zelig Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Tam - na batelfildzie.ru - jest jeszcze 1dno zdjęcie T II spod Staszowa (to, o którym pisałem - to na wprost). I na tym zdjęciu uszkodzenia są niemal identyczne jak na T II z quizu.(minus kapturek" na lufie) (także Rupert ma rację mówiąc o tej 502-ójce)Wydaje mi się, że nr 254. Ale w tej fotce to pixle są już naprawdę jak krówska. 37,69 proc. pewności...
Gość Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Czołg należy do 503 SS i stoi przed kościołem NMP w Choszcznie( Arnswalde) - 05.02.45. Większość czołgów należących do tego batalionu nie miała oznaczeń taktycznych
zelig Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 To tak jak na tych mozaikach u okulisty (Rupert) - jedni widzą, że coś układa się w określony symbol, inni nie. W przypadku tych zdjęć dochodzi jeszcze czynnik wiary :)W zdjęciu tego T2 z Choszczna (tak?), to faktycznie może być wszystko... Jakość fotki jest katastrofalna. Dla zilustrowania (gdybania) wrzucam 1kę i - domniemany - 254. (poza tym Niemcy malowali te nry dosyć porządniutko - zazwyczaj systemem kolor+obwódka, a to 254 wyglądałoby na niechlujny napis z pędzla")
pomsee Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Wedlug moich informacji do Choszczna 27-28 stycznia 1945 r. przybyla czesc Schwere SS-Panzer Abteilung 103. Skad wobec tego wiadomosc, ze ten KT jest z 503?
Gość Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Na bocznej powierzchni wieży namalowany jest balkenkreuz. Zdjęcie zostało wykonane 05.02.1945. Jestem w posiadaniu ujęcia o lepszej rozdzielczości.
pomsee Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 OK 103 to pozniejszy 503. Czy sa znane inne fotki czolgow z Choszczna/Arnswalde?
zelig Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Może lepiej wrzuć tę fotkę tutaj. (najlepiej skadrowaną) A to, że jest tam krzyż, to widać (nawet nieco podwójnie). Piterbiemu1 chodziło o nr.
zelig Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Nie prowokuj mnie Pomsee... Bo zaraz zbombarduję ten wątek kadrami z DW. :)
pomsee Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Jestem pod Twoim urokiem! No i miauczysz pięknie...:)))))
zelig Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Jak rozumiem ta deklaracja jest skierowana do tego kotka z fotografii. ;-)
Gość Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Ponieważ wałkujecie mój " 503 SS to dorzucę parę faktów. Zdjęć z Choszczna lub okolic znam jeszcze sześć. Odnośnie zdjęcia, które zaprezentował piterb1 to chyba jakieś nieporozumienie. Konigstiger na zdjęciu nie ma żadnego numeru taktycznego, bo nie miał prawa go mieć. 2 i 3 kompania 503 SS nie miała żadnych numerów taktycznych, a to właśnie jeden z nich - konkretnie Untersturmfuhrera Bromanna. Druga sprawa: jak już pisałem zdjęcie tytułowe w swojej publikacji autor W. Trojca umiejscowił nad Odrą. Co prawda w swoich publikacjach w.w. autor popełnia błędy przy podpisach zdjęć, ale w tym przypadku mu wierzę.
Gość Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Nie mam możliwości technicznych zamieszczenia lub przesłania fotografii. Ten czołg nie ma numeru taktycznego, co było powszechne w tej jednostce, jak juz wspomniałem powyżej. Elementy batalionu walczyły w róznych miejscach i bez wzajemnego kontaktu. Data przybycia czołgów batalionu do Choszczna 4lub 5.02.1945 wg Tigers in combat". Zmiana nazwy batalionu 14.11.44.
pomsee Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Czy spotkales sie z innymi fotkami czolgow z 503 z Choszczna?
pomsee Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 No i czy mozesz napisac skad pochodzi Twoja fotografia?(ta o lepszej rozdzielczosci)
piterb1 Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 bodaj 16.02 zostalo odblokowane choszczno.w oddzialach atakujacych byly kingi , o t2 wsrod obroncow nie slyszalem -moze pomyłka w dacie? proponuje rozszerzyc temat o wszelkie zdjecia t2 z terenu dzisiejszej polski .w polsce wystepowaly te zwierzatka bodaj w pieciu rejonach.(wiekszosc krajow europejskich moze tylko pomarzyc o takich polowaniach jakie my mozemy przeprowadzic zarowno w terenie jak i z nosem w ksiazce) mozna np. na forum pokusic sie o ustalenie numeru , szlaku bojowego ,personaliow zalogi czolgu z jakiegos zdjecia. fotki od ruskow ze staszowa sa znane . jesli macie cos innego to wrzuccie no forum. ja w jakijsc ksiazecce mam fotki t2 pod kostrzynem (słaba jakosc). w filmie sterben in oderfront widac dól jakiegos rozwalonego chyba z502 ss.jakby ktos ni doradzil jak sciagnac skrin z stopklatki moge wrzucic (choc niewiele sie o nim powie. pozdr
piterb1 Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 moze generał mozesz je wrzucic? i moze cos jeszce o tym bromannie?:)) pozdr
Gość Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 W Tigers in combat" tomII umieszczono jedno zdjęcie z Choszczna. Są pojedyncze zdjęcia z Gdańska, Berlina i nie wiadomo skąd. Dwa monumentalne zdjecia po operacji w Choszcznie - chłopaki obdzielają sie metalowymi krzyżykami I i II klasy. Z informacjami o datach zawartymi w książce pewnie można polemizować, ale po spaleniu w marcu`45 w Poczdamie archiwów jednostek poniżej poziomu dywizji, opierano się na wspomnieniach zołnierzy. Zawsze to dobry temat by pogadać o starych karabinach"
zelig Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 A nikt nie widzi tej jedynki na powiększeniu? Tylko ja? I tylko ja będę musiał żyć obarczony tą świadomością? :) Tutaj daje 92,897 proc., że jest to frgm. nr-u takt. (I nie znaczy to, że również nad Odrą nie mógłby pojawić się T II z nr-em rozpocz. się od tej cyfry)
Duncam Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Jak wieść niesienie to koło Choszczna walczyła tylko jedna kompania T2z 503 SS, chyba pod komendą Fritza Herziga (12 czołgów). Jeśli to jest Choszczno, to zdjęcie jest najwcześniej z marca (bo w pierwszej połowie lutego Polaków w Choszcznie nie było, był natomiast śnieg i Niemcy). Dla mnie Choszczno jest trochę niepewne, ale kto wie. To są chyba okolice Odry, rejon Kostrzynia lub na północ od niego. Wtedy zdjęcie zrobiono najwcześniej w kwietniu.pzdr
Gość Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Nie mogę nic wrzucić, bo nie mam możliwości. Mogę dzielić się tylko zawartością swojej biblioteki. Odnośnie zdjęć z Gdańska to jest ich 5, więc dużo. Aktualnie jestem na tropie szóstego i paru ciekawych relacji. Te 5 możecie zobaczyć w Militariach i Faktach " nr 5-6/2000.
Gość Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 By ulżyć doli odkrywcy powiem szczerze - widzę, chociaż stary chłop jestem! A w związku z tym byłby to dowód na to, że jest to czołg z pierwszej kompani i może to być...?
piterb1 Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 prusy. to tez z tej stronki o pomorzu. jeszcze jedno jest w pomorze reportarz.." tez zolnierze w rogatywkach siedza na lufie..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.