Skocz do zawartości

13 grudnia 1981r.stan wojenny.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
uważam że to zamach na kraj,związek (gang)zbrojny, przestępczy gen.w.jaruzelskiego wprowadził wojnę na terenie naszego kraju,proszę o opinie?straciliśmy szansę na demokrację,a teraz uczymy się tego od nowa.w.jaruzelski podobnie jak a.pinochet,albo franko,jetem szczęśliwy że ci przestępcy odchodzą.gen.jaruzelski z radą państwa to pospolici przestępcy powinni zająć miejsca w sądzie na ławie oskarżonych.a tu w cisza.cieszy mnie ust,sejmu o obniżeniu rent tych bandytów z sb. i mend społecznych,ciągle brak potępienia tych bandyckich czynów.
  • Odpowiedzi 307
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kol Stg...w 81' rozklejałem ulotki i roznosiłem gazetki - gdybym był głupi i dał się złapać - miałbym zapewne szanse na oratorskie popisy z jakiejś tam mównicy...
Pomijając fakt że na takim miejscu czułbym się jak przysłowiowa świnia z siodłem , to cała sprawa jest bardziej skomplikowana...
Pozdrawiam
Napisano
39 lat ,w 1982-1985 rozklejałem ulotki, w latach 1985-1989 rzucałem kamieniami w tarcze zomowskie.3 rozbiłem.moi starsi koledzy walczyli na ulicach mojego miasta co miesiąc każdego 13 coś się działo,katedra,przejście świdnickie,pamiętam powstanie pomarańczowej altelnatywy frydrycha i komitetu rewolucji anty komunistycznej.nadal uważam że to lata stracone jak wyrok na kraj.przykro tak pisać ale tak jest wojna w kraju,wojna domowa.dokładne pamiętam wjazdy pojazdów wojskowych na zakłady pracy pafawag,dolmel,archimedes,żyję w wolnym kraju i po tylu latach jeszcze nikt nie uznał pzpr,sb,ustrój komunistyczny jako organizacje przestępcze.
Napisano
Stg, 20 grudnia 1981 mialem osiemnastke, z nicku wynika(jak dobrze kombinuje) ze ty lat cztery wiec nie rob jaj, i wstydu oszczedz tymi wspomnieniami".
Pozdrawiam, zdrowia zycze
Napisano
oglądam telewizję i czytam gazety,smuci mnie fakt że zamachowcy stanu będą uznani za bohaterów jak faszysta pł.sztunfenberg.nie doszły zabójca firuera ,jedni i drudzy ratowali to co było do uratowania.ci pierwsi ratowali hitlerowskie niemcy to co było do uratowania jeszcze w 1944 r a ci drudzy systemu jaki panował nad wisłą do 1989r,4 czerwca wszystko pękło.koniec.
Napisano
Wsystkiego dobrego kol. Hebda !
Kol. Stg - podziwiam kolegi jednoznaczne podejście do problemu...najwybitniejsi historycy drapią się do dziś po łbach by to rozgryźć - a kolega wie...zazdroszcze...
Napisano
atowali hitlerowskie niemcy" chcąc zabić hitlera...
wieszanie psów nad gen.Jaruzelskim robi się już nudne,co rok to samo,jak kevin w polsacie
człowiek ten przeszedł tyle że na niejeden film by starczyło.
Uważam że groźba wejścia sowietów do Polski była realna,wysyp strajków w całym państwie w tamtym okresie rujnował i tak padniętą gospodarkę..było źle,mogło być gorzej,ale nie mi to oceniać,ostatnio był wywiad z Wałęsą..z mądrzejszych rzeczy które powiedział: ie mnie to oceniać"
ofiary były,przykre i prawdziwe,ale nie istnieje dokument o ile wiem że Generał kazał strzelać a wini się jego..
Jak Piłsudski robił zamach było więcej ofiar,jakoś nie słychać o tym zbyt często,w szkole nadal panuję model bohatera,a że rabował konwoje i pociągi za młodu tego nie uczą..
Napisano
A mnie martwi fakt, że mamy już niedzielę i to 13 grudnia. Rano wstanę, włącze TV, i jak 28 lat temu, znowu nie będzie Teleranka!!! Ale siostra dostała wtedy w ciry, za kaszę" na kineskopie.
Napisano
nie zupełnie,temat szeroki wiesz że kocham piękne polskie kobiety w kanadzie jest ciężko coś fajnego poderwać.,generalnie nie żałuje,doskonale wiesz jak jest.i nawet nie marzę aby wyjechać,no chyba do czech bo tam są lepsze przepisy dot.kolekcjonowania i zbierania militarki,ale mam czasz,ceny domków i ziemi podobne jak w polsce więc jaki problem?
Napisano
13 grudzień to już historia,świetnie że można o tym sobie spokojnie podyskutować,że to było i nigdy się nie powtórzy.sprawcy już powoli odchodzą,historia ich oceni.ale na pewno żaden z nich nie będzie bohaterem ani wzorem do naśladowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie