Skocz do zawartości

Kultura wypowiedzi na forum

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 158
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
kopijnik2 - masz całkowitą rację, niekiedy i mnie to denerwuje, bo fotka jest wielkości pięciozłotówki i wygląda jakby była 'robiona kalkulatorem'. Ale przyznaj też, że jeżeli wszystko jest ok, to identyfikacja przebiega bez problemu. Wiem że modowie muszą wkładać w to masę pracy, żeby to wszystko wyglądało i doceniam to.

kolego Draven85... widzę że nie tylko ja to zauważyłem że moderator moderatorowi nie jest równy... jest jeden mój ulubiony" którego moderowanie, przycinanie wypowiedzi i własne komentarze rozbrajają... jego teksty tak samo mnie denerwują jak wypowiedzi narratora z programu na TVN Turbo uwaga pirat"... i zastanawia mnie jedno, dlaczego sposób moderowania takich modów jak Człowiekśniegu, Wojtas czy 8total4, Tyfus czy Cyrograf15 budzą respekt i poważanie a taki jeden się trafi który na siłę chce pokazać jaki to on wielki moderator wszechwładny i wszechwiedzący który nigdy nie zaczynał jako młody użyszkodnik tylko od razu wskoczył do grona ścisłej czołówki. Czy aż tak ciężko wytłumaczyć komuś gdzie popełnił błąd i w jaki sposób może go poprawić? Przez jakiś czas nie było go widać na forum teraz znowu się pojawił... ale i tacy zapewne są potrzebni...

chodzi mi o to jedynie że nie tylko zwykli użytkownicy tego forum popełniają błędy, czasami ze swojej nie wiedzy ale niestety w większości ze swojego lenistwa, bo się nie chciało regulaminu przeczytać, ale również i modowie nie pozostają kryształowo czyści"

ludzką rzeczą jest się pomylić, więc proszę wszystkich użytkowników o cierpliwość i wyrozumiałość dla nas wszystkich użytkowników tego forum...

pozdro
Szczurek

fakt to ostatni dzwonek na zmiany, ale co proponujecie? zrobić oddzielny dział Identyfikacja pierdułek + wycena?
Osobiście razi mnie pytanie o cenę to takie trochę nieetyczne na takim forum.

może taka moja nieśmiała propozycja...
może trzeba wydłużyć okres próbny nowych użytkowników...
wiem że to więcej pracy dla moderatorów ale zapewne później zaowocuje to dużo lepiej niż takie wrzucanie na głęboką wodę... najlepiej zacząć od początku...

pletwal zapewne tak będzie lub tak jak napisałem samym początku, ale jeżeli nie spróbujemy poprawić się to już tak zostanie... trzeba coś z tym zrobić i tych starszych użyszkodników też można powoli nauczyć, niby starych drzew się nie przesadza ale zawsze odpowiednia pielęgnacja może przynieść obfity plon :-) (nie jestem ogrodnikiem ani jakimś sekciarzem) ;-))

Uważam , że wyrozumiałość powinna być i każdemu dać szansę. Sam jak pomyślę co na początku dawałem do identyfikacji to się uśmiecham ;)Nie każdy kto tu trafia od razu jest mgr historii. Jedni pasjonują się historią i mają dużą wiedzę, inni po prostu lubią pochodzić z piszczałką a wiedzę historyczną nabywają w raz z swoimi trafieniami. Albo forum pozostanie hobbystyczne i trzeba się pogodzić z identyfikowaniem podków itp albo kierować się w stronę specjalistycznego gdzie takie fanty" nie będą miały miejsca. Osobiście wolę pierwszą opcję. W wielu wypadkach wystarczy , że mod odpowiednio wyjaśni co i jak takiej osobie a nie od razu rzuca się 10 osób pisząc daj fotę" , popieram dodaj fotę" , lekka paranoja. Co do wycen , o jakiej etyce mówimy? Fant to fant nie róbmy z nich relikwii, jeden zbiera medale , drugi monety, więc nie wszystko mu w domu potrzebne. Nie ma sensu robienia dodatkowego działu ale jeśli ktoś zapyta o wycenę w identyfikacji to zamiast jechania po takiej osobie, powinna być swobodna możliwość wycenienia przez innych. Ale tutaj też pojawia się haczyk bo znajdzie się jeden , który wymyśli cenę z swojej głowy np ;) Może są na forum osoby obeznane w temacie wycen i one się tym zajmą? Taki moderator wyceniacz :)
pozdrawiam

Ale zauważcie że obrażani i poniżani są najczęściej nowi! Dlaczego?
Bo owi" proszą o wycenę- a ciebie nie interesowało ile jest warty twój pierwszy fant?
Dlaczego?
Bo zamieszczane są gwoździe, śrubki, druty, pręty(sam ostatnio zamieściłem wątek i jakoś nikt mnie nie obraził)
Czemu?
Bo jestem dłużej z wami?
Dlaczego?
Może dla tego że jestem małolatem?
Powiedzcie CZEMU?

A co robić,jeśli na jednym z forów facet zjeżdża z poważnego tematu na Archiwum X i w dodatku konfabuluje?Wiele wypowiedzi ośmieszają autora i pośrednio serwis.Pomieszanie Danikena z własnymi fantazjami jest poczytne,ale główny temat dawno się zagubił i został sprowadzony do absurdu.

Drodzy koledzy - jeżeli chodzi o poziom Forum, pozwolę się nie zgodzić z niektórymi opiniami - zapewniam Was, że na innych forach (przynajmniej jedno) poziom jest tak wysoki", że na widok naboi szkolnych większość kazała auorowi wątku je wyrzucić, jeżeli nie chce mieć kłopotów, bo myśleli że to ostra amunicja.
o poziomie ID innych przedmiotów nie wspomnę....bo jest bardzo kiepska.

Na naszym Forum ID jest OK i nie piszę tego jako Mod.
Sam zaczynałem, popełniałem i popełniam błędy, ale nie myli się ten, który nic nie robi. To też nie jest powód do tego, aby po kimś pojechać" bo się pomylił.

co do nowych użytkowników, mamy do nich dystans i rezerwę - nie wiemy przecież kto to jest - okazuje się dopiero po czasie. Niewątpliwie pomoc jest często potrzebna na początku i to nie tylko ze strony Modów, ale również innych Użytkowników.
I tak jak napisał draven85 - atakowanie świeżaka, bo nie dał foty, również mi się nie podoba - wiem, że niektórzy nie patrzą na licznik, ale może czasem warto. zamiast często kpiących wpisów, może co niektórzy by pomogli świeżakowi" i pokierowali - Moderator nie jest w stanie wszystko wychwycić w odpowiednim czasie.

Na temat ortografii itp. - nie wypowiadam się - mamy kilków asów" i wychodzi na to, że są niereformowalni - co nie zmienia faktu, że zawsze można im zwrócić uwagę, ale w kulturalny sposób. niestety, często tak nie jest i pacjent staje się obiektem żartów i kpin - nie dziwcie się, że wtedy wkracza Mod, żeby pohamować offtopy. Nikt za bardzo nie lubi jak się z niego drwi.

I tak jak kilku z Was, drodzy koledzy napisało - każdemu trzeba dać szansę, mieć cierpliwość i wyrozumiałość.
A kultura wypowiedzi ma tu duże znaczenie.

-pozdro-

powrócę do wątku
XaXersa

młodzi - starzy
poniżanie - obrażanie
żeby latać - trzeba się nauczyć chodzić...
co to jest chodzenie - ot choćby nauka języka, wrażliwości obserwacji...
języka pojęć, języka komunikacji, postrzegania kontekstowego...
kiedyś takie procesy były nazywane erminem" czyli okresem nauki...
uczeń erminatorem" - teraz owy" też ma cechy Terminatora - ale tego w wykonaniu Arnolda...

w chwili obecnej aza pojęciowa" starych i młodych - się ozjechała"...
dlaczego? ... bo różne początki zainteresowań były...

Ale za to jaka znajomość niemieckiego na forum Odkrywcy.. Wystarczy po nickach popatrzeć;) Szczególnie niemieckich nazw geograficznych polskich miast, stopni wojskowych i innych takich;) Tu nasze forum przewyższa nawet te niemieckie ideologicznie zbliżone do ns... nie mówiąc już o tematycznie podobnych do Odkrywcy.

Ciesze sie, ze dyskutujemy na ten temat. Tylko widze, ze generalnie wypowiadaja sie osoby co do ktorych nie mamy zadnych pretensji (my moderatorzy).
Kazdy ma slabszy dzien, ale niektorzy maja ciegle slabe dni i obciazaja cale forum swoimi problemami.
Osobiscie jestem przeciwny sciganiu za bledy ortograficzne czy tez nie stosowanie polskich znakow - aczkolwiek znam fora, ktore bezwarunkowo wymuszaja na userach stosowanie w/w - w innym przypadku dostaja ostrzezenia/bana. Ja tego nie popieram.

Jako dziecko" IRC-a zdecydowanie bardziej wole nie stosowanie polskich znakow - po prostu pisze szybciej bez nich. Tez mna wstrzasa jak widze zułty rurza "itp. Moze poprostu bedziemy wywalac takie posty? Tylko ile mozna dopuscic bledow? 1, 2 ?

Modzi i tak są traktowani jako zło konieczne" :)
pilnują porządku, nie dają przeklinać, trollować i pilnują kultury na Forum.
Jak zaczniemy ciąć" takie posty....to już nie wiem kim będziemy ;)

mnie też to razi, ale cóż można ?
może faktycznie ktoś ma z tym problem, a jak zaczniemy ograniczać jego wypowiedzi - zniknie z Forum.
nie zawsze są to dzieci neo - może się trafić wartościowy Użytkownik.....

Chyba trzeba będzie wyróznić:

- nie stosowanie polskich znaków np. wstrzasa, obciazaja,
- ewidentne błędy ortograficzne np. chełm (na głowę), urzytkownik czy inne tego typu babole, które aż w oczy kłują.

Po coś są słowniki ortograficzne, można też pisać w Wordzie, a później dopiero dodawać na Forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie