albert64 Posted January 27, 2010 Author Share Posted January 27, 2010 Proszę o informacje na temat guzika ze zdjęcia.Guzik wykonany ze stopu cynku ewentualnie cyny.Z góry dziękuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo.wpl Posted January 27, 2010 Share Posted January 27, 2010 czy mi się wydaje czy tam jest korona nad cyfrą ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZZ Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 Możesz pokazać zdjecie rewersu?Czy guzik jest płaski?Z jakiero rejonu kraju pochodzi znalezisko? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanzo Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 Może być włoski z okresu wojen napoleońskich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
albert64 Posted January 28, 2010 Author Share Posted January 28, 2010 Witam .Przedstawiam rewers guziczka 6 z koroną.Guziczek z drugiej strony jest płaski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
albert64 Posted January 28, 2010 Author Share Posted January 28, 2010 I jeszcze zapomniałem dodać że guziczek znaleziono w okolicach Chełma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZZ Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Zgadzam się z Hanzo, na pewno jest to zguba żołnierza z jakiegoś oddziału wchodzącego w skład Wielkiej Armii Napoleona I w 1812 r. Możliwe, że guzik został po prostu wyrzucony lub zgubiony po tym, jak ułamało się ucho. Niestety nie znam się na guzikach włoskich i nie mogę potwierdzić, że to włoski.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
samgnus Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Witam! A ja dla odmiany wątpię by guzik był obcego" pochodzenia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 wątpisz, a więc zasugeruj czyj.. przez kilka lat śledzenia guzików wszem i wobec, pierwszy raz widzę takiego, i szczerze mówiąc bałbym się cokolwiek sugerować w kierunku jego przynależności.Jedno co mozna stwierdzic - na pewno nie jest polski ani francuski, i na 99.9% nie rosyjski..pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karpik Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Za liberią, taką czy inną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 jeszcze dalej ta góra" idzie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 dlatego przydał by się lepsiejszy skan..myślę karpik że trafne spostrzeżenie wysuwasz.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
samgnus Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 A dlaczego na pewno nie jest polski Kol.8total4 skoro Kol.nie może się pokusić o określenie jego pochodzenia ?! Pierwsz polskie guziki z numerami" są niemal nieznane i gdy wchodziły obowiązywała spora dowolność w temacie powodowana brakiem środków na ujednolicenie...ja mimo wszystko zaryzykuję stwierdzenie,że może byc to guzik polski...mam nawet podejrzenie jaki konkretnie(ale nie wiem,czy nie jest ono zbyt śmiałe ?! :)) ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
samgnus Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 ...o ile na guziku jest 6 ?!...bo tego nie jestem pewnien na 100 % Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 samgnus, precyzuj najpierw okresy, będzie łatwiej..otóż na pewno nie jest to guzik piechoty polskiej z XVIIIw, ani z czasów Księstwa Warszawskiego, tak samo nie jest to guzik z okresu KK i Powstania Listopadowego, w styczniowym jak wiesz nie było ujednoliconego umundurowania..nie jest to guzik legionowy ani Polskiej Siły Zbrojnej, a II. RP to już temat dość dobrze znany.pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
samgnus Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 No cóż przyznaję,że moja hipoteza jest dość śmiała...lub raczej zbyt śmiała :))...chodził mi po głowie faktycznie regiment pieszy,a konkretnie Łanowy Brodowskiego (Nr 6 ).Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 troche nie ta epoka i technika wykonania :)pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZZ Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Symbol korony nie występuje na żadnym znanym polskim guziku wojskowym z okresu I RP, Insurekcji Kościuszkowskiej, Księstwa Warszawskiego i Królestwa Polskiego. Korona typu otwartego nie występowała w polskiej symbolice wojskowej w tych okresach. Guzik z 6 z pewnością nie jest Polski, Rosyjski, Francuski ani Pruski. Proponuję kol. Samgnus nie nadrabiać braku wiedzy bujną wyograźnią i nie kwestionować wiedzy kol. 8total4.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
stock84 Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Gdyby szóstka nie była szóstką...G przykład Link to comment Share on other sites More sharing options...
koppelmann Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Jak napisał już kolega Hanzo, guzik wydaje się być włoski, posiada charakterystyczną otwartą koronę,i chyba widziałem go tak opisanego w rosyjskim czasopiśmie sierżant, ale nie mogę znaleźć tego artykułu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.