Skocz do zawartości

Ciekawe miejsca Toruń

Nughal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie wracajmy do tematu.
Dziś szef puścił mnie szybciej z pracy i zostawił firmowego kangura na weekend.
Z kumplem szwendaliśmy się po lasku....,i znowu cuda.
Złomu kupa ale warto sprawdzać.
Pozdrawiam Romek.

• Odpowiedzi 370
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

A ja wyskoczylem na nieistniejaca obecnie karczme a w niedziele poprawie. Co to sa Bydgoszczacy z tz. odzysku.

Napisano
Witam Panowie,
ja szukałem za drosedem we wrześniu i udało mi się trafić na mały śmietniczek. Tamte tereny kryją jeszcze wiele ciekawych fantów. Trzeba mieć po prostu dużo szczęścia (a i informacje od wyżej wymienionych złomiarzy też się przydały). Co prawda ktoś wlazł później na moją miejscówkę i przerył ją jak dziki..
Jeśli ktoś jest chętny na jakiś wypadzik to mogę pokazać co gdzie i jak :).
Pozdrawiam
Napisano
emmm, w kwestii ciekawych miejsc w Toruniu...
Gdzie w okolicy rynku jest jakaś dobra pizzeria?
//jak krowie na rowie proszę, dwa razy w życiu byłem w Toruniu//
Napisano
Dodam że Staromiejska to chyba na Szczytnej, żeby ktoś jej czasem na Rynku Staromiejskim nie szukał. Nie wiem jakie tam ceny panują, ale to bardziej restauracja nie pizzeria, więc może być grubo. Włochami chyba jeszcze trąci Napolitano na Mostowej, parę razy tam chodziłem się kamulfować z panienką przed znajomymi, ceny w miarę i pizza dobra. Reszta to są pizzobodobne cuda, zalewane ketchupem i majonezem, z tej kategorii to na Starówce chyba jedynie Metropolis jakiś tam poziom trzyma. Przepracowałem trochę czasu w tej branży to i wiem, gdzie się cuda dzieją i co omijać szerokim łukiem ;)
Napisano
Voucur już ma panienkę. Czy wy też macie swoje panienki?

;)

Także polecam pizzę na Szczytnej.

POzdrawiam
  • 1 month later...
Napisano
A czy ktoś z Panów Szlachty mógłby mi polecić jakowąś xiążkę traktującą o pobycie Jego Wysokości Cesarza Napoleona w Toruniu, tudzież okolicy bliższej y dalszey?
Napisano

W Toruniu Napoleon pojawił się dosyć późno, bo dopiero w czerwcu 1812 roku, podążając ku granicy z Rosją. Wybrał kwaterę na starym rynku, dzisiaj jest budynkiem poczty.
Jednak wojska francuskie zajęły Toruń już w grudniu 1806 roku, po bitwie pod Pr.Eylau, Toruń był głównym szpitalem Wielkiej Armii.
O pobycie Cesarza w Toruniu można trochę przeczytać we ''Wschodniopruskich kampaniach Napoleona''.

Napisano
Poligon Rudak W Toruniu. Ćwiczyła na nim armia Paulusa przed natarciem na sojusznika (CCCP). Spdziłem na nim w sumie parę miesięcy. Zwiedziłem prawie wszystkie forty poniemieckie ( bardzo niebezpieczne: - bez kasku, światła, lin ubezpieczajacych i kolegi do asekuracji - bardzo niebezpieczne.) Nie zwiedziłem tylko fortów , które służyły jako magazyny żywności, wina, warzyw itp.itd.etc.
Ciekawe rzeczy w fosach ( bardzo zimna woda nawet w lipcu) bez piankowego kombinezonu - nurkowanie prawie niemożliwe.
Napisano
Z tymi bardzo niebezpiecznymi fortami pierścieniowymi w Toruniu to jednak trochę przesadziłeś. Bardzo niebezpieczne to może być zwiedzanie na własną rękę korytarzy minerskich i przeciwminowych (nie mówiąc już o odwadniających) Cytadeli w Grudziądzu, bo jak tam zasypie człowieka to go nawet nie ma jak wyciągnąć. Bardzo niebezpieczne mogą też być szyby Panzerwerków MRU (było trochę śmiertelnych ofiar). W Toruniu poza kilkoma wysadzonymi fortami zwiedzanie żadnego fortu nie jest bardziej niebezpieczne niż zwiedzanie ruin Zamku Krzyżackiego na Starym Mieście.

W fosach owszem bywają ciekawe rzeczy, chociaż też tych fos z jakąkolwiek wodą jest nie więcej niż pięć, a i tak w części wody tej tyle co po kolana (za wyjątkiem dwóch obiektów).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie