dago2 Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Mamy chore prawo i nie ma powodów do zadowolenia. Pozdrawiam.
latający holender Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 O rany...ten ostatni link...Nie krzyczcie tu zaraz na mnie,ale miejscami z takimi znaleziskami powinni się jednak zająć archeolodzy a nie my.Być może te znaleziska są już w muzeum a na miejscu są archeolodzy-mam nadzieję na obywatelską postawę poszukiwaczy którzy mają świadomość wartości dla kultury i historii naszego kraju takich znalezisk.Ci krzykacze z WKZ-tów czy archeologicznych portali powinni wiedzieć że zbieramy różne rzeczy ale gdy trafia się poważna sprawa to zostaną powiadomieni.Inną smutną niestety sprawa jest że znalazca takich rzeczy prędzej będzie mógł się spodziewać kipiszu w domu niż z wielką łaską papierkowego dyplomu od ministra...że o jakieś gratyfikacji finansowej nie wspomnę.
Cowboys From Hell Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/Skarb_ze_StaffordshireMój faworyt z tego roku:)Było już o tym na odkrywcy.
Cowboys From Hell Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Znaczy się nie z tego roku tylko z 2009...
lv426 Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Mógł wystawić na aukcję i powiedzieć, że odziedziczył po dziadku.
mihua Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Nie rozumiem?Napisałeś Bjar,że super trafień nie ma? A ta szabla Stocka? To lipa?Tak twoim zdaniem,krótko.pzdr.
dzieci3 Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Szabelka super.Ale gdyby było można..............................................wszystko w tym kraju pokazać to ...................byłaby dopiero frajda.Pzdr.
explosivelabs Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Właśnie gdyby w tym kraju można było wszystko pokazać... Skończyły by się wreszcie na id. blaszki i inne pierdułki do niczego nie podobne. Jestem za stock84 szabelka polska. Wszystkiego dobrego w nowym roku.
detekta8 Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 nie ma to jak fant wyrwany prosto z ziemi i fotka zrobiona w terenie. A ta szabelka naprawde prezentuje sie wysmienicie i widac zadowolenie wlasciciela wiec ja rozwniec jestem za stock84 i jego szabelka, a poza tym za kolekcje fantow i rozwniez swietne fotki w terenie u mnie na pierwszym miejscu GREKU, jego fanty wymiataja !
EAGLE11 Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Moim zdaniem enigma ze złomu to super trafienie ;)Czy mógłbym prosić o link do tematu w którym stock84 przedstawiał swoją szable? Szukałem, ale okrutna wyszukiwarka nie chce wypluć nic ciekawego.Z góry dziękuje i pozdrawiam.
herman1984 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 EAGLE11 http://odkrywca.pl/wrzesniowe-znaleziska-cz-3-,659787.html#659787I od razu oddaję swój głos na szabelkę:)
henyy Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Hmm do mnie przemawia enigma z zlomu ale i szabla tez jest super..
tomakzr Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 jak dobrze pamietam enigma jest ze strychu nie zlomu.pozdro
henyy Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Ten kto zalozyl ten post twierdzi ze jest z zlomu wiec taka moja sugeracja pozdro
tomakzr Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 wiekszosc fantow na odkrywcy bylo wystawionych ieswiadomie"(poza szabelka i kilkoma innymi) pozostale to z zagranicznych forach.i niestety przy tym prawie prawdziwe trafienia nie ujrza swiatla dziennego...ogolnie watek mi sie bardzo podoba,mysle ze sie rozwinie;)
lina_90 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/p1010026.jpg bez komentarza, przyjrzyjcie się dobrze...i całość wątku:http://www.odkrywca.pl/fotki-z-lasow,659910.html#659910
VanWorden Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 huk100 - co Ty za bzdury opowiadasz? Jaka prokuratura? Znaleziska nadsyłane anonimowo na konkurs forum Thesaurus mają pełną gwarancję anonimowości i nie ma najmniejszej opcji żebyśmy komukolwiek udostępniali czyjeś dane, więc nie wprowadzaj paniki. Nasz anonimowy adres identyfikacyjny poszukiwania@gmx.com działa już bezproblemowo ponad półtora roku. Wszystkie maile przechodzą przez zagraniczny serwer i są automatycznie kasowane po odczytaniu. Chciałbym też zaznaczyć, że w dobie nagonki na poszukiwaczy, nie każdy może się czuć komfortowo pokazując swoje znaleziska ale to nie znaczy, że rozkopuje stanowiska i jest złodziejem. Trochę szacunku dla kolegów poszukiwaczy poproszę. PozdrawiamVW
Sailer Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Od razu widać, że to wystaję kawałek grabi :)))
Hebda Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 ppsz,vis mnie wyprzedził:)położenie magazynkiem do góry,lufą w prawo:0
latający holender Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 kolego VanWordenżyczę Ci( i autorom zdjęć-szczególnie brązowych)aby w razie niezbyt miłej wizyty czy niezbyt miłych wezwań do stawienia się,prawdą okazało się Twoje twierdzenie że nie da się trafić do nadawcy.Jakoś mało przekonywujące jest toautomatyczne kasowanie",ale obyś miał rację.Co do drugiej części wypowiedzi-ktoś kto występuje anonimowo...raczej nie zgłosił znalezisk:)A swoje zdanie w tej sprawie przedstawiłem tu wyżej,nie ma co powtarzać.
VanWorden Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 latający holender - już wiele lat prowadzę forum poszukiwawcze i muszę Ci powiedzieć, że owe iezbyt miłe wizyty" czy zaproszenia do stawienia się" są najczęściej tak mityczne jak statek do którego nawiązuje Twój nick;-) Jeśli ktoś nie trąbi na Allegro, że sprzedaje wykopek ze stanowiska", to raczej nic mu nie grozi. W każdym razie na naszym forum nie mieliśmy żadnych problemów z anonimową identyfikacją. Mylisz się również pisząc, że skoro ktoś korzysta z anonimowości to automatycznie oznacza, że nie zgłasza swojego znaleziska archeologom bądź konserwatorom. Powody nie podawania swoich danych są różne, ale bardzo często jest tak, że osoba chce uniknąć niepotrzebnego rozgłosu i ofert od pokątnych handlarzy, którzy czują okazję zarobienia łatwej kasy. Jeśli ktoś coś znalazł i chiałby to legalnie przekazać to zawsze można znaleźć sposób i rozsądnie myślących archeologów, którzy chętnie pomogą. Takich przypadków znam dziesiątki, jeśli nie setki. Dlatego powtarzanie plotek i wzajemne straszenie się prokuraturą uważam za całkowicie niepotrzebne. W Polsce nie jest łatwo, ale jak ktoś chce i używa głowy to nie ma ani problemu z identyfikacją znalezisk ani z ich zgłaszaniem, jeśli taka jest wola znalazcy.PozdrawiamVW
kindzal Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Ja stawiam na Stocka i jego szabelke: https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum24/2222_copy.jpg
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.