Skocz do zawartości

90 letni nazista oskarżony o mord.

Rekomendowane odpowiedzi

90-letni nazista stanie przed niemieckim sądem
Niemiecka prokuratura postawiła zarzut morderstwa 58 Żydów 90-letniemu byłemu członkowi SS - informuje BBC.
Do morderstw doszło pod koniec wojny w austriackiej wiosce Deutsch Schuetzen. Szczątki zastrzelonych w lesie Żydów znaleziono dopiero w 1995 roku. Nie podano żadnych danych oskarżonego, wiadomo tylko, że jest emerytem z Duisburga".

90-latek jest też oskarżony o to, że zastrzelił Żyda, który nie był w stanie dalej iść podczas forsownego marszu.

Prokuratura wszczęła śledztwo, gdy została powiadomiona przez studenta z austriackiego uniwersytetu, który badał sprawę masakry.

Sąd ma dwa tygodnie na decyzję, czy przedstawione dowody są wystarczające do procesu. Zarzuty niosą ze sobą potencjalnie karę dożywocia.

Ciekawe ile będzie trwało jego dożywocie

Ostatnimi czasy szczególnie w mediach jest używane abstrakcyjne i bałwańskie określenie nazista,winna być mowa o niemieckich i austryjackich hitlerowcach,włoskich faszystach czy hiszpańskich frankistach,względnie czeskich,polskich lub ukraińskich albo rosyjskich kolaborantach itp.wtedy wszystko byłoby jasne.

Zapewne jeszcze wielu takich jak on lub jemu podobnych siedzi gdzieś w całych niemczech. Przecież wielu ich było, niektórzy nie zyją niektórzy żyją i nie chca o tym pamiętac jak to było w tamtym czasie i co robili . Często zasłaniaja się brakiem pamięci lub innymi historyjkami, które kiedys wymyślili np ja woziłem zupę na kolei" a po tylu latach i minionych pokoleniach zostało to pewnikiem. Ogladałem kiedys jakiś film dokumentalny o niemieckich emerytach, którzy byli w Argentynie czy gdzieś w Ameryce Północnej, niektórzy żyli tam cały czas inni przeprowadzili się zaraz po wojnie a jeszcze inni pojechali tam spędzać ostatnie chwile swego życia w raju. Rozmawiali tam autorzy programu z nimi bo wielu z nich pamiętało wojnę. Szczególnie zabolało mnie gdy dopadli takiego jednego dziadka, pokazywali mu zdjęcia z obozów koncentracyjnych, zdjecia żołnierzy nieieckich z wisielcami badź inne tego typu sytuacje , a on wszystkiego się wypierał: to niemożliwe to nie niemcy to sfingowane, to niemożliwe to fotomontaż itd. Nie dało się dziadowi przetłumaczyć ze jak to przecież w tamtym okresie był w niemczech i nic a nic nie widział, wiedział, że historia i cały swiat o tym mówi. Tak sie wsciekłem że wyłączyłem tv. Demencja, głupota, zawziętość jak to nazwać nie wiem??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie