Skocz do zawartości

testy

Klucznik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Jest trochę czasu,wiec przestudiowalem testy w Odkrywcy,oraz swoje zapiski z uzytkowania Minelabow,DFX,Fisherkow.Dotyczy VLF tych wyzszej klasy sprzetów.Cokolwiek byś nie zrobił i ustawił to w ziemi na 200 zl srebrne nie przeskoczysz 30 cm.Jak ktos pisze o 50 cm to zwyczajnie klamie.No a maksymalne zasięgi na duze przedmioty na dynamiku to okolice 1,20 m.(oby)Co do trybow statycznych to sie nie wypowiadam bo tu jest dopiero dzungla.Klucznik z Klucz
Napisano
Klucznik, to prawda, 30cm w gruncie na 200zł to już na granicy zasięgu w typowych korzystnych warunkach, z równą powierzchnią i krótką trawką, z identyfikacją akceptująca +95 (w XLT z sondą 9,5). Czyli yć może jest to kolor" :)
Sądzę że jeśli warunki gruntowe są idealne, można by sięgnąć 35cm, dlatego ze jeszcze by się dało wyciągnąć wzmocnienie. Oczywiście pod warunkiem że sonda świetnie skalibrowana.
Możesz powiedzieć gdzie wyczytałeś, że da się z 50cm i kto się pod tym tekstem podpisał?
Napisano
Cholera, mam nadzieję, że to nie ja bo do dziś nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego jak srebrne 200zł i jeszcze, że stosuje się to do testów:))

Pozdrawiam

VW
Napisano
Szkoda tylko że takie testy to pic na wode.I z powietrza i z gruntu, gdy się samemu coś zakopie.Każdy metal zmineralizuje z czasem glebę tworząc wokól przedmiotu otoczkę.Im dłużej takie 200 zeta by w glebie leżało z tym większej głebokości dałoby sygnał.Zgnity łepek od gwożdzia potafi dać piękny sygnał a jak się rozkopie ziemię to za cholere nie daje się namierzyć.Także zasięg z powietrza lub świeżo zasypanej ziemii jest mniejszy niż w przypadku przedmiotu zakopanego wiele lat temu.A co forum to ta sama bzdura w postach krąży że z powietrza wykrywka lepiej łapie niż z gruntu.
Napisano
Monety okolicznościowe PRL o nominale 200zł wykonane z kiepskiego stopu srebra, o bliskiej zera wartości kolekcjonerskiej z powodu ogromnego nakładu. Zwykle próba 625, rzadziej 750. Biorąc pod uwagę niską cenę złomu srebra (czysty kruszec kosztuje około 1zł/gram) są to wdzięczne obiekty do testowania zasięgu na duże srebrne" monety. Bez żadnej straty finansowej można parę zakopać i nawet nie szkoda jeśli się zapomni gdzie to było :)))
Napisano
Klucznika ja już się przyzwyczaiłem do kosmicznych opowiastek- poprawiają humor.
200 zł z 30cm? Żenua:) Koledzy tu boratynki z 30 kopią:))

Wezme w sobote 200zł i zobacze SE w piasku.

Btw. 625 to nie takie znowu słabe srebro, porównując stare liche.
Napisano
Martian, polmoski, szczególnie niezgniecione, są jak 10 takich monet zapakowanych w kasowy rulonik. Poza tym co to znaczy szarpie"?
Grube aluminium jest ulubionym materiałem wykrywaczy kolorków. Daje sygnał w zakresie który najłatwiej jest wykrywaczowi wyłowić, ze wszystkich możliwych. Ponadto pod cienką warstwa ochronnego technologicznego tlenku kryje się czysty metal. Tylko niektóre gleby powodują intensywną korozję aluminium, szczególnie tego nieoksydowanego.
Napisano
DO MODERATORA.Z powodu olewania moich postów i wstawiania ich w najlepszym wypadku z kilkudniowym opóżnieniem nalegam na wyrejestrowanie mnie z ODKRYWCY.Prosze o przesłanie maila z potwierdzeniem wyrejestrowania.
Napisano
Bzzee...ncyy...scyy...kie...wicc;) Szarpie znaczy się wykrywa.. A jeszcze nie znalazłem głębiej monety niż polmoska:( Niby cienkie niby lekkie a daje jak 200 zł(którego notabene nie znalazłem, ale podejrzewam jak by grało bo gruba monetka... Człowiek prawie zawsze wie, że kapsel ale i tak kopie... Jak coś za pięknie gra to 99% kapsel. Widocznie alus dobrze rezonuje.
Pozdro i mam nadzieję , że nie obrazisz się za nawiązanie wzg Twojego nicku do ulubionej sceny z komedii;)
Napisano
Nie szkodzi, że cienka ściana. Ale obudowuje DUŻĄ OBJĘTOŚCIOWO BRYŁĘ o dużej regularnej powierzchni bocznej. Wykrywacz to nie waga.
A co do wykrywania - dla mnie wykrycie to jest sygnał który wyraźnie mówi: kolor", albo ajprawdopodobniej kolor". Sam sygnał z kanału statycznego mnie nie interesuje WCALE, bo kopałbym wszystko i z głębokości za które wolałbym się nawet nie zabierać bez poważnego powodu.
Oczywiście jest to kwestią miejscówki. Jeśli teren jest urodzajny" wtedy warto kopać wszystko co zajęknie. Dlatego niektórzy chwalą proste analogowce. Ale w terenie trudnym, schodzonym i zafajdanym śmieciami, liczy się skuteczny odczyt VDI. A to jest trudne, ma zdecydowanie mniejszy zasięg" niż statyk w tym samym urządzeniu i jeszcze trzeba za to sowicie zapłacić.
Napisano
czytam i jestem usatysfakcjonowany,bardzo rozsądne glosy.The Adam nie zrazaj się, trzeba byc z nami-bo gdzie sie zarejestrujesz u Czechów?
A teraz dobrze by bylo podyskutować o maksymalnych,realnych i stabilnych zasiegach na statyku dla VLF.
Klucznik z Klucz
Napisano
witam. mam tak samo jak TheAdam 1978A[post 2010-03-18].widocznie JELITA nas nie chce.ja nie protestuję,przeniosłem się tam gdzie mnie nie olewają.pozdrawiam.
Napisano
Panowie pobyt na forum Odkrywcy nie jest obowiazkiem - zawsze mozna Nas opuscic jesli nie akceptujecie tego co sie tu dzieje. Moderatorzy nie przebywaja na forum 24h na dobe i czekaja a wasze posty.
Napisano
jeszcze raz witam.przepraszam jeżeli kogoś uraziłem.jestem bardzo zaskoczony że moja wypowiedż,ukazała się,tym razem po minucie od napisania.juz myślałem że cenzura wróciła i ma się dobrze.pozdrawiam.
Napisano
woytas - pozwolę sobie na mały dopisek :)

Użyszkodnicy chyba nie orientują się KTO jest opiekunem danego działu - wolą swoje frustracje wywalać na Forum...bo tak łatwiej. Czyżby w ich mniemaniu było, że Moderator jest tylko od cenzury i od kartek ?

co niektórzy wiedzą to i mogą potwierdzić, że Moderator często służy pomocą i radą.

dla tych co nie wiedzą - przypominam : lista opiekunów danego działu jest przed lisą wątków, pogrubioną czcionką

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie