Skocz do zawartości

Zginął żołnierz w Afganistanie

mjut

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Wsparcie mieliśmy na początku. Dostaliśmy High Mobility Multi-Purpose Wheeled Vehicle" :P - nieopancerzone, którymi żołnierze nie chcieli wyjeżdżać na patrole. Potem zaczęły się kombinacje z dospawaniami blach od spodu, żeby miało to jakieś właściwości ochronne. Więc nie mówcie, że nic nie dostaliśmy...

tiaa oraz 40 letnie Herculesy(jak się nie mylę)i teraz padajmy do stóp sojusznikowi" i zapomnijmy o nie zniesionych wizach, o tarczy, pamiętajmy, że jesteśmy najbliższym sojusznikiem(czyt. mięsem armatnim) USA! Niestety to naga prawda..:/

PZDR

Panowie, Wasze wypowiedzi zdumiewają mnie swą infantylną naiwnością. O co macie pretensje do Amerykanów?
Tyle nam dają ile nasz żałosny ząd" wynegocjuje. Problem w tym, że obecny ząd" chodzi na pasku sowieckiej razwiedki i nie jest zainteresowany tym, by polska armia była silna. Dlatego zresztą tę armię zlikwidował i ograniczył do szczątkowego korpusu ekspedycyjnego, wykorzystywanego na tzw. misjach". A Polsce jest potrzebne silne, dwumilionowe pospolite ruszenie- na wypadek wojny. Gdy zostaniemy zaatakowani przez naszych odwiecznych wrogów Niemców i Rosjan, z dwóch stron jak zawsze, konieczna będzie powszechna mobilizacja. Co najmniej milion dobrze wyszkolonych rezerwistów, a najlepiej dwa miliony.

Kolego Mruk. Ciężko mi polemizować z kimś takim jak Ty, szczególnie czytając ten fragment twojej wypowiedzi (,,......i sprzęcie który dostajemy np F16) i widzisz kolego, może na mrozie miałeś czapkę posługując się przykładem samolotu F16, ale to nie pomogło. Tak wiem, że to złom bo się psuje. A ja Tobie proponuje podjedź do Łasku, albo Poznania co jakiś czas są dni otwarte w tych bazach. I może będziesz miał okazję porozmawiać z tymi co latają na tych F16. Ale jak wolisz czytać o F16 na WP czy Onet to spoko...:)Jednak myślę, że nie podjedziesz i nawet, nie zainteresowałeś się, nigdy tematem, a mimo wszystko powtarzasz po innych, nie zainteresowanych.

1. Bandolero napisał: >Problem w tym, że obecny ząd" chodzi na pasku sowieckiej razwiedki i nie jest zainteresowany tym, by polska armia była silna. Dlatego zresztą tę armię zlikwidował i ograniczył do szczątkowego korpusu ekspedycyjnego, wykorzystywanego na tzw. misjach".<

Mamy Święta, więc daruję sobie komentarz, no może z jedną uwagą: NIEZŁY ODLOT!

2. A co do wątku pobocznego, bo tylko pośrednio związanego z tematem to moje zdanie jest takie:

a. F-16 to nowoczesny samolot uderzeniowy, acz w naszej wersji być może trochę niedopracowany, a do tego piękny jest [wiem, że to rzecz gustu].
b. Ale ma też minusy - jest jak na nasze warunki zbyt skomplikowany i wrażliwy - wystarczy na pasie startowym rozsypać parę łopat żwiru aby je uziemić, o możliwościach ich ewentualnej dyslokacji w razie zagrożenia W" na DOL-e nie wspominając [jeżeli jeszcze DOL-e istnieją, w co wątpię].
c. Ponieważ Amerykanie nie wywiązali się z opracowania systemu WRE dla nich, to obecnie są tyle warte co kolorowe jarmarki", aloniki na druciku", czy też inne karuzele".
d. Jest jeszcze sprawa kodów dostępu do szyny danych. Bez tych kodów to praktycznie nie będziemy ich mogli użyć bez każdorazowej zgody USA. Ale tu niech wypowiedzą się specjaliści.

cdn
balans

cd.
Zapomniałem dodać, że jest jeszcze nierozwiązana kwestia offsetu za te F-16, a w tym temacie jest praktycznie cisza!
Tu wypada zauważyć, że jak Finowie kupowali u Amerykańców F-18 Hornet to zarobili w ramach offsetu taki zastrzyk nowoczesnych technologi, że stali się potentatem w telefonii komórkowej, a ich gospodarka poszybowała ostro w górę.
A nam proponowano na początku...tuczarnie trzody chlewnej, a obecnie to chyba nam proponują abyśmy się udali na drzewko...

cd2.
Wysyłamy na te amerykańskie wojenki naszych żołnierzy aby udowodnić, że jesteśmy wiarygodnym sojusznikiem. Licząc na to, że nasz nowy Wielki Brat będzie nas za takiego uważał i w razie potrzeby nas wspomoże. Ale zapominamy przy tym, że NATO NIE MA ŻADNEGO PLANU OBRONY SWOICH NOWYCH CZŁONKÓW! Można więc domniemywać, że w razie W" ograniczy się jedynie do złożenia ostrego protestu... Osobiście uważam, że nawet Niemcy w takiej sytuacji nie zechcą umierać za Gdańsk...
Tym bardziej, że pewnie szybko by się dogadali z Rosją i USA [w tym miejscu kłania się genialna sztuka teatralna 19 Południk", niestety obecnie z powodu cenzury rodem z czasów komuny - typowy pułkownik"].

Pozostaje jeszcze kilka kwestii politycznych", tak dla przykładu:

1. Sprawa wiz - obecnie Amerykanie zdecydowanie bardziej wolą wpuszczać na teren swojego kraju bez nich tak dla przykładu Abdulów z Holandii z bombami w bagażu, czy też chorych na AIDS, niż obywateli podobno sojuszniczej Polski...
2. Tak się jakoś dziwnie składa, że najwyżsi rangą przedstawiciele amerykańskiej administracji co rusz głośno się domagają od nas, abyśmy Ich Żydom wypłacili 65 mld $ odszkodowania za tzw. mienie opuszczone, zapominając przy tym, że zdecydowana większość Ich Żydów nie miała polskich korzeni i nic tu nie pozostawiła...

To tak pokrótce, bo można by jeszcze więcej przykładów przytoczyć na ten nasz sojusz".

Były sympatyk USA
balans

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie