arturborat Napisano 26 Luty 2010 Share Napisano 26 Luty 2010 Przykład skretynienia mediów, szukania rozwiązania problemów nie tam, gdzie jest ich źródło i zbijania przy tym politycznego kapitaliku:Chcesz przechadzać się z szablą, bagnetem lub mieczem samurajskim w dłoni po polskich ulicach? Żaden problem. Nasze przepisy dotyczące posiadania broni białej należą do najbardziej liberalnych w Europie. Mimo, że co roku setki osób giną z rąk nożowników a niebezpieczne narzędzia wykorzystywane są w tysiącach przestępstw, w Polsce nadal można swobodnie nosić przy sobie noże. (...)W wielu innych krajach europejskich dostęp do broni białej jest znacznie utrudniony. W Szwajcarii posiadać można jedynie ostrza nieprzekraczające 12 cm długości. Niemcy zabronili noszenia noży sprężynowych. Jeszcze dalej idą Norwegowie, którzy te przekracząjące 7 cm długości traktują jak broń palną.(...)"Reszta genialnego tekstu tutaj:http://www.tvn24.pl/0,1645193,0,1,miecz-samurajski-na-ulicy-w-polsce-moze-go-nosic-kazdy,wiadomosc.htmlArtur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 26 Luty 2010 Share Napisano 26 Luty 2010 A czy pisiory coś kiedyś mądrego zaproponowali?Raczej nigdy oni najchętniej by wszystkiego zabronili jak słynny kandydat na Prezydenta RP Kononowicz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 26 Luty 2010 Share Napisano 26 Luty 2010 Ocknął się jakiś dziennikarz przypuszczalnie po reakcji szefa.Ot i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 26 Luty 2010 Share Napisano 26 Luty 2010 Artur, Kijow- a nie można bez tych niepotrzebnych emocji?Akurat ja uważam, że noszenie ostrza ( bez względu na jego właściwości"- nóż, miecz, sztylet ) jest mocno nie-hallo*. I rozumiem, że jestem wg obu Was nieprawomyślny?* Oczywiście z pominięciem np pracowników firmy od tapet czy wykładzin :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 26 Luty 2010 Share Napisano 26 Luty 2010 jak zwykle ktoś chce zaistnieć i szuka dziury w całym 400 osób zgineło od noża podejrzewam ze w połowie tych przypadków to przyczyną głównie był alkochol pozatym czy to tak dużo ofiar w 2008 na pasach dla pieszych zgineło 300 osób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturborat Napisano 26 Luty 2010 Autor Share Napisano 26 Luty 2010 @ Yeti Akurat ja uważam, że noszenie ostrza ( bez względu na jego "właściwości- nóż, miecz, sztylet ) jest mocno nie-hallo*. I rozumiem, że jestem wg obu Was nieprawomyślny?"A czy mijasz na ulicy facetów z mieczami samurajskimi, bagnetami, nożami i szablami na tyle często, żeby za normalne zjawisko uważać robienie z takiego tematu newsa z dalekosiężnymi sugestiami zmian prawnych?Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 26 Luty 2010 Share Napisano 26 Luty 2010 sam od 20lat praktycznie zawsze mam przy sobie jakieś ostrze nic wielkiego ale sie przydaje i niechciałbym zeby ktoś mi zabraniał nosić jakiś nóz a może mała sonda,kto jeszcze z obecnych nosi jakiś scyzoryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 26 Luty 2010 Share Napisano 26 Luty 2010 Artur- a czy Ty, odpowiem pytaniem, nie sądzisz że takimi wątkami śmiecisz na Forum? Ewentualnie czy nie dość lekko sobie ważysz tematykę Forum? Jeśli nawet przyjmiemy, że w Aktualnościach musi/powinien pojawić się każdy news o wizycie punkt 6, o każdym niewybuchu, to chyba nie każdy news z bagnetem w tle winien się pojawić.PS Nadal uważam, że noszenie przy sobie noża jest nie-hallo. I jest mi obojętne, czy nosi to ktoś w celu przestępczego użycia czy w formie samoobrony ( tym bardziej, że nie chce mi się czytać wpisów że w ramach samoobrony napastnik lub napadnięty leży w kosą pod żebrami i jaka z tego wielka tragedia ).Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturborat Napisano 26 Luty 2010 Autor Share Napisano 26 Luty 2010 @ Artur- a czy Ty, odpowiem pytaniem, nie sądzisz że takimi wątkami śmiecisz na Forum? Ewentualnie czy nie dość lekko sobie ważysz tematykę Forum?"Nie,nie uważam. Uważam, że przytoczony news jest nie tyle kuriozalny, co niebezpieczny z punktu widzenia użytkowników forum, bo taka radosna twórczość dziennikarska idzie w Polskę, ludzie mylą fakty z ich interpretacją, nakręca się histeria i skutkiem tego możemy się kiedyś obudzić z przepisami zakazującymi posiadania bez zezwolenia szabli, bagnetów a nawet scyzoryków. Co dla użytkowników tego forum nie byłoby sytuacją komfortową. O takich newsach wypada wiedzieć, aby, o ile zawarte w nich idee nie umrą śmiercią naturalną, w porę im się przeciwstawić. Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 26 Luty 2010 Share Napisano 26 Luty 2010 Artur- obaj wiemy, że pomysłowość-fantazja-bezmyślność dziennikarzy" nie zna granic. Tyle, że sam fakt ich nieprzygotowanie do zawodu niekoniecznie jest wystarczającym, wg mnie, powodem do bicia piany na Forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 26 Luty 2010 Share Napisano 26 Luty 2010 to nie jest fikcja oglądałem dzisiaj fakty TVN i Mularczyk głosił tam swoje chore wizje nowej ustawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 26 Luty 2010 Share Napisano 26 Luty 2010 W wielu innych krajach europejskich dostęp do broni białej jest znacznie utrudniony. W Szwajcarii posiadać można jedynie ostrza nieprzekraczające 12 cm długości."super przykład akurat w Szwajcarii to zdaje się spora grupa posiada w domu broń automatyczną więc noże to tam trendy nie są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 26 Luty 2010 Share Napisano 26 Luty 2010 Tak - pokłosie ostatnich zdarzeń ...kiedy dzisiaj tego słuchałem, w środku komunikacji miejskiej - w kieszeni miałem DWIE sztuki... Podawano przykład ze Szkocji - gdzie takie prawo obowiązuje...____________Rozterki mną targnęły - primo - co to jest nóż - co to go chcą zabronić... - patrz gitowcy - mojka" - lubo zwykła żyletka....secvndo - zdarzenia były związane z ranami kłutymi... do których zadawania - nóż niezbędny nie jest...tertio - jest to moje narzędzie pracy...:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturborat Napisano 26 Luty 2010 Autor Share Napisano 26 Luty 2010 Mnie nie zdziwi, kiedy po jakimś tragicznym przypadku skopania kogoś na śmierć (odpukać) pojawią się w mediach sugestie,aby wprowadzić pozwolenia na twarde obuwie, a być może nawet nakaz chodzenia boso. Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 26 Luty 2010 Share Napisano 26 Luty 2010 No i mydliny.Kopi - zajmujesz się podrzynaniem gardeł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 26 Luty 2010 Share Napisano 26 Luty 2010 ja? Nie... - niezupełnie - ale często riezam...chociaż na forum - zamiast języka dyplomacji, można by inne formy wprowadzić... - no za dużo powiedziane - - czasami chciałbym wyjść - ze skóry" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 kijów specjalnie dla ciebiehttp://info.wiadomosci.gazeta.pl/szukaj/wiadomosci/u%C5%BCyciem+no%C5%BCyPs Powinni pozwolić też na noszenie kijów baseballowych, pik halabard, mieczy... Kufa, normalnie niedługo Mad Max się u nas zrobi fajnie będzie jak w filmie... Dopiero jak ci jakiś uzbrojony wyrostek ożeni kosę to nie będziesz na pisiorów narzekał... i uwierz, że łatwiej przeżyć napad z pobiciem niż napad z nożem.. ale widać to trudne do zrozumienia dla żelaznego elektoratu...Zobacz sobie ostatnie statystyki...Ps 2 Kopi nie wiedziałem, że jesteś nożownikiem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Martian a jak już zabronią noszenia noża to zaczniesz czuć sie bespiecznie idąć nocą ciemną ulicą co będą ludzią kieszenie sprawdzać, na pistolet trzeba mieć pozwolenie a wiesz ilu kolesiow pomyka z klamką bez pozwolenia.a statystyki tyle samo ginie ludzi od noza co na pasach dla pieszych a przeglądając policyjne statystyki to najwięce zabujst przy użyciu noża niejes na ulicy tylko w domu podczas imprez alkocholowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Jest w tym logika, pokrętna ale jest.Skoro i tak chodzą nożownicy, to pozwólmy wszystkim noże nosić. Skoro jeżdżą na podwójnym gazie, pozwólmy wszystkim coby zbombardowani jeździli. Skoro są włamania, zakażmy zamykania drzwi na zamek...I wszystko w imię wolności jednostki, tudzież w ramach niewydolności Państwa ( skoro komuś się udało, to i ja mam prawo się identycznie zachowywać ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 yeti masz racje tylko uważam ze zmiana przepisow nic nie zmieniszkoda czasu i pieniędzy jest kupa innych spraw a ktoś robi w mediach buze zeby sie pokazać myśle ze większośc społeczenstwa i tak niewie czy w Polsce można nosić nóz czy nie a kto nosił to będzie nosił i ustawa nic nie zmieni a wtym czasie mogli by zajać sie czymś pożytecznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Jeśli złapią wyrostków- imbeli z nożami na ulicy to przynajmniej od razu będzie karany... A tak policjanci mogą ich cmoknąć, bo przecież wolno... mieć bagnet przy sobie... w celach wydłubywania brudu z za paznokci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Płetwal- tak jak Martian napisał- zmiana przepisów wiele zmieni. I nie mam na myśli permanentnych kontroli i łapanek na mieście. Nie będzie możliwości np tłumaczenia, że klient nóż zabrał na dyskotekę, żeby szaszłyki kroić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 dobra macie racje poddaje sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturborat Napisano 27 Luty 2010 Autor Share Napisano 27 Luty 2010 Ja tez się poddaję.Miałem właśnie wziąć siekierę i iść na wioskę narąbać takiej jednej starej kobiecinie drewna na opał,ale dam sobie spokój,bo jeszcze mnie po drodze policja zwinie. Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 To pomieszkaj Artur w mieście i w jakiejś menelskiej okolicy... może zmienisz trochę podejście. Są takie krainy latających scyzoryków gdzieniegdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.