Skocz do zawartości
  • 0

łuska bez kryzy

faraon1

Pytanie

Napisano

witam łuska miedziana śrd.24mm wysokość 18mm śrd.otworu spłonki 5mm brak jakichkolwiek oznaczeń wewnątrz łuski pozostałości jakiegoś materiału kryza prawie niewidoczna znaleziona w szczerym polu proszę o idt.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mogą mi koledzy pokazać link lub foto takiej łuski w całości? Oraz wytłumaczyć mi w jaki sposób była usuwana z komory nabojowej oraz jakim cudem nie przesuwała się w komorze nabojowej pod wpływem uderzenia w spłonkę (której to spłonki nie wiedzę). Jeśli już to może to być ewentualnie element racy (czyli tego co spadało i oświetlało po wystrzeleniu z rakietnicy)

Pozdr
Napisano
kryza jest prawie niewidoczna,zapewne uszkodzona czy coś ale należy domniemywać że była i była usuwana z komory nabojowej" z RAKIETNICY na tej samej zasadzie co np gilzy z dubeltówki ..
nie wiem gdzie tu problem..zwykła resztka łuski po rakietnicy jak słusznie koledzy wyżej napisali,a że kryzy nie widać to nie problem,,kopię się bardziej cudaczne łuski,fantazyjnie rozerwane itp itd..
Napisano
zgadzam się ze Skok-iem. Moim zdaniem to nie jest od rakietnicy.

cyt. : kryza jest prawie niewidoczna,zapewne uszkodzona"
na zdjęciach nie widać uszkodzeń

cyt. : ależy domniemywać że była i była usuwana z "komory nabojowej z RAKIETNICY na tej samej zasadzie co np gilzy z dubeltówki" - niestety, ale ammo do dubeltówki ma wyraźną kryzę
http://www.municion.org/semi/semi.htm

łuski od rakietnicy również mają wyraźną kryzę
http://www.pionier39.pl/pioniere_lp28.html

zarówno jedno jak i drugie ammo było wyciągane paluchami - jeżeli to jest od rakietnicy, to jak to wyciągano ? wypychano z drugiej strony lufy kijaszkiem ?

na focie faraona jest

cyt. : łuska miedziana śrd.24mm" - ciekawe, że kryzę amba wcięła, a reszty nie. nawet tektura w środku ocalała.
Napisano
Kolega Tyfus wszystko za mnie wyjaśnił. Dodam od siebie że kaliber radzieckiej rakietnicy to 26 mm. Z dubeltówek różnych kalibrów dane mi było korzystać. Z niektórych łuski były wysuwane i trzeba było usuwane ręcznie (paluchami) z innej były wyrzucane automatycznie. Kryza w jednymi i drugim wypadku była niezbędna, a na załączonych zdjęciach nie widać nawet jej szczątków.

Dalej uważam, że jest to element detonatora. Jeśli się mylę to proszę o zdjęcia lub link ze zdjęciem takiej łuski w całości.

Pozdr
Napisano
Też o tym wczoraj myślałem przeglądając to:
http://www.municion.org/morters/morters.htm
Tutaj jednak też wszystko ma kryzę i oznaczenia, pomimo tego mietek może mieć rację.

Tak czy inaczej łuska od rakietnicy ani jej element to nie jest.

Pozdr
Napisano
Z kryza byly, bowiem na poczatku uzywano w granatach mozdzierzowych wlasnie lusek mysliwskich.

Omawiany wyglada mi na ZSRR, pewno 82mm
Napisano
Może masz rację z tymi łuskami myśliwskimi. Kiedyś na lotce od granatu moździerzowego widziałem coś na kształt denka myśliwskiej łuski sygnowane 12 RWS 12 i końcówka daty. Tu pojawia się kolejny problem. Kaliber 12 to największy z kalibrów i odpowiada on około 18,5 mm średnicy. Identyfikowany przedmiot ma 24 mm. Na 120 mm to jest z kolei za małe...

Pozdr
Napisano

witam łuska miedziana śrd.24mm wysokość 18mm śrd.otworu spłonki 5mm brak jakichkolwiek oznaczeń wewnątrz łuski pozostałości jakiegoś materiału kryza prawie niewidoczna znaleziona w szczerym polu proszę o idt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie