faraon1 Napisano 4 Grudzień 2009 Autor Napisano 4 Grudzień 2009 witam łuska miedziana śrd.24mm wysokość 18mm śrd.otworu spłonki 5mm brak jakichkolwiek oznaczeń wewnątrz łuski pozostałości jakiegoś materiału kryza prawie niewidoczna znaleziona w szczerym polu proszę o idt.
Skok Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 Myślę, że kolega Pawel.koy jest najbliżej prawdy.
vis1939 Napisano 15 Lipiec 2011 Napisano 15 Lipiec 2011 http://www.odkrywca.pl/dzwina-splonka-rakietnica-,690892.html#690892
Skok Napisano 4 Grudzień 2009 Napisano 4 Grudzień 2009 Mogą mi koledzy pokazać link lub foto takiej łuski w całości? Oraz wytłumaczyć mi w jaki sposób była usuwana z komory nabojowej oraz jakim cudem nie przesuwała się w komorze nabojowej pod wpływem uderzenia w spłonkę (której to spłonki nie wiedzę). Jeśli już to może to być ewentualnie element racy (czyli tego co spadało i oświetlało po wystrzeleniu z rakietnicy)Pozdr
Hebda Napisano 4 Grudzień 2009 Napisano 4 Grudzień 2009 kryza jest prawie niewidoczna,zapewne uszkodzona czy coś ale należy domniemywać że była i była usuwana z komory nabojowej" z RAKIETNICY na tej samej zasadzie co np gilzy z dubeltówki ..nie wiem gdzie tu problem..zwykła resztka łuski po rakietnicy jak słusznie koledzy wyżej napisali,a że kryzy nie widać to nie problem,,kopię się bardziej cudaczne łuski,fantazyjnie rozerwane itp itd..
Skok Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 Proszę o link lub zdjęcie całej łuski z owym elementem. Pozdr
tyfus Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 zgadzam się ze Skok-iem. Moim zdaniem to nie jest od rakietnicy.cyt. : kryza jest prawie niewidoczna,zapewne uszkodzona"na zdjęciach nie widać uszkodzeńcyt. : ależy domniemywać że była i była usuwana z "komory nabojowej z RAKIETNICY na tej samej zasadzie co np gilzy z dubeltówki" - niestety, ale ammo do dubeltówki ma wyraźną kryzęhttp://www.municion.org/semi/semi.htmłuski od rakietnicy również mają wyraźną kryzęhttp://www.pionier39.pl/pioniere_lp28.htmlzarówno jedno jak i drugie ammo było wyciągane paluchami - jeżeli to jest od rakietnicy, to jak to wyciągano ? wypychano z drugiej strony lufy kijaszkiem ?na focie faraona jest cyt. : łuska miedziana śrd.24mm" - ciekawe, że kryzę amba wcięła, a reszty nie. nawet tektura w środku ocalała.
Skok Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 Kolega Tyfus wszystko za mnie wyjaśnił. Dodam od siebie że kaliber radzieckiej rakietnicy to 26 mm. Z dubeltówek różnych kalibrów dane mi było korzystać. Z niektórych łuski były wysuwane i trzeba było usuwane ręcznie (paluchami) z innej były wyrzucane automatycznie. Kryza w jednymi i drugim wypadku była niezbędna, a na załączonych zdjęciach nie widać nawet jej szczątków. Dalej uważam, że jest to element detonatora. Jeśli się mylę to proszę o zdjęcia lub link ze zdjęciem takiej łuski w całości.Pozdr
Graudenz 18 Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 temat ciekawy :) bo w moich okolicach tego mnogo :)Dodam że wychodzą z łuskami od TT :)
Skok Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 Graudenz Twoje okolice to i moje okolice :-)Pozdr
mietek Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 1 i 2 fotka od gory: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=82776#82812 tyle iz bez bic.Od grantu mozdzierzowego.
Skok Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 Też o tym wczoraj myślałem przeglądając to:http://www.municion.org/morters/morters.htmTutaj jednak też wszystko ma kryzę i oznaczenia, pomimo tego mietek może mieć rację. Tak czy inaczej łuska od rakietnicy ani jej element to nie jest.Pozdr
mietek Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 Z kryza byly, bowiem na poczatku uzywano w granatach mozdzierzowych wlasnie lusek mysliwskich. Omawiany wyglada mi na ZSRR, pewno 82mm
Skok Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 Może masz rację z tymi łuskami myśliwskimi. Kiedyś na lotce od granatu moździerzowego widziałem coś na kształt denka myśliwskiej łuski sygnowane 12 RWS 12 i końcówka daty. Tu pojawia się kolejny problem. Kaliber 12 to największy z kalibrów i odpowiada on około 18,5 mm średnicy. Identyfikowany przedmiot ma 24 mm. Na 120 mm to jest z kolei za małe...Pozdr
Ostoja Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 A oto moja łuska bez kryzy. Długosc ok. 33 mm, srednica ok. 11,7 mm.
Ostoja Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 Brak bić lub sie wytarły...Dno jest podobne do 11,2x41R Werndl ale to napewno nie to.Ktos z Was kojarzy do czego to jest?
Ostoja Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 ...moze to do jakiejs samoróbki mysliwskiej (ucieta?)...
faraon1 Napisano 4 Grudzień 2009 Autor Napisano 4 Grudzień 2009 witam łuska miedziana śrd.24mm wysokość 18mm śrd.otworu spłonki 5mm brak jakichkolwiek oznaczeń wewnątrz łuski pozostałości jakiegoś materiału kryza prawie niewidoczna znaleziona w szczerym polu proszę o idt.
Skok Napisano 4 Grudzień 2009 Napisano 4 Grudzień 2009 Moim zdaniem jest to detonator. Na pewno nie jest to łuska ani żaden jej element
Pytanie
faraon1
witam łuska miedziana śrd.24mm wysokość 18mm śrd.otworu spłonki 5mm brak jakichkolwiek oznaczeń wewnątrz łuski pozostałości jakiegoś materiału kryza prawie niewidoczna znaleziona w szczerym polu proszę o idt.
30 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.