Skocz do zawartości

Produkcja i różnice polskich Mauserów

zabi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Mam kilka pytań odnośnie polskich Mauserów. Czy Mauser 1898 (nie chodzi mi o 1898a, tylko o podstawową wersję z celownikiem tzw. garbusem) był produkowany w Polsce? Czy były jakieś różnice pomiędzy wersją niemiecką a polską?

Pozdrawiam
Napisano
Czytałem obydwie te stronki co koledzy w linku podali, jednak jakie były różnice w polskim mauserze wz 1898 i niemieckim, nie chodzi o wz 1898a.
Napisano
Niemiecka fabryka,dokumentacja,maszyny i wielka ilość odziedziczonych podzespołów do kb98 po których wyczerpaniu zaniechano produkcji tego modelu karabinu.
Wiec chyba proste że nie różnił się niczym...
Pozdro.
Napisano
Witam.
Tych polskich Mauserów wyprodukowano stosunkowo niewiele bo ok. 22 000.
W literaturze podkreśla się czasami nieco niższą jakość wyprodukowanych w PFK karabinów w stosunku do niemieckich (wszak były to pierwsze karabiny produkowane w naszym kraju).
Zewnętrznie różniły się od późnowojennych Mauserów kajzerowskich jedynie biciami i oksydowaną komorą zamkową.
Wydaje się, że polskiej produkcji Mausery wz. 98 nie miały klamry szybkiego przepinania pasa, a jedynie zwykłe strzemiona.
Napisano
Witam, zeby nie zaczynajac nowego postu, mam takie male pytanko do fachowców , czy łoze od czeskiego wz24 pasuje do niemca 98k, jesli by nie pasowało to prosil bym o jakies info,
Pozdrawiam
Napisano
ze zdjecia wynika ze różnic nie było, tak na dobą sprawe nie mogło ich być. różnica była np. w rodzaju drewna na łoże.
http://www.weu1918-1939.pl/piechota/karabiny/mauser_1898/departament_piechoty_karabiny_mauser_1898.html
Napisano
Jeśli uważasz, że drewno bukowe użyte w karabinach polskiej produkcji różniło się jakoś bardzo od drewna bukowego używanego w karabinach produkcji niemieckiej, to tak, masz rację ;)))
Jak powszechnie wiadomo, nasze polskie buki różnią się zdecydowanie od buków wyrosłych na obcej nam ziemi niemieckiej ;)
Napisano
Nie chce byc u...y ale trudno sie oprzec starym zwyczajom :). Bylbym ostrozny z osadami ze buk bukowi rowny bo to conieco jak powiedziec ze kazde wino to wino. Zaczynajac od wplywow glebowych i atmosferycznych, poprzez metody uprawy drzewostanu i konczac na metodach ciecia, suszenia i konserwacji drzewa, koncowy produkt czesto jest dramatycznie rozny.
Napisano
Koledze pavlo chodziło po prostu że kolby niemieckie były robione z innego drewna niż buk, a nie że buk polski różnił się od buka niemieckiego.

Zdrówko!
Napisano
Kolby niemieckich Mauserów - jak już wcześniej napisałem - późnowojennych - czyli mniej więcej 1916-1918 także były wykonywane z drewna bukowego.
Każde drewno danego rodzaju, jako materiał naturalny różni się nieco.
Dlatego, na przykład, zamawiając meble lub okna z drewna naturalnego należy liczyć się z możliwością różnic w słojach lub barwy. Czasem nawet sporych różnic.

Drewno orzecha to głównie Mausery przedwojenne i wczesnowojenne, choć do końca wojny w zdecydowanie mniejszych partiach było stosowane.

Nie słyszałem aby w Mauserach stosowano drewno jesionu.
Napisano
Dzięki za podzielenie się swoją wiedzą kolego:) O jesionie też nie słyszałem nigdy, a orientujesz się może od którego roku Niemcy zaczęli produkcje kolb ze sklejki?
Napisano
Łoża sklejkowe zaczęto wprowadzać coś koło 1935-39 roku z oszczędności,niedoborów sezonowanego drewna jak i względów wytrzymałościowych.
Napisano
Coś koło 1935 to wprowadzono dopiero do służby w Niemczech karabin K98k, z łożem z pełnego drewna.
Z łożem sklejkowym zaczęto kombinować na początku wojny - drugiej ;)i na dobre sklejki wyparły pełne drewno dopiero w 1942 roku.
Napisano
Na broni to się znacie, ale jak o gatunkach drzew to rączki mogą czasem opaść. Drewno bukowe to drewno bukowe, i wielkiej zmienności morfologicznej to bym się nie doszukiwał. I akurat nie po słojach się je rozpoznaje. (Daj Boże szczęścia każdemu kto będzie na kolbie Mausera szukał słojów :)

Jakby na kolby dla całej armii Niemieckiej chciano non stop używać orzecha, to brakłoby go w całych Niemczech i chyba w Europie. Poza tym drewno bukowe zostało zastosowane z rozmysłem, z pewnych względów, a nie bo im się tak spodobało. Podobnie rzecz się miała z wprowadzeniem kolb toczonych w sklejce bukowej.

A na koniec, napiszę że myślenie o niemieckim drewnie na niemieckich mauserach nie jest do końca prawdziwe, bowiem Polska słynęła przed wojną z eksportu drewna, w tym także do Niemiec.
Napisano
Wprowadzono 14 czerwca 1935 ale wcześniej był produkowany na eksport,co nie zmienia faktu że próby ze sklejkami" zaczęto już w 1930 roku i podobno gdzieś od 1937 zaczęto je wprowadzać w większych partiach.
A pełne orzechowe,bukowe oraz próby z innymi gatunkami drewna jak i tworzywem sztucznym (bakelit) stosowano do końca wojny i choć były w zdecydowanej mniejszości to sklejka nigdy nie wyparła ich całkowicie.
Napisano
Tyle że nie wszystkie gatunki drewna mają takie same własności, i w związku z tym właśnie nie mogły się równać bukowi. Jesion też odpadał, a próby masowej produkcji byłby nieporozumieniem, i to droższym od orzecha.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie