bassista Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 Czy możliwe jest dojście po numerze broni kto był jej właścicielem, jakie były jej losy.
mac Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Jest możliwe, ale to robota wariata i to mocno stukniętego. Musiałbyś szukać albo w książeczkach wojskowych, lub legitymacjach po domach, albo w kartach broni z magazynów które diabli wiedzą gdzie są i czy są.
steell Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 zacznijmy od pytania z jakiego okresu to broń
mihura Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Musiałbyś odnaleźć: Wpisy,księgi,jakiś ślad - Szefa kompanii.pzdr.ps.Powodzenia
esterendensen Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 To zależy o jaką broń Ci chodzi.Jeżeli masz na myśli wojsko,to z praktyki wiem,że temat nie do przerobienia.Inna giwera na szkółce,inna na unitarce,jeszcze inna w macierzystym batalionie.Co zmiana,to inna broń,nawet jakbyś zmieniał tylko piętra.Za dużo zamieszania.Przez pół roku miałem z kumplem wpisanego tego samego beryla na stan.Nie zgłaszaliśmy problemu,bo po co?Nosiliśmy i czyściliśmy go na zmianę.Nawet celnie strzelał...No a jeśli chodzi o broń cywilną,to oczywiście,że nie ma problemu jej prześledzić.Każdy posiadacz jest zarejestrowany,może sprzedać broń tylko mającemu pozwolenie,albo zezłomować.Broń jak wiadomo jest numerowana i w policyjnych aktach wszystko jest wyszczególnione-kto,jaką i o jakich numerach ma giwerę.Pozdro
samgnus Napisano 23 Grudzień 2009 Napisano 23 Grudzień 2009 Trzeba najpierw odpowiedzieć na pytanie zadane przez Steell,a...
cairo1 Napisano 23 Grudzień 2009 Napisano 23 Grudzień 2009 Kledzy juz opisali problem, nie wiemy tylko czy chodzi o wlasciciela prywatnego czy zolnierza.
bassista Napisano 27 Grudzień 2009 Autor Napisano 27 Grudzień 2009 Przepraszam że dopiero teraz odpisuje ale na święta nie miałem dostępu do neta. Chodzi mi generalnie o mosina wz 38 (a raczej fragment komory, reszta jest urwana ale widoczny jest prawie cały numer) Zotała wykopana w rejonie Wału Pomorskiego a więc jest to okres IIww.
faust8 Napisano 14 Luty 2010 Napisano 14 Luty 2010 czy ktoś posiada info na temat powojennych kodów polskich fabryk broni strzeleckiej?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.