Skocz do zawartości

hełm rogacz dla radiotelegrafistów !

lysy452

Rekomendowane odpowiedzi

Po piaskowaniu tylko malowanie na kolor". Teraz nie ma co kombinować. Dodatkowo bez szpachli bo po farbie podkładowej się nie da. Można było czyścić w elektrolizie i po doczyszczeniu szczotką pomalować bezbarwnym. Obie metody są dobre, co kto woli.
Wojtek

Kolego nie zrozumiałeś mnie. To że nie ma na nim farby nie oznacza ,że od razu trzeba go malować, mam kilka ładnych wykopków które tylko wyczyściłem i zakonserwowałem mimo tego ,że były w ziemi i wyglądają całkiem ładnie. Jak to się mówi są różne gusta. Jedne pomaluje drugi tylko zakonserwuje. Dla mnie błędem było pomalowanie go i chęć odnowienia skorupy która na prawdę jest bardzo ładna. Tylko to jest tak jak mówię wszystkim nie dogodzisz, po twojej operacji masz pewność ,że nie zacznie rdzewieć, przynajmniej jest porządnie zakonserwowany.

lina 90 twój watek jest dobry(po twojej operacji masz pewność ,że nie zacznie rdzewieć, przynajmniej jest porządnie zakonserwowany.)dokladnie o to mi chodzilo,poprostu nie lubie rdzy,chyba jak kazdy.kurcze chcialem dobrze a tu masz jeszcze opierdziel ha ha

lysy452 wiem co czujesz w sensie hałerka,zrobić go jak najlepiej..
mam podobnie ze swoim węgrem rogaczem:)
podobny stan,ale myślę że ja swojego pokryje tym B44,sklep już namierzyłem,ale szukałem foto fanta tym pokrytego na forum i jakoś nie znalazłem...
a chłopaki też coś nie wklejają żadnego foto:/

Hebda ja swojego moczylem tydzien w kawsie szczawiowym,rezultat byl,ale to nie bylo to,wiec proponuje ci rowniez wypiaskowac ten dzwonek i go odpowiednio zabezpieczyc.bedziesz pan zadowolony....a foto helmu w lakierze chyba sie nie doczekamy.pozdro

Ja malowałem lakierem hałery po oczyszczaniu tylko że nie piaskowałem bo mnie zwyczajnie stać nie było leciały do octu potem mosiężną szczotką jechałem do czysta i zwykły lakier bezbarwny w sprayu 50 % mat .
Niestety fot nie posiadam bo hałerów nie zbieram wymieniałem je na odznaczania , osobiście mam 1 z resztkami farby i nic przy nim nie robiłem jedynie przetarłem smarem do maszyn .

Ładny fant normalnie jest na co popatrzeć .

dzieki wow,widze ze wszyscy ktorzy krzyczeli o lakierowanych helmach umilkli,pokażcie te swoje skarby jak wygladaja,skoro to taka zajefajna sprawa to inni moze pójdą w wasze slady,ale ja jednak zostaje przy dokladnej konserwacji tzw rzecz gustu. pozdrawiam

• 3 weeks later...
Manierkarz szpachla to juz ostatecznosc a tu jak widac nie bylo potrzeby robic takiego zabiegu,fajnie ze ci sie podoba.dzieki,Groszek dzieki za stronke,tylko ktore kalkomanie beda odpowiednie dla tego helmu.pozdrawiam

Zapewne po numerze się da. Bodaj na bunker.pl znajdziesz link z biciami. Hełm zostaw w takim stanie jak go odmalowałeś by potem pokazać dzieciom czy wnukom, że taki hełm nosili niemieccy łącznośćowcy.

• 1 year later...
kolego łysy. Na litość boską nie maluj tego! Toż to profanacja, rozbój w biały dzień żeby tak zachowany hełm i to dość rzadki tak oszpecać. Powiedz czym będzie on się różnił po malowaniu i szpachlowaniu od takiego hełmu który będzie cały podziurawiony i zrobiony jak twój? Wierz mi jak chcesz sie tym bawić kup laminatowy odlew a z tego zdzieraj tą paskudną farbę, wypiaskuj zakonserwuj i półka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie