Seba73 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Witam :)Jestem nowy na forum , ale przy broni pracuję od prawie 20 lat. Argonauta wątpię, żeby do uzbrojenia wrócił tantal. Z tego co wiem wycofano go przede wszystkim ze względu na kaliber 5,45 mm traktowany przez konwencję genewską jako pocisk igiełkowy trudno wykrywalny promieniami rentgena. Po za tym przy strzelaniu pociski robiły spory ,,świst co szkodziło strzelcowi na słuch. Jeśli chodzi o wybór broni dla KRWP,to moim zdaniem ani SVT-38 ani SVT-40 ,dziś używamy w WP SWD i nie wyobrażam sobie KRWP z takim gnatem xD. Osobiście uważam, że najbardziej odpowiedni był by kb wz. 29 ponieważ najbardziej kojarzy się z działaniami wojennymi WP. Maroszek to faktycznie egzotyka. Zgadzam się z kolegami piszącymi o stronie finansowej całej operacji ,, wymiany" Ci co służą ,wiedzą o co chodzi. Pozdrawiam wszystkich srdecznie :)
cairo1 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Vis,a Ty z tych obywateli co z fontu odpicowani a z tylu gola d... swieca?, ja Ci jakos miejsca do przebywania nie wskazuje, na oczy mnie niewidziales a probujesz oceniac, chce tylko wykazac bezsens gledzenia, ze trzeba wymienic sks na cokolwiek bo sie co niektorym nie podobaja.Moje myslenie moze wynikac z tego ze od 20 lat mieszkam poza polska i widze teraz jak sie potrafimy roznic w mysleniu,dla mnie wazne jest co takie zmiany dadza i jaki bedzie tego koszt, jesli znajdzie sie sensowne uzasadnienie i jesli przy okazji wznowienia produkcji mozna by produkowac wersje kolekcjonerskie, co za tym idzie bylby zbyt to jestem za, ale w obecnej sytuacji nie ma kasy na takie ekstrawagancje.Chyba ze sfinansujesz z wlasnej kieszeni, to pomnik postawimy.Zreszta, dla Ciebie i Acera najwazniejsze jest wyrzucenie sks, dlaGrubego Rycha wiekszy i ponadczasowy IPN , pogadajcie z tymi na co wydac kase co jej niemaja.Pozdrawiam
vis1939 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 cairo1 żeby zrozumieć idee takiej wymiany trzeba być człowiekiem renesansu jak pułkownik Kwiatkowski i mieć romantyczną duszę:)A nie ile na tym zarobie a ile stracę...
cairo1 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Tak, tylko ze to troche egoistyczne.Pozdrawiam
mikael68 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Ile ludzi tyle opinii, można powiedzieć. Rozumiem, że koledzy upierają się na swoich propozycjach broni dla Kompanii Reprezentacyjnej Wojska Polskiego. Ciekawe jak uzbrojone są Kompanie Reprezentacyjne innych państw, choćby Francji? Dla rozładowania napięcia w dyskusji, proponuję żartem ubrać Kompanię Reprezentacyjnej w chłopskie sukmany rodem z Krakowskiego i dać kosy osadzone na sztorc :))Zaręczam, że każdy zagraniczny polityk witamy przez Kampanię przejdzie dreszcz niepokoju :) Pozdrawiam.
mikael68 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Sorry, proszę Moderatora o poprawienie. Powinno brzmieć:każdemu zagranicznemu politykowi witanemu przez Kampanię przejdzie dreszcz niepokoju..." Dziękuję.
Argonauta Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Seba, wiem ze tantal wycofany, to taki skrot myslowy okreslajacy wszelkie kalaszopodobne karabiny z blachy ... podroczyc sie z innymi dyskutantami mozna, ale prywatnie uwazam bardzo podobnie, nie bedzie zadnej wymiany broni ......... policzcie sobie koszt jednej giwery razy ilosc wojska, ktoremu to bedzie wydane, plus jakas nadwyzka w zapasie, plus serwis ( bo bedzie sie to psuc na potege),chyba ze to bedzie jednorazowka w typie Tantala wlasnie ;-)))))... a jesli to bedzie produkcja krotkoseryjna badz nietypowa, to cena tez bedzie inna ( odppwiednio wyzsza) niz przy produkcji na masowa skale, sprawdzonych i popularniejszych modeli.Mysle ze sprawa jest rozdmuchiwana głownie przez Radom ktory chcialby zarobic kilka zlotych na broni dla kompanii reprezentacyjnej...... a własnie .....Dario Ty masz jakies konszachty z dyrekcja, zapytaj sie ich moze dlaczego nie chca zarobic, a skoro maja takie problemy z produkcja dla wojska, to moze sie przyjżą rynkowi cywilnemu? ..... słuze podpowiedzia:1-wiatrowki ( Chinczycy z tego calkiem dobrze zyja) 2-bron czarnoprochowa -jest bez pozwolen ( wiec zbyt pewny) i mozna wykorzystac powstała nisze na rynku, bo na razie sprzedaja sie głownie uzywki z Reichu3- profesjonalnie wykonane repliki broni dla rekonstruktotow a na koniec prywata czyli ......4- bron mysliwska ..... mialem w lapach radomskiego licencyjnego manlichera z lat 70-tych i byl calkiem niezly.
pawelk Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Czołem poszukiwacze.Próbowałem wcześniej wtrącić dwa groszena ten temat ale dopiero teraz mne dopuścili jako nowego.22 lata mieszkam w USA,posiadam VISa,kb.wz-98a,nową TTtkęz Radomia i trochę się tym interesuję.Jestem za Maroszkiemdla kompanii honorowej i Visem dla oficerów.I Vis iMaroszek to szczyt osiągnięć konstruktorów polskiej broni.To jest wystarczający powód dla mnie.Ani mausery ani żadnaz obecnych konstrukcji nie są polskie ale zapożyczone.Oprócz tego to może być jedyna okazja aby przekonać sięjak dobry Maroszek jest.Na bazie Maroszka można zbudowaćbroń do treningu,sportową i myśliwską,chodzi tylko o to abyzacząć,to jest pewna inwestycja.O ile pamiętam dobrze w lutym 1939 KSUS zamówił także serię Maroszka dla strzelcówwyborowych.Kto wie,jeśli był taki celny może doczekamy sięjakiejś wersji nowoczesnej dla wojska,to lepiej niż płacićkupę forsy firmom zagranicznym.
lew_1988 Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Pawelk Vis dla oficerów? Szczerze to wyrzucenie pieniędzy w błoto, bo ta broń nie spełnia obecnie kryterów dla krótkiej broni wojskowej.
lew_1988 Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Poza tym troche ten wyborowy maroszek trąca science fiction. Co ty opowiadasz?
GeneralRemek Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Lew, a jakie są te wymagania jeżeli można wiedzieć?
Argonauta Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Na przyklad takie ze dzis 8 naboi w magazynku to prehistoria.
pawelk Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 Nie było to zbyt miłe powitanie.Nie uważam się za szpeca aleza dobrze pinformowanego amatora.A oto moje dwa grosze:Vis dla oficerów companii honorowej a nie do powszechnego użytku.A swoją drogą mówiąc o kryteriach broni krótkiejto w Visach spust się nie łamał i wierzę że nawet dzisiajspisałby się dobrze w porównaniu z Wistem,jest bardzocelny i niezawodny,to chyba najważniejsze kryteria.Jeśli chodzi o Maroszka to ani broń wyborowa ani treningowanie wymaga dużej pojemności magazynka i nie musi byćautomatyczna,chodzi tylko o celność.Użycie nowoczesnegokalibru jak np.6.5x47 mm Lapua i lufy o długości 700mm pluswystarczy na celny ogień ponad 1km.Myślę że w takiej konfiguracji nie powinien być gorszy niż SWD Dragunowa.Jeśli chodzi o Ura to ja się nie wypowiadałem,ale skorootwieramy ten temat to powiem tyle:wysoka prędkość pociskuz URa-1250m/s odpowiada dzisiejszym karabinom wyborowymwiekszego kalibru.Jest sporo do poczytania na ten temat winternecie,między innymi raport z zatrzymnia kolumny pojazdów opancerzonych w rejonie Sochaczewa czy wynikiautopsji generała niemieckiego zastrzelonego z URa.Jego ciało było sine i fioletowe z powodu szoku hydrostatycznego,to rezultat wysokiej prędkości pocisku.Wygląd broni też można zmienić czy unowocześnić do obecnych wymogów.
bolas Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 Vis dla kompanii reprezentacyjnej ? Przecież to pomysł nie trzymający się kupy. Nawet przed wojną nie używano go w tej roli. Na okazje uroczyste, defilady i tego typu okazje oficerowie używali malutkie pistolety 7,65 mm, często żartobliwie zwane muchobijkami". Vis zaś był tylko w pole, jako normalny pistolet bojowy. Oficer na defiladzie to przedewszystkim szabla, a pistolet to w jego wypadku tylko praktycznie dekoracja.
acer Napisano 23 Styczeń 2010 Napisano 23 Styczeń 2010 generała niemieckiego zastrzelonego z URa"A można prosić o nazwisko tego Generała zastrzelonego z Ur-a?To nowość dla mnie....
cairo1 Napisano 24 Styczeń 2010 Napisano 24 Styczeń 2010 Slyszalem cos , o tym ale jakos mi z pamieci ulecialo, poczytaj tutaj , moze cie naprowadzi na jakis trop.http://www.ioh.pl/forum/viewtopic.php?p=149626Pozdrawiam
vis1939 Napisano 24 Styczeń 2010 Napisano 24 Styczeń 2010 Był taki epizod,tyle że zastrzelono z UR-a niemieckiego oficera niższego rangą podczas jakieś potyczki z partyzantami.Było o tym ostatnio w telewizorni ale tytułu programu niestety nie pamiętam.Pozdro.
acer Napisano 24 Styczeń 2010 Napisano 24 Styczeń 2010 Tak myślałem - żaden strzelec wyborowy z Ur-em tylko pocisk dobrze wymierzonej seria z ckm trafił owegoż generała pod Warszawą.Dla sprawa broni reprezentacyjnej to czyste kwestie wizerunkowe, czyste koszty reprezentacji i reklamy.Broń Kompanii Reprezentacyjnej WP powinna jak nazwa wskazuje reprezentować produkty polskie , a nie wysłużone rosyjskie.Bez przesady też z tymi kosztami". Nie takie pieniądze wywalaliśmy na różne bzdury i absurdy i zapominaliśmy potem o tym, żeby nie było nas stać na małą symboliczną markę". Że FB w Radomiu chce zarobić to inna sprawa - ale kto nie chce zarobić, i czy to źle, że zarobiłby fabryka w Polsce ??
akcej Napisano 24 Styczeń 2010 Napisano 24 Styczeń 2010 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=352877#352877
lew_1988 Napisano 28 Styczeń 2010 Napisano 28 Styczeń 2010 Widze,ze niektórzy to chyba naprawdę zyją w oderwaniu od rzeczywistości. Pawelk z całym szacunkiem warto gdy podaje się takie owości"(np. zastrzelenie tego generała czy go tam ) podać też jakies źródła bo jak widzisz niektórzy po prostu sie powoli za głowę zaczynają łapać na jaki poziom schodzi to forum.
pawelk Napisano 29 Styczeń 2010 Napisano 29 Styczeń 2010 Wygląda na to że tylko kolega acer załapał.Nie ma znaczeniajaki generał i gdzie,nie pamiętam ale nie tylko ja o tymczytałem.Ważne jest to że zamek URa nadaje się do wspólcze-snych kalibrów jak np.8.6x70 Lapua(.338 Lapua Magnum)któryjest popularny w karabinach wyborowych.Resztę można dorobićdo obecnych standartów.Karabin SAKO TRD-21 na stanie MONma zwykły zamek typu mauser.To w dalszym ciągu lepsze niżpłacenie grubych tysięcy do SAKO.Używanie SWD 20 lat porozsypce komuny czy SKS w kompnii reprezentcyjnej to śmiechuwarte.Zamek z Maroszka na pewno nie jest gorszą konstrukcją.Resztę można dopracować.Niewiele zmieniło się w konstrukcjibroni od wojny,większość zmian nastąpiło w materiałachi szacie graficznej.Wiele krajów NATO używa do dziś MG-42w nowszym wcieleniu np.produkownych przez H&K.Większośćpistoletów dzisiaj używa konstrukcji opartych na BrowningHP na którym Vis też jest oparty oprócz dwurzędowego maga-zynka.Lepsze zabiezpieczenia,inne materiały,wystrój.Co byłonie tak z MAG-95?Za ciężki,lepsza była plastikowa zabawkaWIST która wracała z Iraku pudłami w kawałkach takie mamyobecne kryteria.Jeśli chodzi o muchobijki" to proszę obejrzeć zdjęcie oficera kawalerii reprezentcyjnej w MONspora kabura po prawej stronie,szabla po lewej.Science fiction czyli cudze chwalicie,swego nie znacie.
PATRON Napisano 29 Styczeń 2010 Napisano 29 Styczeń 2010 co to znaczy zamek od URa nadaje się do wspólcze-snych kalibrów jak np.8.6x70 Lapua(.338 Lapua Magnum)"???PATRON
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.