jarekdavid Napisano 26 Lipiec 2010 Autor Napisano 26 Lipiec 2010 Witam wszystkich.Mam pytanie - jak to jest z poszukiwaniami we Francji? jakie mają prawo w tym temacie? orientuje sie któryś z kolegów? Wybieram się do Fr we wrześniu i chcę zabrać ze sobą wykrywacz a nie chcę przykrych niespodzianek... ;) Pozdrawiam
Eastlegion Napisano 27 Lipiec 2010 Napisano 27 Lipiec 2010 Witam. Będąc już kilkukrotnie we Francji, zawsze zabierałem ze sobą wykrywacz. Francuzi z którymi rozmawiałem i kopałem mówili, ze trzeba mieć jedynie pozwolenie właściciela terenu. Nie zawsze miałem takie pozwolenie, ale nigdy nie miałem żadnych nieprzyjemności z tego tytułu.Pozdrawiam.
Laugrab Napisano 27 Lipiec 2010 Napisano 27 Lipiec 2010 Sorry że się wrące ale nie chce zakładać nowego wątku. A wiecie może jak jest w Niemczech, konkretnie w Bawarii ? Pozdrawiam
lina_90 Napisano 27 Lipiec 2010 Napisano 27 Lipiec 2010 Z tego co mi wiadomo to jest tam zakaz poszukiwań, chyba ,ze coś się zmieniło.
Sekal Napisano 27 Lipiec 2010 Napisano 27 Lipiec 2010 Witam. A co w wypadku gdy mam ochotę pojechać w okolice Carentan np.? Mi coś się o uszy obiło że zakazane jest poszukiwanie w miejscach walk gdzie zgineli ludzie czy coś takiego.Pozdrawiam
pawel888 Napisano 27 Lipiec 2010 Napisano 27 Lipiec 2010 A widział kolega tereny walk gdzie nie ginęli ludzie? Jeżeli jest zakaz to wszędzie, jeżeli go nie ma to nie ma. Wiadomym jest że nie wolno kopać na kurhanach, cmentarzach etc. to chyba w każdym NORMALNYM państwie jest zabronione. <pozdro
Sekal Napisano 27 Lipiec 2010 Napisano 27 Lipiec 2010 Oj nie chodzi o to. Miałem na myśli miejsca dużych walk.
ensiferum3 Napisano 27 Lipiec 2010 Napisano 27 Lipiec 2010 http://odkrywca.pl/wlasnosc-zabytkow-znalezionych-w-krajach-europejskich,674355.html#674355I wyszukiwarkę tez polecam ...
Kuba_70 Napisano 27 Lipiec 2010 Napisano 27 Lipiec 2010 We Francji pola bitew mają status masowych grobów. Używanie wykrywaczy na nich jest surowo zabronione i czasem dosyć kosztowne. Słyszałem o konfiskatach samochodu za takie wykroczenia...
SebastianT. Napisano 28 Lipiec 2010 Napisano 28 Lipiec 2010 Na pewno są ostre szykany za poszukiwania pod Verdun
Mochik Napisano 29 Lipiec 2010 Napisano 29 Lipiec 2010 Z tego co sie orientuje status grobow masowych maja tylko tereny inwazji na Normandie. Chyba ze jestem w bledzie... ale w koncu po to jest forum :) aby rozwiewac wszelkie watpliwosci.
scapa flow Napisano 29 Lipiec 2010 Napisano 29 Lipiec 2010 Ponizej link do watku o podobnym temacie:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=517975#740
a.korbaczewski Napisano 29 Lipiec 2010 Napisano 29 Lipiec 2010 ja widziałem miejscowych kopaczy w Dunkiercew biały dzień bez ukrywania szukali.a skąd w małych muzeach w normandii (wiata z blachy jest muzeum) są te wszystkie eksponaty?
Kuba_70 Napisano 29 Lipiec 2010 Napisano 29 Lipiec 2010 Wygląda na to, że we Francji wprowadzono nowe przepisy (jeszcze bardziej restrykcyjne):http://warrelics.eu/forum/search-technology-metal-detecting/digging-detecting-france-8925/Chociaż inne źródła podają, że można kopać legalnie, ale trzeba mieć zezwolenie prefekta ( oczywiście nie mówię o polach bitew).
Mochik Napisano 30 Lipiec 2010 Napisano 30 Lipiec 2010 Generalnie jest tak jak w Polsce. Trzeba uwazac... i kopac. Tez bede ok 15 wrzesnia we Francji. Gdzie jarekdawid bedziesz operowal? Pozdr
jarekdavid Napisano 31 Lipiec 2010 Autor Napisano 31 Lipiec 2010 okolice Nantes , Saint Pierre Montlimart , w tych rejonach będę
Mochik Napisano 31 Lipiec 2010 Napisano 31 Lipiec 2010 Ja okolice Paryza ok 12-16 sierpnia a potem Bretania ile sie da :) Pozdr
jarekdavid Napisano 1 Sierpień 2010 Autor Napisano 1 Sierpień 2010 na koniec października planuje jeszcze Hiszpanie , ale to już założymy nowy post ;)
Midas Napisano 12 Lipiec 2011 Napisano 12 Lipiec 2011 Czy może ktoś wypisać państwa w Europie, w których obowiązuje całkowity zakaz posiadania wykrywacza metali. Czy są takie Państwa. PozdrawiamPs. Ale odkopałem co:)
Midas Napisano 12 Lipiec 2011 Napisano 12 Lipiec 2011 Już znalazłem sam oto link dla zainteresowanychhttp://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=53&t=125500&start=75 aby szybko odszukać wystarczy wcisnąć Ctrl+f i wpisać włochy tak dla ułatwienia dla laików takich jak ja;)
VanWorden Napisano 12 Lipiec 2011 Napisano 12 Lipiec 2011 Informacje w podanym linku są niepełne i nieprawdziwe. Nie tylko w kwestii prawa obowiązującego w różnych krajach i dotyczącego poszukiwań.PozdrawiamVW
krecik wz. 65 Napisano 12 Lipiec 2011 Napisano 12 Lipiec 2011 Podobnie jak na wyspie.Jeśli wygrzebiesz coś na własnym terenie - jest Twoje. Jeśli zahaczysz przypadkiem " sąsiada połowe musisz mu na próg przytaszczyć :) Pozdrawiam
Midas Napisano 12 Lipiec 2011 Napisano 12 Lipiec 2011 W takim razie sorka za niezbyt dobry link dobrze, że inni czuwają. VanWorden czy mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedz tzn. pochwalić się tym co wiesz o korzystaniu i prawie posiadania wykrywacza za granicami zwłaszcza Słowacji, Austrii, Włoszech i Francji bo te kraje mnie interesują najbardziej?
VanWorden Napisano 13 Lipiec 2011 Napisano 13 Lipiec 2011 Midas - używając wyszukiwarki powinieneś znaleźć wszystkie potrzebne informacje bo temat był wielokrotnie poruszany. Generalnie w żadnym z wymienionych krajów posiadanie wykrywacza ani poszukiwania nie są zakazane. Teoretycznie najbardziej restrykcyjnie może być w niektórych departamentach francuskich i we Włoszech, ale w praktyce wystarczy Ci zgoda (najlepiej pisemna) właściciela terenu pod warunkiem, że na jego terenie nie ma stanowisk archeologicznych. Na szczęście ta wiedza jest tam znacznie bardziej dostępna niż u nas i właściciel zwykle wie co ma w swojej glebie.. Mimo wszystko zawsze należy zachować ostrożność i unikać miejsc w których jesteś bardzo widoczny bo ludzka (sąsiedzka) ciekawość i zazdrość mogą spowodować wizytę żandarmów czy karabinierów a to, ze względu na prawne zawiłości, może nie należeć do przyjemności;-)PozdrawiamVW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.