Skocz do zawartości

Gaj Jędrzejów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ma ktoś jakieś informację na temat lasu Gaj" k. Jędrzejowa?? Jakie wojsko tam stacjonowało w czasie II w.ś.? Podobno jakieś haubice, i punkt obserwacji lotniczej z wieżą widokową?? Będę wdzięczny za każde info
Napisano
Chodzi o las Gaj" k. Jędrzejowa w świętokrzyskim. Mam tutaj namierzone 2 ciekawe miejscówki, choć z tego co słyszałem to wiele sie tu działo i warto po całym kompleksie pochodzić( chodź ryzyko niewybuchów). Z tego co się orientuję to w 39 jeszcze nic tutaj sie nie działo, dopiero potem leśniczówka Gaj stała sie miejscem w którym często urzędowali partyzanci ( właściciele byli w AK. Mnie jednak interesuje 44 i początek 45roku. Nie potwierdzone info mówi o jakichś działach, tam stacjonujących, które miały zadanie osłaniać lotnisko Luftwaffe k Jędrzejowa. Faktem jest, odkryty po wojnie cały arsenał w tym miejscu, ale informacji co to za jednostka i dokładniej co tam robiła jakoś nigdzie nie udało mi się znaleźć. Może wiecie coś więcej??
Napisano
Hej, dodatkowe info na temat Gaju:
Znaleziono duże ilości pocisków o kalibrze 85mm( ok. 700szt.). Mieściły się tam silne fortyfikacje obronne. Wzniesienie pokryte lasem stanowiło doskonały punkt obserwacji, można tu było skryć umocnienia i działa, których zadaniem było chronić 2 lotniska Luftwaffe znajdujące się w pobliżu. 13 stycznia 1945 roku gdy do Jędrzejowa zaczęli zbliżać sie rosyjscy żołnierze, Niemcy opuścili w popłochu stanowiska, zostawiając działa i wyposażenie. Ktoś dotarł do dokładniejszych informacji?? Jaka jednostka, bądź jednostki tam stacjonowały? Jakie to były działa??Będę wdzięczny za każde info
  • 2 weeks later...
Napisano
Udało mi się dowiedzieć, że stacjonowała tam też jakaś jednostka z czołgami ściągnięta z Francji. Czy ktoś orientuje się jakie Niemieckie czołgi, armaty, działa przeciwlotnicze strzelały pociskami kalibru 85mm??
Napisano
Z niemieckiego sprzętu amunicją 85 mm raczej nic nie strzelało. Prędzej 88 mm lub 75 mm. Możliwe że to były pociski do niemieckich dział przeciwlotniczych 88 mm, a korozja zdjęła" z nich te brakujące 3mm. Kaliber 85 mm pasuje mi bardziej do radzieckiej amunicji.
Napisano
Hej, na pewno strzelali z tego Niemcy. Saperzy z JW Bukówka-Kielce stwierdzili że to kaliber 85mm. Może faktycznie były to 88mm Flaki. Bo na pewno góra obsadzona była działami p.lot. A czy były tam haubice na 85 mm? Trzeba będzie dalej wertować stare mądre księgi i popytać autochtonów:)
Napisano
Szwendalem sie tam jakies 15 lat temu, masa odlamkow po wysadzaniu tego co zostalo. Saperzy zabrali kilkaset niemieckich 88mm, oprocz baterii plot byly tam tez sklady na potrzeby lotnisk. Sporo bomb lotniczych SD50 sie tam walalo. Poza amunicja nic ciekawego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie