Skocz do zawartości

Fota:Konigstiger Polska 1945

@ndrew

Rekomendowane odpowiedzi

Tam - na batelfildzie.ru - jest jeszcze 1dno zdjęcie T II spod Staszowa (to, o którym pisałem - to na wprost). I na tym zdjęciu uszkodzenia są niemal identyczne jak na T II z quizu.(minus kapturek" na lufie) (także Rupert ma rację mówiąc o tej 502-ójce)

Wydaje mi się, że nr 254. Ale w tej fotce to pixle są już naprawdę jak krówska. 37,69 proc. pewności...

• Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Czołg należy do 503 SS i stoi przed kościołem NMP w Choszcznie( Arnswalde) - 05.02.45. Większość czołgów należących do tego batalionu nie miała oznaczeń taktycznych

To tak jak na tych mozaikach u okulisty (Rupert) - jedni widzą, że coś układa się w określony symbol, inni nie. W przypadku tych zdjęć dochodzi jeszcze czynnik wiary :)
W zdjęciu tego T2 z Choszczna (tak?), to faktycznie może być wszystko... Jakość fotki jest katastrofalna. Dla zilustrowania (gdybania) wrzucam 1kę i - domniemany - 254.
(poza tym Niemcy malowali te nry dosyć porządniutko - zazwyczaj systemem kolor+obwódka, a to 254 wyglądałoby na niechlujny napis z pędzla")

Na bocznej powierzchni wieży namalowany jest balkenkreuz. Zdjęcie zostało wykonane 05.02.1945. Jestem w posiadaniu ujęcia o lepszej rozdzielczości.

Ponieważ wałkujecie mój " 503 SS to dorzucę parę faktów. Zdjęć z Choszczna lub okolic znam jeszcze sześć. Odnośnie zdjęcia, które zaprezentował piterb1 to chyba jakieś nieporozumienie. Konigstiger na zdjęciu nie ma żadnego numeru taktycznego, bo nie miał prawa go mieć. 2 i 3 kompania 503 SS nie miała żadnych numerów taktycznych, a to właśnie jeden z nich - konkretnie Untersturmfuhrera Bromanna. Druga sprawa: jak już pisałem zdjęcie tytułowe w swojej publikacji autor W. Trojca umiejscowił nad Odrą. Co prawda w swoich publikacjach w.w. autor popełnia błędy przy podpisach zdjęć, ale w tym przypadku mu wierzę.

Nie mam możliwości technicznych zamieszczenia lub przesłania fotografii. Ten czołg nie ma numeru taktycznego, co było powszechne w tej jednostce, jak juz wspomniałem powyżej. Elementy batalionu walczyły w róznych miejscach i bez wzajemnego kontaktu. Data przybycia czołgów batalionu do Choszczna 4lub 5.02.1945 wg Tigers in combat". Zmiana nazwy batalionu 14.11.44.

bodaj 16.02 zostalo odblokowane choszczno.w oddzialach atakujacych byly kingi , o t2 wsrod obroncow nie slyszalem -moze pomyłka w dacie?
proponuje rozszerzyc temat o wszelkie zdjecia t2 z terenu dzisiejszej polski .w polsce wystepowaly te zwierzatka bodaj w pieciu rejonach.(wiekszosc krajow europejskich moze tylko pomarzyc o takich polowaniach jakie my mozemy przeprowadzic zarowno w terenie jak i z nosem w ksiazce) mozna np. na forum pokusic sie o ustalenie numeru , szlaku bojowego ,personaliow zalogi czolgu z jakiegos zdjecia.
fotki od ruskow ze staszowa sa znane . jesli macie cos innego to wrzuccie no forum. ja w jakijsc ksiazecce mam fotki t2 pod kostrzynem (słaba jakosc). w filmie sterben in oderfront widac dól jakiegos rozwalonego chyba z502 ss.jakby ktos ni doradzil jak sciagnac skrin z stopklatki moge wrzucic (choc niewiele sie o nim powie.
pozdr

W Tigers in combat" tomII umieszczono jedno zdjęcie z Choszczna. Są pojedyncze zdjęcia z Gdańska, Berlina i nie wiadomo skąd. Dwa monumentalne zdjecia po operacji w Choszcznie - chłopaki obdzielają sie metalowymi krzyżykami I i II klasy. Z informacjami o datach zawartymi w książce pewnie można polemizować, ale po spaleniu w marcu`45 w Poczdamie archiwów jednostek poniżej poziomu dywizji, opierano się na wspomnieniach zołnierzy. Zawsze to dobry temat by pogadać o starych karabinach"

A nikt nie widzi tej jedynki na powiększeniu? Tylko ja? I tylko ja będę musiał żyć obarczony tą świadomością? :) Tutaj daje 92,897 proc., że jest to frgm. nr-u takt.
(I nie znaczy to, że również nad Odrą nie mógłby pojawić się T II z nr-em rozpocz. się od tej cyfry)

Jak wieść niesienie to koło Choszczna walczyła tylko jedna kompania T2z 503 SS, chyba pod komendą Fritza Herziga (12 czołgów). Jeśli to jest Choszczno, to zdjęcie jest najwcześniej z marca (bo w pierwszej połowie lutego Polaków w Choszcznie nie było, był natomiast śnieg i Niemcy). Dla mnie Choszczno jest trochę niepewne, ale kto wie. To są chyba okolice Odry, rejon Kostrzynia lub na północ od niego. Wtedy zdjęcie zrobiono najwcześniej w kwietniu.
pzdr

Nie mogę nic wrzucić, bo nie mam możliwości. Mogę dzielić się tylko zawartością swojej biblioteki. Odnośnie zdjęć z Gdańska to jest ich 5, więc dużo. Aktualnie jestem na tropie szóstego i paru ciekawych relacji. Te 5 możecie zobaczyć w Militariach i Faktach " nr 5-6/2000.

By ulżyć doli odkrywcy powiem szczerze - widzę, chociaż stary chłop jestem! A w związku z tym byłby to dowód na to, że jest to czołg z pierwszej kompani i może to być...?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie