synmarynowany Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 Panowie wracajmy do tematu.Dziś szef puścił mnie szybciej z pracy i zostawił firmowego kangura na weekend.Z kumplem szwendaliśmy się po lasku....,i znowu cuda.Złomu kupa ale warto sprawdzać.Pozdrawiam Romek.
samgnus Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 To,co piszesz R51 to tylko odpowiedż na moje słowa.Rozumiem...musisz coś odpowiedzieć,Pozdrawiam!
FAGIL Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 A ja wyskoczylem na nieistniejaca obecnie karczme a w niedziele poprawie. Co to sa Bydgoszczacy z tz. odzysku.
FAGIL Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 niezle synumarynowany ja czasami tez biore firmowego kangura mam nadzieje ze nie bialego
simek Napisano 13 Luty 2011 Napisano 13 Luty 2011 Witam Panowie,ja szukałem za drosedem we wrześniu i udało mi się trafić na mały śmietniczek. Tamte tereny kryją jeszcze wiele ciekawych fantów. Trzeba mieć po prostu dużo szczęścia (a i informacje od wyżej wymienionych złomiarzy też się przydały). Co prawda ktoś wlazł później na moją miejscówkę i przerył ją jak dziki..Jeśli ktoś jest chętny na jakiś wypadzik to mogę pokazać co gdzie i jak :).Pozdrawiam
Voucur Napisano 13 Luty 2011 Napisano 13 Luty 2011 Ano niemałe, jak każda kulka ma 12 cm średnicy, to można sobie wyliczyć, jak wielkie jest to łożysko :)
sza.man Napisano 13 Luty 2011 Napisano 13 Luty 2011 emmm, w kwestii ciekawych miejsc w Toruniu...Gdzie w okolicy rynku jest jakaś dobra pizzeria?//jak krowie na rowie proszę, dwa razy w życiu byłem w Toruniu//
RAJTEKZKS Napisano 13 Luty 2011 Napisano 13 Luty 2011 Najlepsze to Staromiejska" pizza z pieca drzewnego przyrządza ją włoch-właściciel:)Także polecam :)
Voucur Napisano 13 Luty 2011 Napisano 13 Luty 2011 Dodam że Staromiejska to chyba na Szczytnej, żeby ktoś jej czasem na Rynku Staromiejskim nie szukał. Nie wiem jakie tam ceny panują, ale to bardziej restauracja nie pizzeria, więc może być grubo. Włochami chyba jeszcze trąci Napolitano na Mostowej, parę razy tam chodziłem się kamulfować z panienką przed znajomymi, ceny w miarę i pizza dobra. Reszta to są pizzobodobne cuda, zalewane ketchupem i majonezem, z tej kategorii to na Starówce chyba jedynie Metropolis jakiś tam poziom trzyma. Przepracowałem trochę czasu w tej branży to i wiem, gdzie się cuda dzieją i co omijać szerokim łukiem ;)
sza.man Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 no właśnie byłem w kilku miejscach wokół starego rynku i zwątpiłem/Voucur gratuluję panienki
R51 Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 Voucur już ma panienkę. Czy wy też macie swoje panienki?;)Także polecam pizzę na Szczytnej.POzdrawiam
Voucur Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 Ee chłopaki, ja to już nawet nie pamiętam jak ta panienka miała na imię. Ale pizza była dobra :)
sza.man Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 A czy ktoś z Panów Szlachty mógłby mi polecić jakowąś xiążkę traktującą o pobycie Jego Wysokości Cesarza Napoleona w Toruniu, tudzież okolicy bliższej y dalszey?
ColdDemons Napisano 13 Kwiecień 2011 Napisano 13 Kwiecień 2011 W Toruniu Napoleon pojawił się dosyć późno, bo dopiero w czerwcu 1812 roku, podążając ku granicy z Rosją. Wybrał kwaterę na starym rynku, dzisiaj jest budynkiem poczty.Jednak wojska francuskie zajęły Toruń już w grudniu 1806 roku, po bitwie pod Pr.Eylau, Toruń był głównym szpitalem Wielkiej Armii.O pobycie Cesarza w Toruniu można trochę przeczytać we ''Wschodniopruskich kampaniach Napoleona''.
sza.man Napisano 13 Kwiecień 2011 Napisano 13 Kwiecień 2011 i nie ma żadnej konkretnej monografii na ten temat???
simek Napisano 13 Kwiecień 2011 Napisano 13 Kwiecień 2011 Panowiem mam pytanko. Kopał ktoś z Was może na starych nie istniejących już młynach w Młyńcu za Lubiczem ??
ColdDemons Napisano 14 Kwiecień 2011 Napisano 14 Kwiecień 2011 Sza.man, niestety nic mi o tym nie wiadomo, ale szczerze wątpię.
baniakmb Napisano 14 Kwiecień 2011 Napisano 14 Kwiecień 2011 Simek - ja w Młyńcu nie kopałem, choć przymierzałem się do tej miejscówki. Można coś pokombinować. Jak coś to pisz na priw.Pozdro.
sza.man Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 ok, już wszystko wiem:http://www.turystyka.torun.pl/index.php?strona=310
Mozets Napisano 17 Kwiecień 2011 Napisano 17 Kwiecień 2011 Poligon Rudak W Toruniu. Ćwiczyła na nim armia Paulusa przed natarciem na sojusznika (CCCP). Spdziłem na nim w sumie parę miesięcy. Zwiedziłem prawie wszystkie forty poniemieckie ( bardzo niebezpieczne: - bez kasku, światła, lin ubezpieczajacych i kolegi do asekuracji - bardzo niebezpieczne.) Nie zwiedziłem tylko fortów , które służyły jako magazyny żywności, wina, warzyw itp.itd.etc.Ciekawe rzeczy w fosach ( bardzo zimna woda nawet w lipcu) bez piankowego kombinezonu - nurkowanie prawie niemożliwe.
Voucur Napisano 17 Kwiecień 2011 Napisano 17 Kwiecień 2011 Z tymi bardzo niebezpiecznymi fortami pierścieniowymi w Toruniu to jednak trochę przesadziłeś. Bardzo niebezpieczne to może być zwiedzanie na własną rękę korytarzy minerskich i przeciwminowych (nie mówiąc już o odwadniających) Cytadeli w Grudziądzu, bo jak tam zasypie człowieka to go nawet nie ma jak wyciągnąć. Bardzo niebezpieczne mogą też być szyby Panzerwerków MRU (było trochę śmiertelnych ofiar). W Toruniu poza kilkoma wysadzonymi fortami zwiedzanie żadnego fortu nie jest bardziej niebezpieczne niż zwiedzanie ruin Zamku Krzyżackiego na Starym Mieście.W fosach owszem bywają ciekawe rzeczy, chociaż też tych fos z jakąkolwiek wodą jest nie więcej niż pięć, a i tak w części wody tej tyle co po kolana (za wyjątkiem dwóch obiektów).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.