Skocz do zawartości
  • 0

kula armatnia

BOO

Pytanie

Napisano

witam i proszę o identyfikację ciekawej rzeczy
kula - jak na zdjęciach
średnica - około 105 cm
waga - nie ważyłem dokładnie ale na wyczucie jakieś 70-80 kg

stan zachowania jest doskonały, brak śladów korozji, w otworze znajdują się resztki drewna.....

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
takie guziki były też przy mundurach z okresu Powstania Kościuszkowskiego..

myślę że raczej mało to wnosi do identyfikacji w.w kuli.
pozdro.
Napisano
dodam,że była prawdopodobnie znaleziona gdzieś w okolicach Bemowa w Warszawie....
Napisano

A może takie? Kaliber by chyba pasował, ale nie wiem jakiej to produkcji. Może ktoś wie, tak przy okazji? Wiek też chyba XVIII lub wcześniej.

Napisano
wstępnie stawiam na rosję waga około 34,5 kg.a kaliber na 24,5 cm,proszę o dokładne dane co do kuli,generalnie śliczna ,pozdrawiam znalazcę.
Napisano
szperałem i szperałem w necie....
to może być bomba do moździerza - koniec XVIII lub początek XIX wieku....

tak jak pisałem waży jakieś 70 kg
Napisano
no fakt, źle nie wygląda :)
ponoć zaraz po znalezieniu był w nim proch i ta drewniana zatyczka, ale zostały wyrzucone jako mało ciekawe"..... niestety.....
natomiast w otworze nadal zachowały się kawałki drewna od zatyczki...
ciekawy okaz...
Napisano
okres 1831 W okolicach Bemowa znajdowało sie w czasach Królestwa Polskiego pole wojenne a opodal obóz powązkowski. tamtym rejonie była też linnia obrony Warszawy 1831.
a na wagę 5 pudów nie patrzcie bo cholery mozna dostać z tymi przelicznikami :) np pruski granat 50 funtowy ważył 28,43 kg :) po wagomiary były liczone na kule kamienną a po drugie klasyfikacja (puda , funta) była do okreslenia kalibru a nie wagi :)
Napisano
ale to jest całkiem możliwe!
nie ważyłem drania, tylko podnosiłem w rękach....nie wyprostowanych przed siebie - rzecz jasna :)
wydaje m się,że waży jakieś 70-80 kg, ale równie dobrze może być to 90 kg.....ponadto jest pusty w środku.....

mam jeszcze mniejszego.... :)
ale w dużo gorszym stanie...
Napisano
A swoja drogą wystrzał z takiego czegoś to była masakra :)
strzelaliśmy z 7 funtowego i pomimo zatyczek w uszach piszczało http://www.oldartillery.pl/forum/download.php?id=183
Napisano
nie to kopia(ale na podstawie orginału ) z orginalnego nie odwazyłbym sie strzelać :)
to fotka wystrzału z 2 funtowego http://www.oldartillery.pl/forum/files/thumbs/t_dsc00024_860.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie