Cyrograf15 Napisano 6 Kwiecień 2010 Share Napisano 6 Kwiecień 2010 Po piaskowaniu tylko malowanie na kolor". Teraz nie ma co kombinować. Dodatkowo bez szpachli bo po farbie podkładowej się nie da. Można było czyścić w elektrolizie i po doczyszczeniu szczotką pomalować bezbarwnym. Obie metody są dobre, co kto woli.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 6 Kwiecień 2010 Share Napisano 6 Kwiecień 2010 Kolego nie zrozumiałeś mnie. To że nie ma na nim farby nie oznacza ,że od razu trzeba go malować, mam kilka ładnych wykopków które tylko wyczyściłem i zakonserwowałem mimo tego ,że były w ziemi i wyglądają całkiem ładnie. Jak to się mówi są różne gusta. Jedne pomaluje drugi tylko zakonserwuje. Dla mnie błędem było pomalowanie go i chęć odnowienia skorupy która na prawdę jest bardzo ładna. Tylko to jest tak jak mówię wszystkim nie dogodzisz, po twojej operacji masz pewność ,że nie zacznie rdzewieć, przynajmniej jest porządnie zakonserwowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy452 Napisano 6 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2010 lina 90 twój watek jest dobry(po twojej operacji masz pewność ,że nie zacznie rdzewieć, przynajmniej jest porządnie zakonserwowany.)dokladnie o to mi chodzilo,poprostu nie lubie rdzy,chyba jak kazdy.kurcze chcialem dobrze a tu masz jeszcze opierdziel ha ha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FalkenBurg Napisano 8 Kwiecień 2010 Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Ja bym usuną podkładówkę i pomalował lakierem bezbarwnym gołą blachę było by cacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 8 Kwiecień 2010 Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Tak mówicie o tym B44to ja poproszę o zdjęcie/link do hełmu z gołą blachą zabezpieczonego tą żywicą/lakierem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy452 Napisano 9 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2010 Hebda zaprawde madre slowa,niech chlopaki sie pochwala swoja pomyslowoscia,jak to zrobic helm na cacy,skoro ja zrobilem zle ze pomalowalem podkladem, to dajcie przyklad dzwonka w lakierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Kwiecień 2010 Share Napisano 9 Kwiecień 2010 A i ja chętnie zobacze hełm wypiaskowany i pomalowany bezbarwnym. Najlepiej w otoczeniu ekspozycji, coś takiego musi bardzo ciekawie wyglądać.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 9 Kwiecień 2010 Share Napisano 9 Kwiecień 2010 lysy452 wiem co czujesz w sensie hałerka,zrobić go jak najlepiej..mam podobnie ze swoim węgrem rogaczem:)podobny stan,ale myślę że ja swojego pokryje tym B44,sklep już namierzyłem,ale szukałem foto fanta tym pokrytego na forum i jakoś nie znalazłem...a chłopaki też coś nie wklejają żadnego foto:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy452 Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2010 Hebda ja swojego moczylem tydzien w kawsie szczawiowym,rezultat byl,ale to nie bylo to,wiec proponuje ci rowniez wypiaskowac ten dzwonek i go odpowiednio zabezpieczyc.bedziesz pan zadowolony....a foto helmu w lakierze chyba sie nie doczekamy.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FalkenBurg Napisano 10 Kwiecień 2010 Share Napisano 10 Kwiecień 2010 Ja malowałem lakierem hałery po oczyszczaniu tylko że nie piaskowałem bo mnie zwyczajnie stać nie było leciały do octu potem mosiężną szczotką jechałem do czysta i zwykły lakier bezbarwny w sprayu 50 % mat . Niestety fot nie posiadam bo hałerów nie zbieram wymieniałem je na odznaczania , osobiście mam 1 z resztkami farby i nic przy nim nie robiłem jedynie przetarłem smarem do maszyn . Ładny fant normalnie jest na co popatrzeć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 10 Kwiecień 2010 Share Napisano 10 Kwiecień 2010 http://www.strefakonserwatora.pl/newsdesk_info.php?newsdesk_id=2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wow Napisano 10 Kwiecień 2010 Share Napisano 10 Kwiecień 2010 zajefajny ten chelmik ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy452 Napisano 11 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2010 dzieki wow,widze ze wszyscy ktorzy krzyczeli o lakierowanych helmach umilkli,pokażcie te swoje skarby jak wygladaja,skoro to taka zajefajna sprawa to inni moze pójdą w wasze slady,ale ja jednak zostaje przy dokladnej konserwacji tzw rzecz gustu. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy452 Napisano 1 Maj 2010 Autor Share Napisano 1 Maj 2010 tak wyglada po malowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy452 Napisano 1 Maj 2010 Autor Share Napisano 1 Maj 2010 moze szalu nie ma ale lepsze to niz ta oblesna rdza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy452 Napisano 1 Maj 2010 Autor Share Napisano 1 Maj 2010 i wnetrze dzwona,powtarzam pytanie jakie kalki posiadal ten helm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 2 Maj 2010 Share Napisano 2 Maj 2010 http://www.allegro.pl/item1008377794_kalkomanie_wodne_na_helmy_niemieckie_promocja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manierkarz Napisano 2 Maj 2010 Share Napisano 2 Maj 2010 Ja nie jestem zwolennikiem odnawiania hełmów ale ten mi się podoba ( dobrze, że nie poszpachlowałeś )Pozdrawiam i gratuluje fantu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy452 Napisano 2 Maj 2010 Autor Share Napisano 2 Maj 2010 Manierkarz szpachla to juz ostatecznosc a tu jak widac nie bylo potrzeby robic takiego zabiegu,fajnie ze ci sie podoba.dzieki,Groszek dzieki za stronke,tylko ktore kalkomanie beda odpowiednie dla tego helmu.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RADNORI Napisano 2 Maj 2010 Share Napisano 2 Maj 2010 Ogólnie czy były one w użytku w czasie II, bo jeśli tylko podczas I światówki to raczej kalkomani nie posiadały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy452 Napisano 2 Maj 2010 Autor Share Napisano 2 Maj 2010 wiec chyba dam sobie spokój z tymi kalkami,mam pytanie czy po numerze ktory jest bity wewnatrz helmu da sie dojsc do producenta? R 1 8 4 5 N Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam293 Napisano 2 Maj 2010 Share Napisano 2 Maj 2010 Zapewne po numerze się da. Bodaj na bunker.pl znajdziesz link z biciami. Hełm zostaw w takim stanie jak go odmalowałeś by potem pokazać dzieciom czy wnukom, że taki hełm nosili niemieccy łącznośćowcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonserwatorODK Napisano 14 Lipiec 2011 Share Napisano 14 Lipiec 2011 Witamtak odnośnei farb, szykuje się za małe malowanie, co sądzicie o tych sprayach ?? http://allegro.pl/spray-farba-wojskowa-feldgrau-wp-wrzesien-39-i1706762832.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 14 Lipiec 2011 Share Napisano 14 Lipiec 2011 kolego łysy. Na litość boską nie maluj tego! Toż to profanacja, rozbój w biały dzień żeby tak zachowany hełm i to dość rzadki tak oszpecać. Powiedz czym będzie on się różnił po malowaniu i szpachlowaniu od takiego hełmu który będzie cały podziurawiony i zrobiony jak twój? Wierz mi jak chcesz sie tym bawić kup laminatowy odlew a z tego zdzieraj tą paskudną farbę, wypiaskuj zakonserwuj i półka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.