Skocz do zawartości

Ciekawe historie o ukrywaniu Żydów - inne spojrzenie

Po prostu Leon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Bończa- i co ja mam odpisać? Nie podałeś ani jednego dowodu, ba nawet przykładu że Żydzi w Polsce rządzą prawem. List polityków czy znanych osób, których pochodzenie określa się jako żydowskie krąży w internecie kilka. Tyle, że na co ma być to dowód ( abstrahując od ich wartości" merytorycznych )? Bliżej im do spisu proskrypcyjnego niż udokumentowanych drzew genealogicznych...

Dla jasności- nie jestem filosemitą. Ale jeśli mamy o czymś dyskutować, to poproszę dowody lub mocno osadzone przykłady.
Napisano
Kol. bończa! Mam jakieś dziwne wrażenie, że celowo piszesz Żydzi przez małe ż. Nikt nie wymaga oczywiście byś rozumiał jakie są zasady używania wielkich liter, ale to wyłącznie świadczy o Tobie. Natomiast koledze sebo-sek proponuję postudiowanie historii. Wtedy to kol. zrozumie, dlaczego dosyć spory odsetek funkcjonariuszy MBP, MO, UB i KBW stanowili Żydzi.
Poza tym odnoszę wrażenie, że cały ten wątek przybrał formę antysemickiej nagonki, którą głoszą osoby niekompetentne i nafaszerowane stereotypami. Pragnę zaznaczyć, że nie jestem filosemitą. Po prostu staram się patrzeć na historię bez zbędnych emocji i bezpodstawnych uprzedzeń. Tak jak na historyka przystało.
Napisano
Witam moja babcia urodzila sie ok 40 km od lwowa,czesto opowiada mi rożne sytuacje jakie spotkaly moja rodzine podaczas wojny , jak muwi ciezko jej jest opowiadac ponieważ wracaja ciezkie chwile ktore przezyla ".Podczas z jednej akcij lapania żydów do moich pradziadków przyszla jedna z rodzin mieszkajacych we wsi mojej babci ,dziadek zgodzil sie przechowac ich w kurniku ,niestety po kilku dniach w domu pojawili sie niemcy , szczescie w nieszczesciu moja babcia akurat byla w polu wraz z swoim rodzenstwem a w domu pozostali pradziadkowie ,dzidek widzac wchodzocych na podworze niemców zdołał uciec, a prababcia dostala sie w rece niemców.Podczas wyprowadzenia żydów na podwórko zapytano ich czy zna tą kobiete a oni odparli ze znaja ,a nawet pozwolila im ukryc n w kurniku i jescze dodali
ze nam przynosila jedzenie .Prababcie zabrano wraz z zydami do pobliskiego lasu gdzie rozstrzeliwano ludzi ,podczas pobytu prababci w lesie nastopilo jakies zamieszanie podczas ktorego udalo sie jei jakos uniknac smierci.
Napisano
Co do niektórych a może i większości przypadków podanych prze kolegów mam duże wątpliwości co do rzetelnego przedstawienia sprawy . Przypadek podany poniżej powinien wyjaśnić o co mi chodzi.

Jako że znam kilka opowieści trochę z inne strony nie aktualna tendencja zaprezentuje swoje
W pewnej wsi (mi bliskiej zresztą) ukrywało się kilkanaście żydowskich rodzin. Wszystkie są tragiczne, jedna napawa optymizmem
Jedną skrytkę leśną wydał Niemcom w zamian za przysłowiową kiełbasę, Polak ( jego potomkowie przynajmniej za takich się mają ). Partyzanci wrzucili mu później granat przez okno podczas snu. Pochowany został w pierzu. Wydał 9 osób na śmierć.
Były tez przypadki przechowywania Żydów dla pieniędzy, gdy pieniądze, złoto i inne kosztowności się skończyły. Skończyło się też ich życie za sprawą i rękoma „wybawców” . 11 i 7 osób z dwóch skrytek zostało w nich na zawsze. Powojenna władza skazała oprawców na 10 lat już nie pamiętam ile przesiedzieli ale załapali się na amnestię.
Inny przypadek mówi o żydowskiej rodzinie ukrywanej we wsi właściwe prze większość mieszkańców. Żyd był szewcem i podobno dobrym, we wsi butów nie brakowało nikomu.
W zamian za „przysługę” w latach 60 gdy klasyfikowano gleby, geodetą był syn tegoż właśnie szewca i właściwie wszystkie klasy gleby w tejże wsi zawyżył o dwa stopnie. Tak w czwartej robił szóstą za która podatku się nie płaci. Taka miejscowa anomalia glebowa.
Żeby nie być gołosłownym to dodam że sprawą całkiem niedawno interesował się IPN , myślę ze do odszukania.
Napisano
Żeby zachować proporcję dodam że byli i tacy Żydzi którzy po wkroczeniu bolszewików we wrześniu 39 roku. Założyli czerwone opaski na ramię i … Rozwiązywali sąsiedzkie niesnaski lub w zamian za haracz nie wydawali kułaków i burżujów. Na szczęście wyjechali wraz z wycofaniem się armii czerwonej za Bóg. Jednego pseudobolszewika który został Niemcy roztrzelali na miejscu.
Napisano
Zubiked- mam nadzieję, że wszyscy (?) uczestnicy wątku ( a i każdy o inteligencji rozwiniętej powyżej ameby ) wie/pamięta o Dzierżyńskim, różnicach między ONR a Bundem, o pogromach w II RP, ale również o witaniu A.Cz. we Wrześniu 1939, współpracownikach NKWD i szarżach tej instytucji, późniejszych pracownikach i współpracownikach UB.
Napisano
Ostlegion - czemu jeśli ktoś źle mówi o Żydach to zaraz to są brednie, a ten kto je wygłasza to neonazista i/lub członek młodzieży wszechpolskiej? I czemu jak ktoś uważa, że Polacy np. są za głupi na posiadanie broni to nikt nie mówi, że jest antypolski, ale gdy ktoś napisze, że po wojnie niektórzy Żydzi współpracowali z UB itp. (co zresztą często było prawdą) to zaraz wielki z niego antysemita?
Napisano
Kolejny festiwal antysemickiego bełkotu... o twarzy prawdziwego Polaka " jak z obrazów Dudy-Gracza ( kto widział, to wie o czym mówię ). A koledze < Ostlegionowi > dziękuję za trzeżwą ocenę historyczną. Przyjemnie się czyta rozsądne wypowiedzi. Pozdrawiam. A antysemitom, zakałom naszego narodu i Herodom ciemnogrodu, na pohybel !!! Tyle.
Napisano
a ja znam autentyczna opowiesc bardzo podobna do opowiesci kolegi: ZUBIKED mianowicie pewien mieszkaniec wsi Stobierna dokarmial zyda ukrywajacego sie w lesnej ziemiance ale ze bylo to uciazliwe i kosztowne po paru dniach odrabal mu glowe! trupa w ziemiance wywachal a potem czesciowo wytargal pies lesniczego. goscia doszli i po wojnie przesiedzial piec lat w rzeszowskim zamku(ciuprze)
Napisano
Do Pana panie Autsajder68

Lekką przesadą jest wymianę poglądów nazywać „antysemicką nagonką” bo pojawiły się niezbyt pochlebne opinie o Żydach.

Są ludzie którzy myślą samodzielnie, potrafią kojarzyć fakty i wyciągać wnioski. A nie tylko dają się sterować wciskaną im propagandą płynącą z telewizji, radia, gazet kształtującą tak zwaną „poprawność myślenia”.
Propaganda to wielka siła. Pan Goebbels potrafił przekonać pewien naród do rzeczy o których przeciętny człowiek nawet by nie pomyślał. Gdyby więcej Niemców potrafiło myśleć a nie tylko słuchać propagandy, przegoniliby nazistów na kopach. Siła samodzielnego myślenia i nie dawania wciskania sobie kitu jest sztuką i warto zawsze zadać sobie pytanie co pismak chce osiągnąć i czy będę powtarzał bzdury czy jednak powiem hola, to nie tak. Dlatego tak cenna jest otwarta i nieskrępowana dyskusja. Każdy ma prawo do wyrażenia swoich choćby i niepochlebnych dla Żydów opinii. Inni sami je ocenią i wyciągną wnioski.

Jeśli nawołujesz do zamknięcia wątku to zachowujesz się jak różnej maści „redaktory” które straszą dostępem do broni, emisją CO2, topnieniem lodów. Nazywają cię homofobem jak nie lubisz gejów, a jak źle wyrazisz się o Żydach to jesteś antysemitą.

Ja jako zakała narodu, Herod ciemnogrodu i Prawdziwy Polak oraz osoba samodzielnie myśląca i nie poddająca się nachalnej propagandzie deklaruję:
Nie lubię homoseksualistów bo mi się obrzydliwie kojarzą.
Jestem za powszechnym dostępem do broni, bo wolę liczyć na siebie a nie na policję która przyjedzie za godzinę.
W d... mam emisję CO2, bo jak jest więcej dwutlenku węgla w atmosferze to jest cieplej i więcej wody z oceanów paruje, przez co jest więcej deszczu. Więcej deszczu, ciepła i dwutlenku węgla to rośliny bujniej rosną i jest więcej tlenu i mniej dwutlenku.
Nie przejmuję się topnieniem lodów, bo lód ma większą objętość jak woda i jak się cały stopi to powodzi raczej nie będzie.
Nie lubię Żydów. Słyną na świecie nie z dobroci serca ale z chciwości, bezwzględności w interesach i lichwy. Dlatego już dawno temu Izabela kastylijska wygoniła ich z Hiszpanii, we Francji zabronili im handlu i prowadzenia kantorów, wygnali z Rosji. Pogromy były wszędzie w Europie, o holokauście nie wspomnę. Współcześnie Izrael toczy nieustanne wojny ze wszystkimi sąsiadami od powstania tego państwa do dziś. Z żadnym nie potrafi żyć w pokoju. Ich premier wydaje wojsku rozkaz, by rakietą przeciwpancerną wystrzeloną ze śmigłowca, zabić ślepego i sparaliżowanego starca bo nawołuje by oddali zagrabioną Palestyńczykom ziemię. Izrael jako oficjalną politykę państwa stosuje terror, odpowiedzialność zbiorową, porwania i skrytobójstwo. Bezustannie opluwają Polskę. Jestem daleki od nienawiści, ja po prostu widzę co robią i tego nie akceptuję. Jeśli to ciemnogród to trudno.

PS. Też lubię obrazy Dudy Gracza, osobiście najbardziej „Fuchę”.
Jeśli spojrzy się na ten obraz jako na pastisz Rosyjskiej Trojki którą wożono Polskich Patriotów na sybir a teraz zaprzężono do niej robotników którzy zapier... za kilka groszy na Fuchę to obraz nabiera okrutnej treści. Szczególnie, że powstał za głębokiej komuny. Piękny przykład protestu wobec zniewolenia ciemnogrodu :-P
Napisano
Moja babcia mieszkała na wsi koło Piask pod Lubliniem. Opowiadała, że kiedyś kopali po nocy dziurę w oborze dla paru żydów którzy poprosili o ich ukrycie. Z tym, że co chwila przychodził sąsiad z naprzeciwka, filował zza węgła i krzyczał do nich co wy tam kopieta ?!?!". Uznali, że rzecz staje się zbyt ryzykowna i zrezygnowali.

Opowiadała też, że inny sąsiad też trzymał żydów w podobnej piwnicy - bardzo dobrze ukrytej. Co ciekawe dla żydów tam ukrytych największe niebezpieczeństwo to nie byli hitlerowcy ale nasi ohaterscy" leśni ludzie ...tzw partyzanty". Co jakiś czas przychodzili i spuszczali mu regularny łomot by wydał żydów (których sprzedali by gestapo lub obrabowali i zabili).

Za to teściowa opowiada często historię z okolic Kocka gdzie też się ukrywali u pewnego gospodarza, który ich zabił. Gość był biedakiem a nagle zaczął stawiać budynki, szastał kasą ..Tyle, że ukrywający się przed śmiercią zdołali wysłać jakąś wiadomość gdzie się ukrywają i po wojnie przyjechali ich krewni i spuścili mordercy łomot aż zszedł z tego świata.
Napisano
Garść informacji statystycznych pochodzących z opracowania Polscy Bohaterowie:Ci, którzy ratowali Żydów" -katalog wydany przez Muzeum Galicja we współpracy z Centrum Żydowskim w Oświęcimiu, Kraków 2006.

Do stycznia 2006 roku medalem Sprawiedliwego Wśród Narodów Swiata uhonorowano następujacą liczbę osób ( z uwzględnieniem na kraje pochodzenia:
Polska - 5 941
Holandia - 4 726
Francja - 2 646
Ukraina - 2 139
Belgia - 1 414
Wegry - 671
Litwa - 630
Białoruś - 564
Słowacja-460, Niemcy-427, Włochy-391, Grecja-265 i 30 innych.(zestawienie s.12)

Zastanawia niewielka różnica między Polską , a Holandią zwżywszy, że w całej Holandii ukrywano porównywalna liczbę Żydów jak w Warszawie.
Patrząc na liczbę uratowanych Żydów w Polsce zastanawia też bardzo mała liczba zgłoszonych do Instytutu. Z czego może wynikać taki brak wdzięczności/uczciwości?
Napisano
20ZK- sporo wyjaśniła by procedura zgłaszania. Ja jej niestety nie znam. Tak, to możemy sobie fantazjować- od nienawiści, poprzez zapomnienie, lenistwo, Bóg wie co jeszcze.
Zauważ przy okazji, jak zmieniła się po 1945 roku Polska ( i co do granic i migracji wewnętrznych i zewnętrznych ) a jak w miejscu" została Holandia.
Zwróć uwagę jednocześnie, że poza byłymi republikami ( Litwa, Ukraina, Białoruś ) nie wymienia się ZSRR/Rosji. A nie uwierzę, że mimo znacząco gorszego PR Żydów w ZSRR nie znalazł się nikt zaangażowany w ratowanie Żydów.
Napisano
Człowiekśniegu: A nie uwierzę, że mimo znacząco gorszego PR Żydów w ZSRR nie znalazł się nikt zaangażowany w ratowanie Żydów."

I słusznie. Na Rosję przypada 163 sprawiedliwych (źródło wikipedia). Czemu tak mało? Pewnie dlatego, że w Rosji ich nie było aż tak wielu jak w Polsce, na kresach czy Ukrainie (mieli nakaz osiedlania się obrzeżach Imperium). Do tego okupacja terytorium Rosji nie była zbyt długa.
Napisano
Podając dane ilościowe dotyczące Sprawiedliwych faktycznie powinienem podać pełną listę tzn jeszce 30 innych krajów. ZSRS nie został tu ujęty ponieważ statystyka dotyczy nadań tutyłu do 2006 r. i wjego miejsce podano nowopow stałe państwa: Rosja - 120, Łotwa - 100, Mołdawia - 71, Armenia - 10, Estonia - 3.
Dane dotyczą miejsc zamieszkania osób uhonorowanych.
Napisano
Panowie , nie chce wkładać kija w mrowisko ale zastanawia mnie jedna rzecz. W tym spisie Sprawiedliwych Wśród Narodów Swiata nie uwzglednoiny jest także Watykam. Podobno Pius XII w dyskrecji i po cichu pomagł 800 tysięcom żydów. Tak wierdzi Watykan.
Napisano
OT, ale coś o Żydach i Watykanie:

Ruch oporu w Rzeszy prosił Piusa XII o milczenie"
mar, PAP
2010-02-05, ostatnia aktualizacja 2010-02-05 23:44
To niemiecki ruch oporu prosił papieża Piusa XII, by nie wypowiadał się otwarcie przeciwko nazizmowi i Hitlerowi - ujawnił watykański dziennik L'Osservatore Romano". W jego najnowszym numerze powołano się na dokumenty, opublikowane przez włoskiego historyka.

Gazeta przypomina, że w 1978 roku włoski historyk Ennio Di Nolfo opublikował zbiór materiałów na temat relacji między Stanami Zjednoczonymi a Watykanem od początku II wojny światowej do lat 50. Spośród nich za znaczącą dziennik uznał datowaną na 3 czerwca 1945 roku relację ze spotkania niemieckiego katolickiego prawnika, działacza antyhitlerowskiego ruchu oporu Josefa Mullera z wysłannikiem USA do Stolicy Apostolskiej Haroldem H. Tittmanem.

Według tego sprawozdania Tittman powiedział Mullerowi, że słyszał o powszechnej krytyce pod adresem papieża", który nazistów potępił publicznie dopiero po ich klęsce.

W odpowiedzi Muller wyjaśnił szczegółowo, że niemiecki ruch oporu wielokrotnie prosił Piusa XII, aby nie wypowiadał się publicznie w czasie wojny.

Watykańska gazeta zarzuciła krytykom Eugeniusza Pacellego i niektórym historykom, że lekceważą" takie dowody i świadectwa.

Kościół: Pius XII pomagał Żydom

Już po raz drugi w tym tygodniu L'Osservatore Romano" stanęło w obronie papieża Pacellego, oskarżanego głównie przez środowiska żydowskie o milczenie i brak zdecydowanej reakcji w obliczu Holokaustu. Obecnie dyskusja na temat roli Piusa XII rozgorzała z niespotykaną dotychczas mocą po tym, jak w grudniu zeszłego roku Benedykt XVI podpisał dekret o heroiczności cnót tego papieża przybliżając tym samym beatyfikację. Watykan argumentuje, że milczenie Piusa XII było przejawem roztropności i świadomości tego, że każda jego zdecydowana reakcja mogłaby jedynie pogorszyć sytuację. Ponadto strona kościelna dowodzi, że Pius XII w dyskrecji, po cichu pomagał prześladowanym Żydom.

W niedzielę ogłoszono we Włoszech dwa dokumenty, odnalezione w londyńskim archiwum Kew Gardens. Mają one według badaczy dowodzić milczenia Piusa XII wobec holokaustu. Są to relacje amerykańskich i brytyjskich dyplomatów, między innymi wspomnianego Harolda H. Tittmana, którzy po spotkaniach z Piusem XII w 1943 i 1944 roku informowali swych przełożonych, że nie chciał on publicznie potępić hitlerowskich Niemiec za łapankę Żydów w rzymskim getcie i masakrę 400 tysięcy Żydów z Węgier. Te dokumenty watykański dziennik określił, jako owość, która nowością nie jest", gdyż według niego potwierdzają jedynie roztropność papieża czasów wojny.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7534107,_Ruch_oporu_w_Rzeszy_prosil_Piusa_XII_o_milczenie_.html
Napisano
Watykan argumentuje, że milczenie Piusa XII było przejawem roztropności i świadomości tego, że każda jego zdecydowana reakcja mogłaby jedynie pogorszyć sytuację."

Hmm, pogorszyć sytuację? :) To przypomnijmy sobie jaka była ta sytuacja. Z całej Europy jechały pociągi do obozów zagłady w których masowo zabijano żydów. Na wschodzie za armią niemiecką działały Einsatzgruppen, które dokonywały przekraczających granicę jakiegokolwiek horroru masowych zbrodni. W błyskawicznym tempie liczba żydów w Europie zbliżała się do zera. CO W TAKIEJ SYTUACJI MOŻNA JESZCZE POGORSZYĆ? Sorry ale to tłumaczenie Watykanu i jego apologetów jest żałosne. Wydaje mi się, że przede wszystkim trzęsli gaciami ze strachu. Część też pewnie kibicowała Adolfowi lub było im to obojętne chociaż nikt się do tego nie przyzna. Zresztą poczytajcie sobie o polityce Piusa XII wobec Polski w przededniu Września'39 i w czas okupacji, którą pięknie podsumował kiedyś Józef Beck Do najbardziej odpowiedzialnych za tragedię mojego kraju należy Watykan. Zbyt późno uświadomiłem sobie, że prowadziliśmy politykę zagraniczną służącą jedynie egoistycznym celom Kościoła katolickiego".
Napisano
Ostateczne rozwiązanie było największą tajemnicą III rzeszy. Prawda i dowody na zbrodnie nazistów wyszły na jaw w pełnej skali dopiero po wojnie! W czasie wojny tylko wąska grupa samych nazistów, uczestników konferencji w Wainsensee, znała całą prawdę.

Reszta świata dowiedziała się i zobaczyła dowody dopiero po wojnie.

W czasie wojny oficjalnie Żydzi byli przesiedlani na wschód.
Zachód był uspokajany bajeczkami o Teresinie, obozie pokazowym do którego zapraszano czerwony krzyż i odpierano zarzuty o zbrodniach.

Mordów na skalę przemysłową" dokonywano nie w Oświęcimiu ale w obozach natychmiastowej zagłady takich jak Sobibór, Bełżec, Treblinka. Ich istnienie było ścisłą tajemnicą.

W czasie wojny skala mordów była trudna do wyobrażenia a dowodów brakowało. Pojedyncze relacje nie dawały obrazu całości. Pomimo tego, że wiele informacji i dowodów na zachód przekazała Armia Krajowa, to nie znalazły uznania. Zachód nie dawał im wiary.

Nie ulega wątpliwości, że Holocaust był największą zbrodnią w historii ludzkości. Nie należy zapominać, że zbrodnie nazistów oprócz Żydów obejmował także Romów, mniejszości seksualne, osoby umysłowo chore i upośledzone.

Współcześnie różni idioci negują holokaust, pomniejszają go lub wręcz twierdząc, że to wymysł samych Żydów aby zarobić". Idioci pismacy na zachodzie piszą o polskich obozach zagłady". Przez ludzka głupotę i nieuctwo ta najtragiczniejsza historia zaczyna się rozmywać.

Za holokaust odpowiedzialni są tylko i wyłącznie naziści!
Oni go zaplanowali i wykonali.

Wszelkie próby wmieszania w to Watykanu, Kościoła Katolickiego, Polaków, Ukraińców, w tym Ukraińskich strażników z SS i naszych Szmalcowników", chłopów co Żydów wydawali jest próbą wybielenia prawdziwych sprawców. Prawda jet taka, że gdyby naziści nie wyłapywali Żydów nikt by ich im nie wydawał, gdyby ich nie zamykali w obozach nikt by tych obozów nie pilnował.
Napisano
Arctic nie zgodzę się z tobą.
Amerykanie i Brytyjczycy wiedzieli o WSZYSTKIM z relacji polskiego ruchu oporu, które z narażeniem życia były im dostarczone PRZEZ NAOCZNYCH ŚWIADKÓW, którzy dobrowolnie weszli do obozów, a potem z nich uciekli., lub zostali wypuszczeni (nie jestem pewien, które).
Ostatnio nawet sam Bartoszewski o tym mówił.

Oni wiedzieli - a oni to byli Żydzi.

Czyli Żyd Żydowi nie pomógł - coś jak Polacy :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie