highlight=mauserPozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 14 Sierpień 2010 Share Napisano 14 Sierpień 2010 Jeśli chodzi o te KONKRETNE części odlewu ze zdjęcia, to przynajmniej lufa jest jest z muszką niezbyt pasującą do 98k - raczej do niemieckiego mausera 98a i polskich mauserów PWU i wz.29Tak więc z tą oryginalną kolbą do 98k to może się jeszcze zastanowić... Równie dobrze może być czeska do ichniego mausera vz. 24 (i równie trudna do zdobycia)Koledze ktoś to sprzedał jako części do 98k? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 14 Sierpień 2010 Share Napisano 14 Sierpień 2010 Odpuść sobie ten aluminiowy badziew,ja bym tego nawet za darmo nie chciał,a co mówiąc o takiej cenie z tzw pupy" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkduch Napisano 14 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2010 jeszcze niekupilem poszukam czegos lepszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkduch Napisano 14 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2010 a może polecacie cos w co warto zainwestowac? i zeby niebyl to jakis szmelc co sie rozdupcy po kilku dniach bo ja sie na tym zabardzo nieznam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 14 Sierpień 2010 Share Napisano 14 Sierpień 2010 Jeśli Ci się nie śpieszy to odłóż trochę kasy i kup deko.Opłaca się dać 400,500 złotych za aluminiowy badziew + kolba,jak za ok 2000 będziesz miał ładny oryginał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkduch Napisano 14 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2010 i chyba tak zrobie,jeszcze tylko kwestia czy deko jest w 100% legalnne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 14 Sierpień 2010 Share Napisano 14 Sierpień 2010 Jest kilka sklepów w necie,poszukaj.Oczywiście towar jest legalny jednak są dwie niedogodności.Zakup musisz odebrać osobiście a potem zgłosić się z papierami z zakupu na swoją komendę policji zgłosić swój zakup.Koszt to chyba 80 zł.Był ten temat chyba dokładniej poruszany na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkduch Napisano 14 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2010 dzieki za pomoc,reszte dokladnie co i jak poszukam w wyszukiwarce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.