Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 196
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...
Napisano
Witam co do znalezisk to zobaczcie co można wyciągnąć Smętkiem .
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e0b7ec5cc2c6da6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb69807e52359601.html
razem wyszło ich 19.Smętek złapał" je na 80 cm.
Pozdrawiam
Janek
  • 5 months later...
  • 1 month later...
Napisano
pastuszek,mam największą cewkę,pocisk od kbks wychwyci,boratynkę już nie(za cienka)monetę 1/2kopiejki złapie.
Byle nie było głębiej niż ok 8cm,zależy też od gruntu w jakim jest fant.
Najbardziej uniwersalna jest 30cm,ktoś kiedyś na niej chwycił boratynkę na polu(pawel888-pzdr)
Duża na pola się nie nadaję

Tomek_95
Ceny używanych są różne,wystarczy przejrzeć allegro.
Za 6letniego dałem 4/5lat temu 590.
Nowy coś około 850-950zł z cewką 30cm
Najlepiej zadzwonić do pana Smętkowskiego
Numer podany w tym wątku wyżej.
Pozdr
  • 3 weeks later...
Napisano
Cena faktycznie dość niska, zbyt niska jak na sprzęt nieużywany. Jak na używkę bynajmniej nie okazyjna. Więcej jak 550-600 bym w życiu nie dał za używany sprzęt tego typu z jedną cewką.
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam kiedyś miałem smętka dawno temu kupiłem za 850 nowego u Pana Smętkowskiego z cewką jeśli się nie mylę 31 cm. Może za szybko go sprzedałem bo szukałem wykrywacza na monetki. Ale teraz mam pytanie do użytkowników Hs-3 jakie ma on zasięgi na cewce 37 cm tej największej co jest używana w smętku. Może ktoś z użytkowników robił testy Hs-3 z cewką 37 cm.
  • 4 weeks later...
Napisano
Chłopaki posiadam Proximę. Ale po za nią potrzeba mi drugiego sprzętu na inne rzeczy. Myślałem o Smętku. Lecz potrzbuje kilku informacji. Mam do skanu kilka ciekawych miejsc lecz na głębokości do 14cm leży od cholery drobnego żelatswa itp.
I chodzi mi o to by tylko ciągnęło większe głębokie przedmioty a te górne drobne omijało.
Czy Smętęk" się nada.
Proxima jest zbyt płytka jeśli dyskryminację mam pełną. A na statyku mam dosyć czyszczenia" górnej powierzchni z gwoździ blaszek podków itp.
Napisano
Zależy jak dużo jest tych metalowych drobnych przedmiotów. Teoretycznie powinien dać radę ale w praktyce zależy to od gleby i umiejętności operatora. Najlepiej by było gdybyś nie kupował nowego wykrywacza a kogoś poprosił by przeszukał ten teren, kogoś kto wykrywacz ma od jakiegoś czasu i umie na nim dobrze szukać.
Napisano
Od dawna planuję Alternatywę. Smętek na lasy i miejsca które przechodziłem. A przechodząc Proximą na statyku zawsze coś jeszcze wychodzi (nie wspominając o tych płytkich drobiazgach.)
Potrzeba mi coś głębszego.
Mam tereny które obchodziłem już setki razy.
Napisano
Wiem że płytsza. I denerwuje mnie to że w proximie na statyku nie idzie wyciąć płytkiego złomstwa tylko warczy przy każdym drobnym złomie i skala na panelu sterującym też nie zawsze jest prawidłowa zauważyłem ze wiele zależy od głębokości i położeniu przedmiotu pion czy poziom.
Nie jest zła bo jestem z niej bardzo zadowolony lecz na moich miejscach gdzie ona już nie może musiał bym ściąć drzewa i zebrać koparką z 50cm ziemi by coś jeszcze wydobyć :D :D Dlatego potrzebuję głębszy sprzęt.
Napisano
Teren to podwórko , ziemia dość ubita miejscami.
no i oczywiście las obok mego domu kilka lat temu wywlekłem z niego tyle złomu że na wykrywacz nowy starczyło. Garnki blachy piece itp...
Później rutusem monetki itp.
Teraz ciężko ale jeszcze coś tam wyciągam...
Proximę na pola i łąki zostawiam.
Gdzie można dostać takiego Smętusia"?
  • 2 weeks later...
Napisano
Smętek to przede wszystkim sprzęt na militarkę. Na mniejszej cewce 20cm czy 25cm można oczywiście szukać drobnicy, ale ogólnie nie do tego został stworzony. Do szukania drobnicy są inne wykrywacze.