Skocz do zawartości

A jednak !!!! Maroszek lub KB wz.29

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 206
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam.
To ja też oddam swój głos.
Bagnet już jest!
Będzie do niego pasował zarówno Maroszek jak i kbk wz.29.
Z tym, że Maroszek fajniejszy :-)

pzdr
Napisano
Panowie do galowych mundurów WP w kompani reprezentacyjnej mauser wz 29 bedzie pasował idealnie, jednak nie wyobrażam sobie juz sytuacji gdy żołnierze umundurowani jak ci w linku na poczatku bedą trzymac mausery z przed wojny - małe kuriozum by wyszło dla nich tantal jest ok -taka techniczna uwaga. Pomysł z maroszkiem dosyc dziwny poniewaz był to jenak karabin z którym szeregowy zolnierz stycznosci nie miał nie miał on tez takiego reprezentacyjnego przeznaczenia bo nie wszedł do uzytku, byłoby to sztuczne. Pomysł produkcji karabinu fajny ale maroszek dla kompani reprezentacyjnej juz nie. Co do kosztów. Myslę,ze gdyby fabryka z Rodomia pusciła równolegle trzy serie mausera - wierna kopie wz 29 dla WP,hukową dla rekonstruktorów, i tego samego mausera wz 29 w kolbie myśliwskiej w wersji dla myśliwych( tak mało poprawnie historycznie ale z uwagi na klientów wskazane ) wtedy koszty by sie zmniejszyły, bo poszczególne elementy pasowałyby do 3 typów na które na były zbyt.
Napisano
Huk przeczytaj wszystko,chcialem sie tylko dowiedziec o koszty i kto je pokryje, karabin ten zadnym hitem nie jest , fabryka w radomiu co troche jest w finansowych tarapatach, a uruchomienie produkcji niewielkiej ilosci egzemplarzy bedzie bardzo kosztowne, mysle ze zaspokojenie ambicji waskiego grona pasjonatow ,aby wyposazyc kompanie wojska w bron tego rodzaju argumentujac ze to co maja jest ze wschodu to troche jakies niepowazne,wyzuccie w takim razie kalachy bo sa ze wschodu i zacznijcie produkowac morsy.A swoja droga jak zaczna produkowac to chetnie kupie.
Napisano
Jesli jest jak tu zasugerowano zainteresowanie tematem i ze strony Radomia i ze strony MON-u wiec najwidczniej ktos tam juz siadl na 4 literach z kalkulatorem w dloni i policzyl co i jak ... i wyszlo mu ze warta skorka wyprawki .... pragne panom przypomniec ze Radom w latach 70-tych produkowal sztucery mysliwskie na licencji Steyra ( technologicznie taki sztucer jakos specjalnie nie rozni sie od mausera 98 i pochodnych) wiec koszt jego produkcji nie powinien byc drastycznie wysoki ..... jesli Radom nie podoła, (w co osobiscie zwyczajnie nie wierze) zawsze jest jeszcze wyjscie tanie ( aczkolwiek malo honorowe) czyli kupienie ( badz zamowienie) surowych czesci typu komory zamkowe zamki itp za granica gdzie czesci te sa dostepne po dosc przystepnych cechach i zlozenie z tego karabinu ucharakteryzowanego na wz 29.
Robienie repliki maroszka w charakterze broni KR jest moim zdnaiem kompletnym nieporozumieniem, nikomu poza kilkama fanatykami wrzesniowego uzbrojenia ta konstrukcja sie z niczym nie kojarzy i prawde powiedziawszy nie wiadomo czy bedzie lepsza od sks-a czy moze rownie lub bardziej awaryjna - nikt tego nigdy nie testowal w polu.... poza tym bron KR nie sluzy do strzelania ( moze poza salwą honorowa) a do wyglądania i tu sie zdecydowanie lepiej sprawdzi mauser 29.
Napisano
Było by fajnie gdyby reprezentacyjne,wynieniły się i spróbowały zrobić akrobacje"
Np.My na chwilę oddajemy im Radom,a oni nam na chwilę Garands.
pzdr.
Napisano
Ja jestem zdecydowanie za. Uważam, że każda złotówka wydana na te karabinki się zwróci. To świetna promocja polskiego wojska, a teraz, kiedy nie mamy poboru, jakoś trzeba młodych ludzi do armii zawodowej zachęcać. Jeżeli ta armia będzie siermiężna i obciachowa, nie przyjdzie do niej nikt, albo sami najgorsi, bezrobotni itp. Natomiast gdy wyda się niewielki przecież pieniądz na to, by Kompania Honorowa, którą w telewizji i na żywo oglądają miliony ludzi, wyglądała naprawdę dobrze - a Kompania Honorowa dla wielu ludzi jest symbolem naszego wojska - to będzie to bardziej skuteczne niż największa i najdroższa kampania reklamowa. Do tego dziennikarze na pewno temat podejmą i sprawę rozpropagują.
Zobaczcie, jaką popularnością cieszą się rekonstrukcje 7TP czy odnowione tankietki. To naprawdę zmienia nastawienie ludzi do wojska.
Piszę to jako zawodowy piarowiec dużej i szanowanej instytucji kultury.
Napisano
Nie tylko nowy.
Ja wcześniej nie miałem okazji spotkać się z tą konstrukcją.
Muzea? Książki?
Dłubanie we wszystkim.
Panowie! Ta broń to unikat w skali światowej,razem z MORSEM i Bechowcem Etc.
Kompania Reprezentacyjna tylko z powtarzalnym.
pzdr.
ps.
Napisano
A jeśli kbk wz29 albo Maroszek, to jaki osprzęt do nich? Bagnety z tej ostatniej serii? A ładownice? Te dwukomorowe czarne paskudy? W dodatku na pasach typu oficerskiego z dwubolcową klamrą?
Jeśli to miałoby być sensownie i estetycznie, to potrzebna nie tylko zmiana samego kbk. Do tego powinno się zmienić pasy, ładownice i bagnety.
A tu już kłaniają się koszty.
Jakoś ciężko mi uwierzyć, żeby się nam na taki wydatek w czasach cięć szarpnęli.
Napisano
Głosuję na wz.29 Podobnie jak na pancerNIKA
I w tym wątku już się nie udzielam.
pzdr.
Ps.Pięknie zagrają, przy salwie honorowej?

perfekcja.
Napisano
Witam
Mieszkam obok FB Radom, dziadkowie i rodzice byli zwiazani z ta fabryka, codzienie na nia patrze z perspektywy bloku wybudowanego dla pracownikow FB Radom w 1928 roku, i nie wyobrazam sobie, aby inny, niz wz 29 w chwili obecnej, topowy produkt tej fabryki (oprocz Visa), nie mogl byc wznowiony w produkcji.
Pozdrawiam
Napisano
Dawno temu zapadła w MON decyzja, że mają być kb wz.38 Maroszka, i po co ta cała dyskusja.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora PATRON 15:54 07-12-2009
Napisano
Skoro jesteśmy potłuczeni to Akagi prosimy źródło tej twojej informacji, bo w tym momencie sam walnąłeś jak potłuczony bez poparcia swojego stwierdzenia dowodem. I to by był chyba najbardziej potłuczony pomysł na wykorzystaniu karabinu, który miał epizod we WP niz zasłużonego wz 29...
Napisano
Jak będą pieniądze to będą karabiny. Na razie kasy nie ma, i się nie zanosi żeby była na takie ekstrawagancje.
Każdy z nas by chciał, ale Afgan ważniejszy.
A źródeł swoich informacji nie zwykłem zdradzać, co tez powszechnie wiadomo.
I nie napisałem, że ktoś jest potłuczony - mam namyśli całą dyskusję jako całość - jest z gatunku science fiction z szczególnym uwzględnieniem fiction.
Tyle mojego zdania. Można mnie olać, bo nie będę dalej dyskutował.
Napisano
masz racje już to zrobiliśmy :):):) czekałem na speców twojego pokroju -jesteście nie zawodni - akurat wcześniej rozmawialiśmy na wasz temat - mozna przy was zegarki regulować ! :):) za każdym razem ja tu wchodzisz i w poprzednich wątkach piszesz to samo -pewnie zaraz kolega ci pomoże - i tam takie będzie ble ble itp.- pozdrawiam
Napisano
lew_1988 daj spoko komuś woda sodowa uderzyła - i chcieli by mieć wyłączność na II RP a na razie pierdneli coś o dodatkach do Visa - a ja nic nie mam przeciwko niech sobie popierdują - każdy niech sobie bączki puszcza jak potrafi - a tak już na koniec chciałem kupić rzemień do Visa zrobiony z tej waszej dokumentacji -gdzie mogę ?? -pozdro
Napisano
Bardzo dziękuje, wyszło szydło z worka" mawia stare polskie porzekadło.
Właśnie o to mi chodziło byś napisał Huku to co napisałeś. I by można zobaczyć komu to przeszkadza fakt, że w tej samej sprawie ktoś inny czy też inna instytucja też podejmuje działania.

pozdrawiam cie serdecznie, życząc sukcesów.
Bawcie się dobrze.
Napisano
myślę że sie znajdą poprzednie wątki o bagnecie :):) dobrze że sobie po zgrywałem :):)tam też wychodzi szydło z worka :):):) a miałeś już nie wchodzić -pisałeś Tak pierniczycie jak potłuczeni. ........." następnie

Tyle mojego zdania. Można mnie olać, bo nie będę dalej dyskutował." I nie napisałem, że ktoś jest potłuczony - mam namyśli całą dyskusję jako całość - jest z gatunku science fiction z szczególnym uwzględnieniem fiction."

a na koniec pozdrawiam cie serdecznie, życząc sukcesów.
Bawcie się dobrze." - my również małe kmioty pozdrawiamy cie Cezarze idąc na śmierć ! zawsze traktowałeś nas jak gnoi ! tyle jesteśmy dla ciebie warci ! co twoje wypociny - zawsze dawałeś kija w szprychy - no chyba że chodziło o ciebie lub Patrona i fundacje to tak to wtedy cacy . Dziwnie jakoś giną wątki gdzie zabierałeś głos ze swoją pomocą -hehe na koniec - Tak masz racje bawimy sie i to dobrze - i czasami marzymy -zdarza sie to normalnym ludziom

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie