arturborat Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Przy większym fragmencie faktycznie zwątpiłem w te domy. Kopijnik może mieć rację, bo gdyby to były budynki, to do tych każdych trzech koło gorzelni po jednej i drugiej stronie drogi prowadziłaby jakaś dróżka. Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Tez zywoplot znalazlem - ale wg mnie bardziej drzewa - zywoplot jest regularniejszy - a tu mamy haos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Ale kto by w szczerym polu zywopłot sadził :)pierwsza część Kargula i Pawlaka" obrazuje znaczenie miedzy... rzy palce"w zeszłym roku zidentyfikowałem miedzę która trwała 600 lat...i miała charakter splątanego wału chaszczy - czyli żywopłotu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Ale kto by w szczerym polu zywopłot sadził :)"Niemcy. Robili to regularnie, na miedzach, wzdłuż dróg w miejscach obniżeń terenu itd. Oni dobrze wiedzieli, że żaden płotek nie będzie tak skuteczny w zapobieganiu zaspom, kurzeniu itd. Poza tym jest dobrym wskaźnikiem przebiegu granic pomiędzy własnościami.Woytas - to wcale nie chaos. Żywopłot o długości 5-10m w tej skali to będą dwie kropki :).A w terenie już to wygląda inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamusek2009 Napisano 27 Luty 2010 Autor Share Napisano 27 Luty 2010 ja tam nie wiem.Ale pytam za to was :)bo na tej mapce jest troche takich kropek co nie.I mnie zaciekawiły :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 i jeszcze zgoogluj sobie miedze w Anglii...Oczywiście - nie wszystkie kropki" odnoszą się do miedzy.Na mapie - odzwierciedlane były charakterystyczne układy drzew, postrzegane z odległości" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Dobra ja sie nie znam :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamusek2009 Napisano 27 Luty 2010 Autor Share Napisano 27 Luty 2010 Oglądałem mape dokladniej i te kropki sa wzdłuz rzeki ciagna sie troche a wogole duzo tych kropek Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Woytas - bądź Twardy nie Miętki...---------wysiłek kartografów - miał realizować postawiony cel...w zależności od kontekstu historycznego - czasu powstaniamapy, oraz zakresu terenu - cele bywały różne...Lazarus był mapą na wojnę...skala i treść były kompromisem do realizacji postawionych celów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Dobrze, ze przynajmniej gorzelnie odkrylem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamusek2009 Napisano 27 Luty 2010 Autor Share Napisano 27 Luty 2010 Za gorzelnie dziekuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
su7791 Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 Witam,pozwoliłem sobie wykorzystać wątek adamuska(wiem że się nie pogniewa,znamy się z innego forum :P)co by nie dublować.Może ktoś wie co to może być?-Mapa Polska z 1938r-Skala 1:25000Obiekt(?)znajduje się ok 1,2km w lesie,najbliższe zabudowania są w odległości ok 2,5km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamusek2009 Napisano 28 Marzec 2010 Autor Share Napisano 28 Marzec 2010 Może chatka leśniczego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
su7791 Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 Może...Jesteś pewien? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 cos jakby kopiec ogrodzony w lesie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
su7791 Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 Z tego co się orientuję to w tym miejscu nie było żadnej bitwy.Na nowszych mapach tego już nie ma,a kopiec byłby chyba uwzględniony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 woytas.....wywołujesz mnie do tablicy ? ;)juz kiedyś przerabialiśmy kopce i dołki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusmanek Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 Mnie to przypomina młodnik albo jakąś uprawę, a to w środku to raczej nie leśniczówka, bo by miała inny symbol. W ogóle budynki były chyba zaznaczane jako czarne prostokąty, więc to raczej nie zabudowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 taki malutki kopczyk :> - takie cos na ukrycie narzedzi itpTyfus cos Ci podeslalem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
su7791 Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 Moim zdaniem za mała powierzchnia na młodnik,no i kto by coś" uprawiał w środku lasu (za ziele wtedy nie ganiali ;) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 na maila ?co prawda nie jestem biegłym w starych kreśleniach map, ale zaryzykuje swoją wizję i teorię - wszystko oczywiście polega na gdybaniu i powinno byc zweryfikowane w terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 odgrodzone przed zwierzyna - jakas mala szkolka lesna czy uprawa doswiadczalna.na maila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 woytas odpowiedziałem :)i wracam do tematu.pod nr 1 - kropkami oddzielano użytki - w tym wypadku las od terenu podmokłego (bagiennego) który porasta trawa i rzadki las.pod nr 2 - wg mojej teorii - przedstawiono schematycznie oczko wodne, podmokłość i rosnący niski drzewostan - może być młodnik, zagajnik.kiedyś w podobny sposób (nie zamalowany prostokąt) przedstawiano łatwopalne budynki - szopy, stodoły, baraki.myślę, że w tym wypadku to odpada, bo raczej nie stawiano by go na podmokłościach.i to chyba tyle :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
su7791 Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 Dziękuję,jak znajdę chwilkę to się tam wbiję :) Dam znać co i jak.Ps.Jak ktoś ma inne teorie to proszę pisać :)Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 A to nie będzie przypadkiem torfowisko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.