Skocz do zawartości

Super trafienia 2009 - wasze nominacje !

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Mój nick kolego VanWorden nie nawiązuje do mitu,tylko do mojej pracy,holender"wziął się od mamy,była poddaną królowej Wilhelminy.A wykształcenie wystarczające jest by nie robiły na mnie wrażenia Twoje błyskotliwe riposty które..wątpię czy mają coś wspólnego z rzeczywistością.
Nie wiem z jakiego jesteś rejonu,ale bliska mi osoba pracuje w WKZcie województwa po którym łażę i wiem że zgłoszenia których ty znasz dziesiątki jeśli nie setki" tu są mówiąc delikatnie sporadyczne,a nie wydaje mi się by tu było mniej ludzi z wykrywkami ani teren archeologicznie pustynniejszy niż u Ciebie,czy nacja akurat mniej uświadomiona.
Częstość ieproszonych" wizyt porównaj sobie z częstością wstawiania zdjęć znalezisk tej wagi,jak prezentowana u Ciebie na forum siekiera z epoki brązu...
Jestem na forum O od kilku lat,a nie przypominam sobie by tu ktoś wstawił fotkę takiego trafienia:)
Osobiście życzę wizytowego licznika na stanie zero.
W którymś z działów Odkrywcy miłościwie nam panujący Bocian(oby żył 100 lat)poinformował w nieusuwalnym temacie na pierwszej stronie o uroczych prośbach od prokuratury o namiar na dwie osoby"-możesz to znaleźć.
Więc może nie tyle chodzi o straszenie" i plotki" tylko o świadomość.
Kolejna sprawa-anonimowość.Ktoś chwali się znaleziskiem nie podając nicku.
Jeśli przedmiot jest tam gdzie trzeba a o sprawie wie kto trzeba to o co kaman ? Piszę do zdjęcia:przedmiot przekazany tu,stanowisko pod opieką.I spokój.
Nick to nie dane do domu.Jakoś mnie ta anonimowość i serwery zagraniczne nie przekonują,ale motywy bywają oczywiście różne i może masz rację.
Jak to już dało się odczuć z moich poprzednich wypowiedzi-jestem zwolennikiem współpracy z archeologami w sprawach tej wagi jak wzmiankowana siekiera.
Tu chodzi o to by nie zniszczyć wiedzy o naszej historii i mam nadzieję że podzielasz ten pogląd.
Jak napisałem w pierwszym komentarzu-starając się nikogo nie oskarżać-mam nadzieję że przedmiot którego zdjęcie omawiamy jest tam gdzie powinien,stanowisko zabezpieczone,a odkrywca nagrodzony.
A przede wszystkim że znalazca był na tyle świadomy że taką drogę wybrał.
Napisano
latający holendrze - ja z kolei nie jestem Nostradamusem, więc nie znając Cię nie ma sposobu bym wiedział kim była Twoja szanowna rodzicielka, piszę więc nawiązując do Twojego nicku, jakiejkolwiek by on nie był proweniencji..
Jeśli nie wiesz o przypadkach współpracy i zgłaszania to znaczy, że jednak nie do końca się tym tematem interesujesz. Tu choćby jeden taki przykład:
http://www.thesaurus.com.pl/gazeta/numer1/cmentarzysko1.html
Trzeba też umieć odróżnić naciski na fora różnego rodzaju karierowiczów w Policji chcących wyrobić statystyki" od realnych gróźb i ieproszonych wizyt". Tak jak pisałem, jeśli nie krzyczy się na prawo i na lewo na znanym serwisie, że fanty pochodzą ze stanowisk to nie trzeba się bać wizyty smutnych panów i straszenie takimi informacjami innych poszukiwaczy uważam za niespecjalnie mądre. Anonimowa identyfikacja służy właśnie temu - zachowaniu anonimowości z jakichkolwiek powodów. Nie nasza sprawa dociekać tych powodów, ale nasza by umożliwić poszukiwaczom działającym w nienormalnych warunkach, identyfikację znaleziska i możliwość zaprezentowania go innym eksploratorom czy archeologom. Nie tylko na forum Thesaurus pokazują się fantastyczne i unikalne przedmioty. Gdybyś uważniej śledził forum Odkrywcy" zauważyłbyś i celtyckie monety i przedmioty z brązu i mnóstwo innych, pięknych trafień. Przypomnę jeszcze, że nie każde znalezisko ruchome musi oznaczać iż pochodzi ze stanowiska archeologicznego, chocby nie wiadomo jak było stare i efektowne. Prezentowanie takiego poglądu zbliża Cię niebezpiecznie do opinii głoszonych przez niesławnego Stysza i innych archeo-bohaterów;-) W każdym razie jako administrator forum wiem, jak ważna dla poszukiwacza jest poprawna identyfikacja znaleziska i dlatego będziemy dalej zapewniać anonimowość tym, którzy tak zdecydują, aż do mam nadzieję nieuchronnej zmiany przepisów na naszą korzyść. I tym optymistycznym akcentem pozdrawiam serdecznie i życzę Wszystkiego Skarbowego w Nowym Roku:)

VW
Napisano
Nie mam ochoty bić tej piany,to nic nie daje,zwykła strata czasu,tym bardziej że zawsze znajdzie się przykład na wyznawaną tezę.
Przedstawiłem tu swoje zdanie na temat takich znalezisk.
Trzy razy.
Myślę że to ilość aż nadto wystarczająca.
Pozdrawiam
Napisano
holender nam tu wiesz kolo czego lata skad ty tego nika wyciagneles:-D
twoja matka mogla byc sluzaca u romanowow czy holendrow
nam to lata jak juz wspomnialem,(bez obrazy oczywiscie)

temat jest o najlepszych fantach zeszlego roku,akurat dwa fanty moje sa na forum VW,i jakos niemam problemu z tym:)

pozatym wspomniales ze specialne sluzby chcialy adresy dwoch osob z tego forum,wiec ci cos powiem,

jednym z tych adresow bylo moje stare konto na tym forum,i co?
i jajco-jak na chacie nic nie masz to moga sobie szukac grzebac itd, a ja sie tylko pytalem czy chca kawke czy herbatke,zreszta byli bardzo mili zawsze:-)

wystarczy miec leb na karku, a nie za glupie niezbite spolonki bekac zawiasy jak te dzieci z forum,ktorym trzeba pomoc i stworzyc wreszcie temat jak sie bronic przed debilnym prawem w tym kraju,ale nieraz to probowalem zrobic i co?
kasacja tematu:(
tak to ja sprzedalem na allegro ta zlota zapinke znaleziona w bieszczadach i dalej bede sprzedawal handlowal i z tego zyl:-D

zeby nie bylo offtopa to jak dlamnie nr.jeden to ta enigma,z ciezkim sercem to przyznaje bo fant faszystowski,szabelka fajna ale czesto sie takie wyciaga w porownaniu do enigmy,ale malo sie o tym mowi i pisze,taka szabelka to skarb i kazdy sie przy takim znalezisku modli,a ten co znalazl i poczyta co znalazl,to dopiero zaczyna sie modlic;)

pozdro. jesli kogos urazilem to przepraszam:-D
Napisano
To może i ja się włączę
Ponieważ hulski zaraz sie pewnie sklonujesz to ci powiem że zamiast wykrywacza powinieneś latać jedynie z kijem do pasania świń.I jakie NAM ?????????????? Mów za siebie a to co tu przedstawiasz to żenuła jakich mało
takie małolaty nie powinne mieć tu prawa pisania postów,bez obrazy oczywiście
Napisano

Jako,że oddałem swój głos na szablę kol.Stock84,to automat na cukierki wyciągnięty ze złomu przez kol.knufiego zarzucam jako propozycję.Uważam,że jak najbardziej pasuje do tytułu tego wątku.

link: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=656861#902762

Pozdro:)

Napisano
Dziękuje Panowie:)Proponował bym jednak podział na jakieś podstawowe kategorie, bo ciężko szable do numizmatów porównywać...

Mój faworyt: Krzyż Legionu Condor.

Jak już kolega dzieci3 zaznaczył: jakby można było wszystko pokazać to by była frajda.Pozdrawiam
Napisano
Tak się zastanawiam co robią PIękni i wspaniali" moderatorzy. MR. Van W. jeżdzi po wielu osobach na forum, wali off topy jak cholera i nic ... A dlaczeguj? pewnie kolesiostwo. hihi Ot taki mały offtop dający do myślenia modom co to szastają karteczkami z byle powodów a kiedy naprawdę mają zadziałać, głowa w piasek. Oj nie dobrze, nei dobrze.
Prosze wyczyścić ten fajny wątek z wycieczek osobistych. Mojego posta tez proszę wyrzucić po posprzataniu.
pozdro
Heruss
Napisano
bjar_1 nagrodą będą dołki do zakopania w swojej okolicy :), a jak napisał stock84 można byłoby podzielić na dwie kategorie identyfikacja ( bez numizmatów), i druga monety medale guziki itp. jak na forum
Napisano
Heruss - Twój post pozostawiam bez komentarza oprócz tego, że nadaje się na zupełnie inne forum:(
A wracając do wątku to w sumie i Enigma i automat na cukierki też absolutnie wymiata, także decyzja o fancie roku 2009 będzie trudna, oj trudna:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Gdybym dorzucił moją pierwszowojenną łuske 8mm Mannlicher z 1908 roku! To dopiero decyzja o fancie roku byłaby trudna. No, ale zostawmy ją na lepsze lata...

Pozdrawiam ;)
Napisano
Moja nominacja - Enigma.

ps. Heruss. Zanim coś napiszesz proponuję jedno piwko mniej.
Paluszki mniej błądzą po klawiaturze bez spożycia i literki nie uciekają.
Napisano
Stangret powinieneś za taki tekst dostać kartkę. Ja za takie właśnie teksty a'propos pewnej osoby dostałem 2 kartki. Jak jesteś jednym z wyznawców" Wordena to sobie poprostu odpuść. A Ty V.W. bardzo dobrze, wróciłeś do tematu wątku zamiast wymądrzać się jak to masz w zwyczaju. ;]
Ponawiam prośbę do modów. Trzymajcie rękę na pulsie.
Pozdro
Heruss
Napisano
Wracamy do tematu , moja propozycja , znalezisko niezidentyfikowane , ale bardzo ciekawe :
http://odkrywca.pl/trzygodzinne-wykopki-09-12-2009-,663354.html#663354
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum24/pc251555_copy.jpg
być może czarny koń całej rywalizacji .
pozdro.
Napisano
Mysle, ze Panowie wyjasnili sobie wszystkie watpliowsci?
Od tej chwili nie ma tolerancji dla oftopow w tym watku.
Proponuje czat odkrywcy, telefon, e-mail.
Napisano
z przyczyn oczywistych brak supertrafien w kategori praktycznie nieobecnej na forum od kilku lat - ktos nieobeznany w temacie zastanawia sie zapewne skad wziely sie te niezliczone tysiace poleglych skoro dzialania wojenne toczyly sie na naszych ziemiach przy pomocy...klamer,guzikow,niesmiertelnikow - smutne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie