jacek1962 Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Panowie spokojnie,dlaczego ta osoba tak Was różni,w 1981r miałem pięknych 19 wiosen i z kumplami graliśmy w berka z ZOMO.Dzisiaj szanuję Pana Generała za to co zrobił,może to odchył starczy.Panowie w większości byliście wtedy w przedszkolu lub szkole podstawowej,a poglądy macie jednoznaczne.Za komuny byłem w wojsku,nikt mnie ideolgicznie nie gnębił,nie byłem członkiem żadnej organizacji.Chłopy tu chodzi o człowieka a nie o ustrój.A tak nawiasem człowiek który zapisywał mnie do ZSMP dzisiaj jest osobą pleniącą komunizm do korzeni.Ale tylko wół nie zmienia poglądów.Uśmiechnijcie się do siebie i walczcie z poglądami a nie z ludzmi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Ja byłem w woju trochę później-w latach 1988-90.Trafiłem pechowo-Okrągły Stół , debaty , manifestacje.Kilka razy wysłano nas na uliczne patrole.Ostrą amunicję podoficer zabierał nam tuż za bramą a w jednostce nigdy nie spotkałem się z żadną indoktrynacją-zarówno '' komuszą '' jak i '' solidarnościową ''.Raczej niepewność co dalej a nie zachłyśnięcie wolnością.A tak na marginesie ta kapitalistyczna '' wolność '' do dzisiaj wielu czkawką się odbija...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Jeszcze raz sie powtorze, najzajadliwszymi wrogami Jaruzelskiego sa ludzie ktorzy tamtych czasow na oczy niewidzieli, bylem w wojsku X82-X84,spalem cala zime pod namiotem , odmrozilem ucho , nie mam pretensji do nikogo.Wierze ze Jego decyzje uchronily nas od wojny domowej,bo dzis to jest tak. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7558675,_Podle____stala_metoda_Kaczynskich____politycy_o_oskarzeniach.html, male podle gnomy ktore za odrobine wladzy zniszcza wszystko i wszystkich.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Jaruzelski=Smok Wawelski :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Chciałeś dowalić generałowi tekstem z IIa ?Mam dla Ciebie złą wiadomość--smok wawelski bywa pozytywną postacią.Zacytuję Ci z Wikipedii fragment fabuły , choć pewnie niedawno przed snem oglądałeś tę bajeczkę zanim mama nie kazała iść spać.........'' Na prośbę księcia Kraka pod wodzą Smoka Wawelskiego wyrusza do Krainy Deszczowców wyprawa ratunkowa, której zadaniem jest odszukanie wybitnego naukowca, biologa, o nazwisku Baltazar Gąbka. Książę Krak oraz brat naukowca, Hipolit Gąbka, przypuszczają, iż profesor został porwany. Wyprawa ratunkowa, w której oprócz Smoka bierze udział kucharz Bartolini oraz Doktor Koyot, wędruje poprzez Krainę Psiogłowców, Słonecję, Kraj Gburowatego Hipopotama, napotyka po drodze dobrych zbójów, smoka Mlekopija, aż wreszcie dociera do Krainy Deszczowców i bierze udział w obaleniu Największego Deszczowca i uwalnia profesora Gąbkę.Z Grodu Kraka wyruszył za wyprawą tajemniczy Don Pedro, szpieg z Krainy Deszczowców, mający donosić Największemu Deszczowcowi o podróży i przeszkadzać w wypełnieniu misji, jednak wybawiony z opresji przez Smoka przechodzi na stronę członków wyprawy ''.......Słodkich snów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Ja mam o Generale dobre zdanie. Mam siwiznę na skroniach więc pamiętam te czasy.Ja najbardziej cenię go za to, ze pomimo iz był u władzy przez dłuższy czas, nie nachapał się bogactwa. Żyje skromnie w mieszkaniu takim jak miliony Polaków. Nie ma 10 willi i 10 super samochodów. Skromności od niego powinni uczyc się inni politycy.Jego postawa budzi moje uznanie. W porównaniu do byłych i obecnych ludzi u władzy wypada znakomicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Nie chciałem dowalić generałowi ale przytoczyłem w swoim czasie popularne hasło.Zaś co do Smoka Wawelskiego to jego wizerunek obecnie bardzo łagodny pierwotnie był zupełnie inny.To była krwiożercza bestia zjadająca dziewice i nie na darmo szewc Dratewka wyprawił go na tamten świat.Podobnie ma się rzecz z Jaruzelskim. W swoim czasie był symbolem walki z niepodległościowymi dążeniami Polaków a obecnie pokazuje się go jako gołąbka pokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Wallenrod , ten IPN tak na Ciebie dziala? Widac obiektywizm ludzi ktorzy maja dostep do smietnika.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Tak z ciekawości Wallenrod - dużo kwitów macie w IPN-ie na Smoka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Panie i Panowie- toż to poważny wątek a Wy tutaj z psiogłowcami wyjeżdżacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Yeti z tym psiogłowcem" to chodziło Ci o Smoka czy o ... a zresztą nieważne ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Trzymajmy się optymistycznej wersji ( bo to fajne stwory były ), że Pagaczewskiego.Jestem świeżo po lekturze trylogii tegoż autora- jak coś, służę pomocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Cytat--''Zaś co do Smoka Wawelskiego to jego wizerunek obecnie bardzo łagodny pierwotnie był zupełnie inny....Podobnie ma się rzecz z Jaruzelskim......''Drogi Wallenrodzie , trafiłeś w sedno choć pewnie nie to było Twoim celem.Niech czas , historia i obiektywni historycy ( z naciskiem na obiektywni ) osądzą czy generał był ''smokiem '' czy '' gołąbkiem ''Prawda jak zawsze leży pewnie pośrodku...Kto wie może znajdą się inni historycy , z innym świeżym spojrzeniem na problem.Mnie też uczono , że wawelskiego smoka zabił szewc Skuba a od dawna próbuje się mnie przekonać , że jednak Dratewka...:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 W Cyberiadzie" Lema 'Smoki prawdopodobieństwa' też są fajne :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Jakaś organizacja iepodległościowa" żąda , aby kogoś zdegradować (czyli ukarać) niezależnie czy sąd udowodni mu winę czy nie . Kombatanci NKWD ??Przepraszam za ostry ton , ale jak widzę jak wypełzają nam na wierzch takie potworki to mnie zła krew zalewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irasiad Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Erih! To takie nasze polskie piekiełko! Im kto większego od siebie opluje tym ważniejszy się czuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Erich, co to za organizacja? to my jeszcze niewyzwoleni?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 EMPAI dobrze odczytałeś moje intencje.Dywagacje pozostałych osób twierdzących jaki to generał jest wporzo bo im osobiście nic nie zrobił z litości pomijam milczeniem.Także argumenty" kombantanta, który w walce o socjalistyczną ojczyznę odmroził ucho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 walenrod i empai, może razem jakąś pracę zbiorową wystrugacie o podobieństwach i różnicach między smokiem a generałem. Podpowiem fizyczne, psychiczne podobieństwo i koniecznie poszukajcie pokrewieństwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Przecież to ludzie czytają... Niech się wymienią @ a pewnie już mają i niech sobie dyskusję o podobieństwach i różnicach miedzy smokiem a generałem na privie uskuteczniają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 A ty wogóle coś zrozumiałeś ?Opowieści o smoku są wyłącznie przenośnią.To nie nasza wina , że do niektórych dociera tylko '' literacki '' język smsa i GG.Najwyraźniej do Ciebie też.Czytaj ze zrozumieniem lub uważniej.....A nawet nie zadałeś sobie trudu by dokładnie przepisać nasze nicki--panie marian ( sorki--Martian ).Więc pewnie postów też nie czytałeś lub nie zrozumiałeś...pozdro-EMPAI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 AMEN :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 To jeszcze dorzucę taką kombatancką" cegiełkę - pamiętam jak na ulicach (żeby było jasne: stojąc NAPRZECIW ZOMO), pomiędzy salwą kamieni i enerdowskich gazów łzawiących, skandowaliśmy wszyscy o Jaruzelskim: PINOCHET!PINOCHET! Natomiast dziś wielu z tych wtedy krzyczących, (a jeszcze więcej tych, którzy wtedy bali się w ogóle wychodzić na ulice), składa hołdy Pinochetowi, domagając się powieszenia Jaruzelskiego.. Jak to się wszystko zmienia:) Byłem za młody by zrozumieć, że już wtedy nie było trafne porównywać Jaruzelskiego do dyktatora odpowiedzialnego za śmierć i tortury tysięcy osób, ale czy naprawdę jest tu wielu na tyle naiwnych by wierzyć, że ZSRR pozwoliłoby Polsce (przypominam, że przy braku poparcia Zachodu) na uzyskanie nawet szczątkowej suwerenności w 1982? Warto zastanowić się nad tym ile lat jeszcze zabrał demontaż systemu i w jakiej skali się to działo oraz faktorami, które okazały się niezbędne do tego demontażu. Emocje to fajna rzecz ale nijak się mają do historii i polityki.PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Dobrze to jeszcze raz, Waleenrod i inni przeciwnicy generala,majac IPN,w swoim czasie pewna formacja miala we wladaniu min. sprawiedliwosci,wytaczajac procesy przeciwko Jaruzelskiemu , czlowiekomu temu nieudowodniono nic , za nic nie zostal skazany wiec co ta wrzawa? IPN przez lata prowadzil dochodzenie aby wydac oswiadczenie ze niezyje Adolf Hitler.Swiadczy to o tym jakimi istotnymi sprawami sie zajmuja ludzie tam zatrudnieni za nieprzecietne apanaze. Jedyny sukces to obciecie emerytury.Teraz pewnie szacowny instytut poszukuje i fabrykuje haki na min. spr. zagranicznych,bo pewien maly facet znow powiedzial ze wie ale niepowie.P.S.Ucho odmrozilem w czasie sluzby wojskowej, SW byl, zima, spanie pod namiotami i miejscowosc Gizycko,i napisalemze pretensji niemam, za kombatanta sie nieuwazam w przeciwienstwie do rzeszy ludzi po SW dopiero poczetych.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 a kto osądzi tych co kierowali strajkami manifestacjami podjudzali ludzi przecież w świetle prawa to było nielegalne przywódcy strajku musieli sobie zdawać sprawe ze zginą ludzie powinni teraz wziąść za to odpowiedzialność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.