Jump to content

standardy ekspertyz policyjnych

panzerhrabia

Recommended Posts

witam

czy ktoś wie może jak wyglądają procedury, może regulują to jakieś przepisy lub normy przeprowadzenia ekspertyzy zabezpieczonych przedmiotów. Zarekwirowano mi 2 skorupę polskiego granatu, skorupę naszego moździeżyka i puste zapalniki do tego, wszystko na 100% puste ponieważ na miejscu rozkręciłem to przy biegłym pirotechniku, (ale policjanci stwierdzili że już wpisali to w protokołu i nie można już tego zostawić) wczoraj dostałem decyzję o zniszczeniu tych przedmiotów najlepsze jest uzasadnienie cytuje
Przy ZAŁOŻENIU że w tych urządzeniach znajduje się materiał wybuchowy przyjąć należy że stanowią one zagrożenie" koniec cytatu. i dlatego zniszczono te przedmioty. No ku...a idąc tym tokiem myślenia: przy założeniu że Kowalski ma penisa przyjąć należy że jest gwałcicielem!! Jestem prostym człowiekiem ale nie prostakiem i coś takiego nie może przejść mi przez głowę. Ponieważ w sądzie będzie już podejrzenie że mogły tam być materiały wybuchowe... Prokurator jak i pani sędzia obiecywali mi że trafi to do ekspertyzy i będzie wiadomo czy jest to bezpieczne czy nie... a jednak poszli na łatwiznę na bezczela zniszczyli te przedmioty zapewne wysadzając je na poligonie i po sprawie.

No ładnie, to muszę szczerze napisać, że koledzy postąpili w pełni profrsjanalnie:)-buhahaha. Niestety jest okres polowań na czarownice i to My nimi jesteśmy, a kolego czy masz jakieś zarzuty do tego inne, czy znaleźli coś co rzeczywiście było zabronione, bo nie piszę, że niebezpieczne. Bo jeżeli masz zarzuty w związku z czymś zabronionym co znaleźli na przeszukaniu to i tak kapa.

po 1.zniszczenie materiałów dowodowych w sprawie 2.materiał został zniszczony ponieważ istniało zagrożenie wybuchu. 3.możesz mieć zarzut za nielegalne posiadanie mat.wyb. 4.napisz zażalenie na przeszukanie 5.czy dostałeś po przeszukaniu zatwierdzenia przeszukania.6.nie jest dobrze jak twoje materiały dowodowe ,które mogą pomóc zostają zniszczone. 7.masz pewną sprawę w sądzie,będzie ciężko ci udowodnić że posiadałeś tylko skorupy granatów ręcznych.8.w czasie przeszukania i w śledżctwie stanowczo żądaj aby materiał dowodowy w postaci skorup granatów zostały zabezpieczone jako dowód rzeczowy.9.policja ci nie pomoże,będą działali na niekorzyść twoją,mogą posunąć się do kłamstwa,biegli to notorycznie robią,kłamią przed sądem.a to już jest przestępstwo,biegli i świadkowie muszą zeznawać prawdę,10.ty w sądzie możesz broić się,nawet kłamiąc,tylko czy sąd da wiarę.pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z systemem.

po wyroku dostajesz postanowienie i coś w postaci kary.w tym przypadku na rzecz skarbu państwa trafiło kilka gram prochu czarnego i kilka łusek około 20 sztuk,generalnie wszystkie bardzo stare i odstrzelone w epoce,do zwrotu przeznaczono granaty,pociski, duże elementy.jeszcze nawet ich nie odebrałem,bo jak mam iść do nich to mi się ciśnienie podnosi.generalnie moje kontakty z policją są śliczne,uważam że naprawdę kilku policjantów popsuje opinie całemu środowiskowi policyjnemu.

dokładnie tak jak kolega pisze panzerhrabio załatwiłeś już prawnika? Dla osoby znającej temat nie będzie trudną sprawą wyciągnięcie Cię z kłopotów.pod warunkiem że ma pojęcie w temacie militarno-kolekcjonerskim.inaczej jesteś skazany!!!.

przedmioty które mi zabezpieczono to tylko te te momentu kiedy mnie nie było jak sie zjalili Panowie jak przyjechał to już nic nie zabezpieczyli ponieważ kazdy pocisk i inne graty w rękach i m odkręcałem i pokazywałem że są puste nie dawali wiary w to, wezwali biegłego pirotechnika aby ocenił on przychilił się do strony i potwierdził że to jest puste wszytko... poprosiłem policjantów jak i tego biegłego aby pokazlai nam to co zabezpieczyli wcześniej i sytuacja sie powtórzyła rokzręciłem w rekach naszego moździezyka 46 mmm skorupa granatu była pusta zaplniki tez bez detonatorów pirotechnik powiedził policjantom ze to jest puste ale policjanci powiedzieli że już tego nie możemy zostawić to jest to spisane w kartotekach i włączone do dowodów"... zabezpieczono 2 lufy do mg przewiercone i nacięte flexem i kilka części chwyt do mg, chłodnica i korpus do mg i parę innych części tego typu. Kontaktowałem sie z Panem Włodkiem z NFS z Bydgoszczy kazał napisać zażalenie na decyzję o zniszczeniu tak tez zrobiłem. Dodam tylko że spora część moich eksponatów jest w muzeum w Arsenale w Zamościu i nie robię wszystkiego tylko dla siebie ale i bezinteresownie dla innych oddaje do muzeum. Prawnika jeszcze nie mam jak by ktoś mi polecił kogoś znającego branże naszą?? Najbardziej nie mogę zie pogodzić z tym stwierdzeniem> przy założeniu że w urządzeniach jest materiał wybuchowy przyjąć należy że jest to niebezpieczne" Przy takich założeniach można każdemu wszytko udowodnić... Jak ktoś może mi pomóc to bardzo proszę o pomoc, :( nie mam świadomości że zrobiłem coś złego i wyrok w zawiasach tez mnie nie satysfakcjonuje. Może nie uwierzycie wpadli na jakieś 10 radiowozów w tym 2 beczki na bomby i jakieś 15 ludzi ... ku...a horror dwie doby nawet nie włożyłem nic do ust bo nie mogłem nic przełknąć .... Jeszcze raz jak ktoś może mi pomóc to pliss

Jeteś z Zmc.Moge Ci polecić prawnika, myslę że podejmie się sprawy na tym etapie kidy z nim rozmawiałem wydał mi się sensownie podchodzić do sprawy czego nie mogę powiedziec o innym panu(...)

Kancelaria Adwokacka Witold Rychter
Więcej info znajdziesz w sieci

Czytając te wszystkie posty,żałuję że urodziłem się w tym kraju.Polska wywalczyła sobie wolność,żyjemy w demokratycznym kraju.Ale pytam się co to za demokracja w której jest więcej zakazów,niż swobody.Ludzi z pasją,kolekcjonerów,hobbystów,ludzi wydzierających ziemi przedmioty,aby uchronić je przed zniszczeniem,zapomnieniem,kochających historię swojego kraju.Traktuje się jako przestępców,robi naloty na ich domy,ciąga po sądach.No chyba że nasza teraźniejsza władza boi się swoich obywateli,boi się o swoje stołki.A nuż jeden z drugim uzbrojony w przerdzewiałego od 60 lat leżącego w ziemi Mausera,lub inną tego typu(broń)ruszy kiedyś na ten Polski (pałac zimowy)i zechce odebrać władzę.Ludzie żyjemy w chorym państwie,i chorzy ludzie żądzą tym państwem.Ale bądźmy dobrej myśli,może kiedyś staniemy się krajem europejskim,z normalnym prawem gdzie rząd będzie dla ludzi,czego sobie i wam życzę.

Ehhh ...
Takie drobne pytanie, te skorupy były puste gdy je znalazłeś?
Wiozłeś je puste do domu? Samochodem w nocy i bocznymi drogami i ani razu nie stanąłeś na światłach obok autobusu np. szkolnego. Nie podskoczyłeś ani razu na dziurze w jezdni, i na pewno ani ja ani nikt inny nie stał wtedy obok na chodniku. A fanty wiozłeś w beczce z piaskiem i ściankami grubymi na 20 mm.
Oczywiście z tych pełnych saper wydłubał trotyl jeszcze na polu. Zapalniki też były same ćwiczebne :-)
Nie mam nic do ludzi chodzących z wykrywką, zbierających bagnety, hełmy, odznaki. Zardzewiała lufa od mauzera nie budzi u mnie emocji, tak samo jak i inny złom. Łusek miej sobie ile chcesz. W tych kwestiach jestem za pełną legalizacją.
Jednak jak sobie pomyślę, że w piwnicy bloku wyciągałeś sam ten trotyl z ogórków to uwierz, gdybym zobaczył sam zadzwoniłbym po smutnych panów. Zbieranie niewypałów i niewybuchów jest i powinno być zabronione i surowo karane.

Szkoda kol Arctic w ogóle tłumaczyć,widać po wpisach że temat zna jedynie z teorii co nie przeszkadza mu w wyrokowaniu jako sędzia sądu kapturowego...
Idź chłopie do lasu,zapoznaj się z tematem zanim zaczniesz p..... takie pomówienia.

tu się zgadzam z kolegą Ravfal ma rację,pospolite mędy z komend policyjnych szukają awansu i premii na zwykłych i podcziwych kolekcjonerach i miłośnikach historii,niszczą młodych chłopaków co się stanowczo ukierunkowali,ps.sztuką dziś wychować młodzież bez alkoholi i ćpania,doskonale to wie nasza policja ,to co dalej nemento mori.pytanie do policji.

mam małego synka ma 3 latka,ale już teraz szukam dla niego zainteresowań,kupuję modele,zabieram na wycieczki lubi kopać złom,nawet kupuję stare auta,chcę aby wyrósł na porządnego obywatela naszego kraju.czy mi się to uda to czas pokaże.ale warto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information