bjar_1 Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Ja ze swej strony żadnych kłód pod nogi nikomu nie rzucam. Jednak mogę i chcę pogdybać na temat ewentualnego produktu wz.29 czy wz.38M, a patrząc na radomską kopię bg wz.29 poważnie obawiał bym się o jakość i funkcjonalność kbsp/kbk dla KRWP (choć wiem, że do efektu finalnego długa droga i możliwe, że nigdy do produkcji nie dojdzie).
boloBres Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Panie Patron co do gumek to jednym one może i pękaja.Ale uważaj bo innym z zazdrości żyłki w tylnej części ciała potrafią też pęknąć...
huk 100 Napisano 19 Grudzień 2009 Autor Napisano 19 Grudzień 2009 a no święta idą ! FB wygrała przetarg na P-99 dla Policji czekają tylko czy drugi oferent nie oprotestuje przetargu , przy okazji chciałem życzyć wszystkim Wesołych Świąt i lepszego przyszłego roku
cairo1 Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 Znaczy tak jak myslalem, kasa wezmie gore nad patriotyzmem, a co niektorzy mowili ze co mnie to obchodzi skoromi to lotto". Pozdrawiam
cairo1 Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 Dario, tak mniemam ze masz cos wspolnego z FB Radom, jesli tam maja maszyny CNC to moge programy na obrabiarki napisac, no problem haidenhain or ISO, oczywiscie jesli bede mial rysunki. Pozdrawiam
Slajmi130 Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 Jasne że mają tam maszyny CNC. Mieli je jak jeszcze w Polsce nie bardzo było wiadomo co to.. Programy piszą technolodzy bo inaczej nie dadzą ci się dotknąć.
dario.czolgiem1 Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 Czołgiem koledzy,dawno mnie nie było na tej stronie,,ale wiem co się dzieje od kolegów,,dlatego i tak rękę trzymam na pulsie,co do zapytania kolegi-cairo1,,to odpowiadam że bardzo mało mam wspólnego z FB-Radom,tyle tylko że znam parę tam pracujących osób,no i oczywiście prezesa,ale nie aż tak by być na ty,a obrabiarki mają jakieś,nie zwracałem uwagi jakie,,choć mogę się zapytać,ponieważ mam być w poniedziałek rano,bo jestem tam zaproszony...Dzięki za dobre chęci,wszystko się liczy,jak coś,to dam ci znać,,albo na GG-11889628-Tak samo Pozdrawiam,no i standardowo-CZOŁGIEM. Kolego Slajmi130,,wiesz coś na ten temat,,jak tak to tak samo odezwij się,,wiesz chyba po co-!
huk 100 Napisano 25 Grudzień 2009 Autor Napisano 25 Grudzień 2009 witam -podbiłem temat - bo coś dziwnego sie dzieje z moimi wątkami dotyczącymi FB wszystkie giną po zejściu na drugą stronę - w tej chwili już nie mam żadnego dotyczącego wznowienia produkcji bagnetu -pozdrawiam
lew_1988 Napisano 25 Grudzień 2009 Napisano 25 Grudzień 2009 Huku prosta sprawa kogos to razi,że komuś innemu się udało i tematy wcięło zwykła polska rzeczywistość...
Argonauta Napisano 25 Grudzień 2009 Napisano 25 Grudzień 2009 cytatMaroszek...Moze jeszcze URa wznowia produkcje. Kto wogole wyjechal z tym Maroszkiem ;)?koniec cytatuProponuje konstrukcje która pogodzi zarowno zwolennikow Maroszka jak i mausera wz 29 ..... KP wz 32 ;-))))
huk 100 Napisano 25 Grudzień 2009 Autor Napisano 25 Grudzień 2009 Argonauta zostawiam to co napisał suspendedanimation bez komentarza :):):)
dario.czolgiem1 Napisano 25 Grudzień 2009 Napisano 25 Grudzień 2009 To co,,mamy nadal chodzić w Samozariadkach-?..Ejj,,ja wiem że Radomski Mauzer nie klekotał,,ale panowie,,na Boga,,to jest poważne forum,,sam byłem świadkiem ostatnio będąc w FB-Radom,,jak panowie z marketingu śmieli się z co nie których postów,,takie jak np,,A może by Ura wznowić,,to nie ta strona koledzy,,to nie ten post,,zawsze można otworzyć sobie nowego,nikt nie ma nic przeciwko temu-Tylko na jaką cholerę-?. Sprawa jest prosta,,albo Maroszek,,choć mało znany,,albo Maus nasz,,wz-29,,ale jak wiem to raczej Maroszek wejdzie do produkcji,,i niech tak zostanie,,to tak samo nasza GIWERA,,i nie jeden nie wie że kopiowana przez wielu-!!,.Pozdrawiam,Dario-Czołgiem.
lew_1988 Napisano 25 Grudzień 2009 Napisano 25 Grudzień 2009 Zero tradycji ta broń ma prawie( Maroszek) i w ogóle jak to ma wpłynąć na swiadomośc rodaków o wrześniu... Maroszek to pomysł poroniony albo coś porządnego i z tradycją albo nic takie wynalazki jak Maroszek to tylko w Gablote do muzeum, bo jaki jest logiczny sens pokazywanie czegoś co było marginalne, wręcz praktycznie nie spotykane w ówczesnej rzeczywistości nonsens wg mnie. Jeśli 70 lat temu zrobienie takiej broni było mozliwe to czemu teraz się obawiacie panowie że FB Radom nie da sobie rady? Musztra dla żołnierzy tez problemem dla niektórych widzę jest - panowie mamy zawodową armię i Ci panowie za to maszerowanie na świętach pastwowych biora teraz normalne pensje więc i tego mogliby się nauczyć w czym to trudne?
lew_1988 Napisano 25 Grudzień 2009 Napisano 25 Grudzień 2009 Oczywiście w ostatnich dwóch zdaniach odnosiłem sie do mausera wz 29.
acer Napisano 25 Grudzień 2009 Napisano 25 Grudzień 2009 Ja bym jednak więcej szacunku żywił do konstrukcji inż. Maroszka. Nie jest jego winą, że jego najbardziej znaną konstrukcją stał się Ur a nie karabin samopowtarzalny. Może gdyby wojna wybuchła później, albo nie wybuchła wcale, mielibyśmy konstrukcję rozpoznawalną tak samo jak Garand, SWT-40, czy G-43. Faktem historycznym jednak jest to, że modele karabinu samopowtarzalnego zostały wyprodukowane przed wybuchem wojny (inna sprawa że detalicznie), a samemu Maroszkowi przyszło go użyć w obronie własnej skóry.Czy Mauser czy Maroszek - bez znaczenia, ważne że kompanijne simonowy wreszcie znikną.
cairo1 Napisano 25 Grudzień 2009 Napisano 25 Grudzień 2009 Acer , juz jeden taki mowil ze nie wazne czy biedna czy bogata, byle katolicka , mysle ze prezentujesz wyzszy poziom intelektu nad zacietrzewieniem.To wszystko kosztuje , jesli jacys flustraci chca zaspokoic niezbyt zdrowe ambicje,niech za to zaplaca swoimi pieniedzmi.Gdybanie co by bylo, gdyby wojna wybuchla pozniej lub wcale i jaki to mialoby wplyw na ta konstrukcje, biore jako zart lub wplyw swiatecznej atmosfery. Pozdrawiam
lew_1988 Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 To nie jest zacietrzewienie tylko zdrowy rozsadek prezencja karabinu Maroszka bardzo srednia, porównywalna z SKS ( jak ktos już zauważył ten karabin powinien też dobrze wyglądać). Po co go wymieniać skoro ludzie i tak nie bedą widzieli róznicy między SKS-em a wz 38M dla laików to będzie praktycznie niewidoczne. Mauser jest jednak lepiej znany i będzie lepiej wyglądał. chora ambicją jest pokazywanie czegoś na siłę i dorabianie ideologii do tego. Jeszcze brakuje dopowiedzieć w trakcie państwowego święta ,że to z maroszka oddano najwiecej strzałow w 1939 i to on najbardziej się zasłużyłżeby go teraz nasza KRWP nosiła. Pana Maroszka szanuj ę, ale bądźmy ludzie sprawiedliwi to inny karabin sie bardziej naszemu krajowi przysłużył i to mausera należy wyróznić..
krzyhal Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 Witam.Szanowni Koledzy.O ile się nie mylę, to większość z nas żyje w kraju, któren to Polska się nazywa.I większość z nas Polakami jest, jak sądzę.Simonow jak wiadomo był Rosjaninem.Mauser bezapelacyjnie to Niemiec.Co do Maroszka to chyba nic nie trzeba nikomu wyjaśniać.Bez względu na to, czy karabin Maroszka został wprowadzony do uzbrojenia czy nie, jest ewidentnym owocem naszej rodzimej, polskiej myśli technicznej i jeżeli obecnie jest szansa aby ponownie znalazł się w rękach polskich żołnierzy to naturalnie należy to wykorzystać.Jeśli chodzi o Mausera to przypominam Kolegom, iż przed wojną jako podstawowe uzbrojenie naszej piechoty został ponownie przyjęty długi karabin (kb) systemu Mausera wz.98 i zmodyfikowany już u nas kb wz.98a.W przeciwieństwie do krótszych kbk wz.29, długie karabiny miały haczyki paradne, które pozwalały na eleganckie napięcie pasa wzdłuż broni, co biorąc pod uwagę ewentualne zastosowanie ich w kompaniach honorowych bardziej predestynowałoby ten właśnie typ broni.Ale jak już wcześniej napisałem – bagnet już jest – zarówno Maroszek jak i Mauser do niego pasują.Oba typy są fajne, wprawdzie to Mausery odegrały większą rolę w naszej Historii ale Maroszek jako produkt polskiej myśli technicznej jest bliższy mojemu sercu.
lew_1988 Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 Krzyhal jestes juz tak mocno przywiazany do korzeni dlaczego nie wspomniałeś jak istotny wpływ na kbk wz 29 mieli polscy konstruktorzy i o jego po cześci polskim rodowodzie? Na pewno duzo blizej mu do polskości niż wz 98 -trzeba być obiektywnym. Gdyby zrobić ankietę z jaka bronia kojarzy ci sie polski wrzesniowy żołnierz to zaręczam ci że ponad 50 procent pytanych miłośników militariów powiedziałoby mauser, vis, browning wz 28 itp a dopiero pod koniec mielibysmy kbk Maroszka.
8total4 Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 najprędzej to chyba ViS.. poza tym co wtedy nie było hybrydą".. ?
krzyhal Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 Jakiż to istotny wpływ na kbk wz.29 mieli polscy konstruktorzy i jakiż to polski rodowód miał ten karabinek?Pytam poważnie.Nie wiem czy wiadomym jest Szanownym Kolegom, że w niektórych opracowaniach zachodnich mówi się, iż Polacy w kbk wz.29 ściągnęli rozwiązania zastosowane w czeskich vz.24 i belgijskich M1924.Ja osobiście się z tym nie zgadzam, a i poważne opracowania także tego nie potwierdzają.Podkreślana jest natomiast wysoka jakość naszych karabinków, stawiana na równi z jakością Czechów" i Belgów".Natomiast w przypadku karabinów wz.98a to należy obiektywnie stwierdzić, że ich polskość jest mniej więcej na tym samym poziomie co w karabinkach wz.29.Mam nadzieję, że Koledzy wiedzą jakiż jest rodowód Mauserów w Polsce.Jeśli chodzi o Maroszka" to już wypowiedziałem swoje zdanie.Nie każdy musi się z nim zgadzać.P.S>A tak na marginesie - dlaczego broń kompanii reprezentacyjnej WP musi się kojarzyć z wrześniem?Ja bym wolał, coby polscy wojacy wywijali polskimi giwerami.A jakby chłopcy występowali w mundurach z czasów Księstwa Warszawskiego to jakie spluwki powinni mieć?
lew_1988 Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 http://www.weu1918-1939.pl/piechota/karabiny/kbk_29/departament_piechoty_karabiny_kbk_29.htmlUważnie przeczytaj cały drugi karabin a się mocno zdziwisz. Aha i na samym dole masz źródła i jeśli to nie jest poważne opracowanie to ja już nie wiem. Lista zmian długa i dosyć poważna jesli porównać niemiecki karabinek (nie mylić z długim karabinem wz 98)
lew_1988 Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 Cały drugi akapit ( przepraszam za dubel)
krzyhal Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 Najpierw uważnie przeczytałem pierwszy akapit z podanej strony i ze zdumieniem znalazłem tam następujące stwierdzenie:„Używany w Polsce karabinek wz.1898 nie mógł byc używany w walce wręcz, gdyż nie posiadał bagnetu.”Wedle mojej wiedzy, zarówno karabinki niemieckie – Karabiner 98AZ jak i wywodzące się od nich polskie karabinki wz.98 posiadały nasadę bagnetu, która to umożliwiała zakładanie bagnetów na broń właśnie do walki wręcz. Jak również fakt przydziału bagnetów żołnierzom wyposażonym w ten typ broni.Problematyczne było raczej prowadzenie ognia z karabinka z osadzonym bagnetem.Co do pozostałych uwag to proponuję zerknąć tu:http://www.martola.com.pl/biuletyn_dws_03.pdfi tu:http://www.martola.com.pl/biuletyn-dws-2009-04-v2.pdfZ opracowań wymienionych na podanej przez Kolegę Lew_1988 stronie jedynie dwa dotyczą bezpośrednio konstrukcji broni.Są to:Polskie konstrukcje broni strzeleckiej" Z. Gwódźdź (tak jest na stronie – właściwie Gwóźdź) plus niewymieniony drugi współautor P. Zarzycki.Broń strzelecka i sprzęt artyleryjski formacji polskich i WP w latach 1914-1939" A.Kontankiewicz (właściwie Konstankiewicz).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.