Gebhardt Napisano 1 Kwiecień 2011 Napisano 1 Kwiecień 2011 Bycze zdjecia. Znowu narzuca sie pytanie - o co Niemcom chodzilo z tym niby pustym schronem ze z takim pietyzm go fotografowali az do znudzenia?
Schrek2 Napisano 22 Maj 2011 Napisano 22 Maj 2011 Panowie korzystając ostatnio z tego, że obowiązki służbowe spowodowały, ze dosyć namiętnie przeglądam zasoby archiwalne CAW z zakresu Departamentu Budownictwa MSWojsk nie mogłem sobie odmówić tej przyjemności i zajrzałem do teczki pt. Westerplatte plany.Niestety teczka jest nie opisana dokładnie, plany które się tam znajdują sa dosyć niekompletne i się w wielu przypadkach powtarzają ale myślę, że tez się może komuś przydać.Wydaje mi się, że większość tych planów to są różne warianty, które mnie lub więcej zostały wprowadzone w życie ale to już wymaga szczegółowej kwerendy.w teczce o sygnaturze CAW Dep. Budownictwa MSWojsk I.300.63.236Plan ogólny z 1925 rokuProjekt budki zwrotniczego (druga połowa lat dwudziestych)Schron dla szrapneli typ II (druga połowa lat dwudziestych)Budynek stacyjny (druga połowa lat dwudziestych)Projekt przebudowy domu Birkenalle5 (budynek koszarowy) pewnie stare koszary plan łaźni-pralni i piekarni (druga połowa lat dwudziestych)Jakiś niekompletny rzut piętra z kwietnia 1939\\litera L (weranda, pokój wymiary 12,7+5.3 jedna ścianaplan wykonawczy wodociągów na WST (druga połowa lat dwudziestych) Projekt przebudowy domu Seestrasse ¾ (bud administracyjny)Lewe skrzydło mieszkania oficerskie prawe skrzydło magazynu areszt itp. szef sierżant(druga połowa lat dwudziestych)Projekt przebudowy domu Seestrasse ¾ (bud administracyjny) – wersja przy minimalnej ilość pracTutaj mamy warsztaty, sale chorych kuchnie itp.Plan kanalizacji i wodociągów (druga połowa lat dwudziestych)Projekt Przeróbka Kurhausu (druga połowa lat dwudziestych)Projekt główniej tablicy elektrowniProjekt wartowni w basenie amunicyjnym5 na ok. 7 metrów, pomieszczenie dla reflektora, ubikacja, pomieszczeni dowódcy warty oraz prycze dla wartowników ściany 54 cmPodpis przez SucharskiegoPlan WST bez nowych koszar. (druga połowa lat dwudziestych)Zmieniając temat czy ktoś był by wstanie podzielić się jakimiś sugestiami jak powinna wyglądać wartowania numer I na dzień 1 września szczególnie wnętrze i w którym kierunku prowadzono ogień z wartowni? pozdrawiamSchrek
tango Napisano 27 Maj 2011 Napisano 27 Maj 2011 w sprawe jedynki to pewnie trzeba zajrzeć do wspmnień Gryczmana; on takie rzeczy opisywał (flisowski tego nie zamieścił); zdjęć raczej nie znajdziesz bo w warunkach pdwyższonej gotowości bojowej chyba nie było mozliwości ich robienia.
tango Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 czy te plany z CAW można zeskanować ? mają jakieś mikrofilmy?
Schrek2 Napisano 19 Czerwiec 2011 Napisano 19 Czerwiec 2011 TANGO - Plany z CAW można zamówić kserowanie lub skanowanie tylko trzeba dostać zgodę na badania, przyjechać do CAW, zamówić materiały oznaczyć co się chce mieć zrobione, poczekać ze dwa miesiące (niestety takie terminy) i potem za to zapłacić. To tak w optymistycznym skrócie.Schrek
leszek01 Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Napisano 28 Czerwiec 2011 Ebay - Polen Westernplatte Bunker"
leszek01 Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Napisano 28 Czerwiec 2011 Westernplatte Bunker 4 ist besetzt Nr 3"
leszek01 Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Napisano 28 Czerwiec 2011 Polen Westernplatte bombadierung Nr 4"
leszek01 Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Napisano 28 Czerwiec 2011 Westernplatte bombadierung öltanks brennen Nr 5"
leszek01 Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Napisano 28 Czerwiec 2011 Westernplatte polnischer Munitionshafen Nr 7"
leszek01 Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Napisano 28 Czerwiec 2011 Westernplatte Kaserne Bombentreffer "
leszek01 Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Napisano 28 Czerwiec 2011 Westernplatte Befestigungsanlagen"
steell Napisano 28 Czerwiec 2011 Napisano 28 Czerwiec 2011 Przeglądałem sobie dzisiaj te fotki i zastanowiła mnie fotografia kolegi leszek01 z dnia 2010-03-22 19:51:00 oraz jego pytanie o WMT na tabliczce, odpowiedź jest parę postów niżej na przepustce z 1927 roku https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum24/beztytuu_copy812.jpgWojskowe Magazyny Tranzytowe na Westerplatte, teraz ja mam pytanie, kiedy zmieniono nazwę z Magazyny na Składnica?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.