Skocz do zawartości
  • 0

Zamek do karabinu

danielu

Pytanie

Napisano

Witam, mam do identyfikacji przedmiot wyglądem przypominający zamek do karabinu. Wykopałem go w lesie na drugowojennych rosyjskich pozycjach. Wykonany jest ze stali/żeliwa. Wymiary: długość 11,3 cm, szerokość 1,3 cm, średnica gałki 2,3 cm. Załączam fotografię. Pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Woytas prosił o powstrzymanie offtopów ale widze ze nie poskutkowalo... przedmiot zidentyfikowany wiec temat konczymy

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 00:36 04-04-2010
Napisano
Cosik przydługie jak na mośka.Na berthiera też nie bardzo,chyba że z tym syfem (wypadało by zadać sobie minimum trudu i oczyścić) nie widać że gałka ścięta itp.
Napisano
oj ta gałka jest okrąglutka nie ma łagodnego przejścia z resztą rączki jak berthier i raczej nie jest ścięta. Dlatego jeżeli się umówimy że to rączka to jednak prędzej mosin .
Napisano
pewien nie jestem... ale to z linku to bardziej od zamka z mośka jest... 7 foto od dołu

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=652918#848487

a to co kolega wystawił do ID moim skromnym zdaniem jest po prostu kawałkiem druta stalowego z kulką na końcu i dziwne skojarzenie z gablami (przyrządem do przerzucania ziemniaków) ;-)
Napisano
ruski soldat brał wszystko co zdobyczne, znajomy parę lat temu wykopał taki duży dwudzwonkowy budzik z przyczepioną dewizką i z kawałkiem munduru (bo z guzikiem było mundurowym) pewnie zegarek kieszonkowy sobie zrobił...

więc dlaczego nie mógłby to być kawałek jakiegoś innego ustrojstwa a zaraz od razu kawałek zamka od jakiejś flinty bo ma kulkę na końcu??
Napisano
Oczywiście, że może to być kawałek złomu, ale od gabli raczej nie, do rączki zamka jest podobny w pewnym stopniu dlatego taka sugestia. ;)
Napisano

Witam, mam do identyfikacji przedmiot wyglądem przypominający zamek do karabinu. Wykopałem go w lesie na drugowojennych rosyjskich pozycjach. Wykonany jest ze stali/żeliwa. Wymiary: długość 11,3 cm, szerokość 1,3 cm, średnica gałki 2,3 cm. Załączam fotografię. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie