beaviso Napisano 4 Marzec 2004 Autor Napisano 4 Marzec 2004 http://www.filmprojekt.pl/Ponieważ ktoś w wątku Wróg u bram" zasygnalizował toto, wydaje mi się, że można trochę na ten temat podyskutować. Ja narazie rzuciłem tylko okiem na zarys scenariusza i podoba mi się.# Uwaga #Proszę tylko bez komentarzy typu każdy pilot niemiecki to pieprzony hitlerowiec, zbrodniarz i w dodatku zawyżał zwycięstwa 10-krotnie". Dyskusja ma być merytoryczna, a nie na poziomie Erika Steinbach vs Radio Maryja". Jeśli ktoś nie potrafi, niech zamilczy, ok? :)))Zacznę od scenariusza. Czyżby coś mi przypominał?Aaaaaaaach tak! Przecież to opisywane przed laty w SP spotkanie Gładycha (bodaj nr 4 na liście polskich myśliwców) z Georgiem-Peterem Ederem, niemieckim myśliwcem frontu zachodniego, który na ok. łącznie 80 zestrzeleń uzyskał 36 czterosilnikowców (z czego kilka faktycznie tylko odstrzelonych, a nie zestrzelonych na pewno). Bardzo podoba mi się generalna wizja przedstawienia zdarzeń z obu stron. Nieraz tak już przecież było, ale zawsze anonimowo. Teraz mielibyśmy okazję spojrzeć na to wydarzenie z bardziej ludzkiej strony, a samolot w celowniku jednego z bohaterów należałby do drugiego z bohaterów. Ciekawa idea, tylko ile razy można ją powielić w ramach jednego scenariusza? Czy wystarczą do tego jedynie 2 główne postaci, po jednej z obu stron frontu?Czy nie jest tak, że te 3 legendarne" spotkania obu bohaterów, które mają stanowić esencję filmu, to zbyt mało? Wydaje mi się, że należałoby spojrzeć na problem szerzej, oczami Squadronu i Staffel. Bo czy wiecie np. że w walce 31.12.1942., gdy to Polacy osiągnęli swe 500 zwycięstwo, stracili jednocześnie pilota, którego zestrzelenie przyniosło awans jego pogromcy (bratu A.Gallanda, Wutzowi)? Czy nie jest to także dramatyczny wątek do filmu? Dlatego chyba lepiej założyć szerszą gamę bohaterów-przeciwników, niż tylko 1 parę. To za mało na film, jeżeli nie ma być w nim zbyt dużo cudownych przypadków". Ale pomysł naprawdę niezły.Na koniec dodam, że w rzeczywistości pojedynki Gładych-Eder to chyba tylko piwna legenda". Dość powiedzieć, że 8. marca 1944 (dobrze pamiętam), kiedy to Gładych w służbie USAAF rzekomo miał spotkać się po raz trzeci z Ederem, tenże faktycznie kończył jeszcze okres rekonwalescencji.pozdr,MPS> Jutro poczytam dalej na temat tego projektu.
Grzechu Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Prędzej kaktus wyrośnie mi na ręce niż ten projekt zostanie zrealizowany.Jeśli ma to być rzeczywiście produkcja na najwyższym poziomie (realistyczne efekty specjalne robione na komputerach) to potrzebnę są OLBRZYMIE pieniądze.Taką kupą szmalu dysponują tylko producenci w Holywood.A żaden hamerykański" producent nie da złamanego $ na film jeśli nie bedzie przekonany że film odniesie sukes na rynku amerykańskim (bo tam zawszwe największe zyski są).A żaden tzw. przeciętny amerykanin" nie pójdzie do kina na film w którym głównym bohaterem nie będzie jego rodak i dodatkowo cały film nie będzie zalany patriotycznym amerykańskim patosem (łapanie się za serduszko, śpiewanie god bless america itp.....)
Monsun Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Witam,jeżeli nie poprzestaną tylko na zbieraniu głosów poparcia to jestem w 100% za. Oby nie skończyło się to jak z reemakem Krzyżaków przez Bogusia Lindę.PozdrMarcin
zelig Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Każdy niemiecki pilot to... :)Niestety. Data zrobienia tego serwisu i daty w publikacjach prasowych" wskazują, że sprawa jest mocno nieaktualna. Zresztą wyglądało to na wyłącznie wirtualny" projekt.Ale i tak dobrze, że komuś chciało się chcieć.pozdr.
zelig Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Przy okazji - aż mnie skręca na myśl co się szykuje - http://www.skycaptain.com/Curtiss P-40, Dżad Loł, Andżelina Dżoli i Głynet Patroł w rolach głównych.
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Ciekawe dlaczego Messerschmitt z tej stronki powyzej ma angielskie oznaczenia? Moze lotnicy z przeciwnych stron w ramach braterstwa wymienili sie samolotami? :)))))))))
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Jeszcze wrogowie a juz przyjaciele - piekna idea...;)
michał ł Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Kasy nie trzeba aż tyle ile np potrzebowaliby amerykańce. Tańsi aktorzy, robocizna itp.Skoro Czesi potrafili nakręcić Dark Blue World ze Spitami z TOFMC i animacją chyba lepszą niż w Pearl Harbor to też byśmy dali radę.Ale jak pilotów mieli by grać Deląg (nasz) i B. Co ty k... wiesz o lataniu" Linda to chyba bym się pociął...Michał ł
beaviso Napisano 4 Marzec 2004 Autor Napisano 4 Marzec 2004 ROTFL :D A Polaka Strasburger :P (i po każdym locie opowiadałby jeden kawał rodem z familiady)
mongo Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 A nie lepszy by był Zenek ze łotopolskich", wąs i ta grzywka :))))))
random Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 mogliby nakręcić jakiś film o Wrześniu z taką obsadą :) Chciałbym zobaczyć Lindę przystawiającego Visa do skroni Niemcowi, syczącego: co ty k.. wiesz o kawalerii?" Kondrata jako Kutrzebę tłumaczącego przez telefon Machalicy (Rydz Śmigły), że chce się kopnąć po Bawełnę z Władysławem, Żmijewskiego w czarnym berecie wystającym z włazu PzKfw-II, który sunie wprost pod lufę boforsa obsługiwanego przez Gonterę.. A film promowałby teledysk Beaty Kozidrak, która na tle czerwonej łuny wyłania się z mgły na moście w Witkowicach śpiewającej w refrenie U stóp Starych Bud" :)
mongo Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 A wokoło wokal Rodowiczki w ruskim garnku na głowie :))))
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Chłopaki ale macie poczucie humoru...:-)))))))))))))))))
random Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Linda pasowałby na gen. Abrahama :-) - jeździłby na białym koniu, wkraczając do Puszczy Kampinoskiej po bitwie o Brochów krzyknąłby do Niemców: my tu jeszcze k.... wrócimy!!" W tym czasie zaś, Gajos, jako von Brauchitsch, na wieść o zajęciu tejże wsi przez Polaków, fuknąłby do przełożonego: Nawet mi k... nie mów, Brochów ma być wolny" :-) Beata Kozidrak zaś, ilustrując naloty Stukasów na przeprawę, inicjowałaby kolejny przebój pt. Płomień z Nieba"... :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.